3/12/12

οκληρώθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 03/12/2012

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία φιλοξένησε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Της Διάσκεψης προήδρευσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κ. Σοφοκλής Φυττής και σ’ αυτή συμμετείχαν Πρόεδροι και εκπρόσωποι αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινοβουλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Φυττής τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της περαιτέρω εδραίωσης των θεμελιωδών αρχών και αξιών, πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αναφερόμενος εξάλλου στο συνεχιζόμενο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δράμα και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών που συνεχίζουν να βιώνουν οι Κύπριοι είτε αυτοί είναι πρόσφυγες είτε συγγενείς αγνοουμένων και αδήλωτων αιχμαλώτων, είτε εγκλωβισμένοι, είτε συγγενείς πεσόντων, ο κ. Φυττής τόνισε πως εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, υπό συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

Ο βουλευτής δρ Αδάμος Αδάμου ανέγνωσε, επίσης, χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια κα Viviane Reding σε οπτικογραφημένο μήνυμά της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος, όπως σημείωσε, αντικατοπτρίζει τις κοινές αρχές και αξίες που πρεσβεύουν τα κράτη μέλη της Ένωσης. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Χάρτης αποτελεί ταυτόχρονα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα εν μέσω της παρούσας οικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου, κατέληξε η Επίτροπος, ο Χάρτης αποτελεί σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με τα θεμελιώδη δικαιώματα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το θέμα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αποτέλεσε, εξάλλου, το αντικείμενο συζήτησης της πρώτης ενότητας, με κύρια ομιλήτρια την κα Kinga Göncz, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ. Η κα Göncz χαρακτήρισε τον Χάρτη ως πολύτιμο εργαλείο για τους πολίτες της Ένωσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να τυγχάνει απόλυτου σεβασμού από τα κράτη μέλη. Αναφερόμενη στον ρόλο του ΕΚ σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του Χάρτη, η ομιλήτρια τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του συντονισμού και της ανάληψης κοινής δράσης μεταξύ του ΕΚ και των εθνικών κοινοβουλίων. Τα εθνικά κοινοβούλια, συνέχισε, καλούνται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο σε ό,τι αφορά στον έλεγχο και τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέφερε, εξάλλου, ότι πέρα από την ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα τους, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ οφείλουν να διασφαλίζουν ότι όλοι οι πολίτες της Ένωσης είναι ενήμεροι των δικαιωμάτων τους, καθώς και των μηχανισμών εποπτείας και παρακολούθησης της εφαρμογής των προνοιών του Χάρτη. Καταλήγοντας, η κα Göncz τόνισε ότι το ΕΚ προσβλέπει στη στήριξη και συνεργασία των εθνικών κοινοβουλίων για την εφαρμογή των προνοιών και την πραγμάτωση των στόχων του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η δεύτερη ενότητα της Διάσκεψης ασχολήθηκε με το θέμα της σύζευξης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπου κύρια εισηγήτρια ήταν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Η Υπουργός Εργασίας στην ομιλία της ανέφερε ότι παρά τη σημαντική και πολυποίκιλη αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών σήμερα, απέχουμε ακόμη αρκετά ως κοινωνίες από την επίτευξη του στόχου της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η προώθηση πολιτικών που υποβοηθούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, συνέχισε η κα Υπουργός, είναι καθοριστικής σημασίας, καθότι, αφενός αυξάνει το ποσοστό απασχόλησης και αφετέρου, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή της Ένωσης. Ολοκληρώνοντας, η κα Χαραλάμπους δήλωσε ότι η συμφιλίωση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά αφορά τις κοινωνίες της ενωμένης Ευρώπης, στο σύνολο τους, καθώς η επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλει ουσιαστικά στην εκπλήρωση των ευρύτερων στόχων που περιλαμβάνονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Κατά την τρίτη και τελευταία ενότητα της Διάσκεψης, συζητήθηκε το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιόδους κρίσης. Το θέμα παρουσίασε ο βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος, εκ μέρους της Κύπρου, στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, δρ Κώστας Παρασκευά. Ο δρ Παρασκευά στην παρουσίαση του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της οποίας σε κρατικό επίπεδο θέτει αρκετές φορές υπό αμφισβήτηση τον βαθμό προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και ιδιαίτερα των ατόμων εκείνων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μετανάστες και οι εθνικές ή θρησκευτικές μειονότητες. Αναφερόμενος, τέλος, στην επίδραση της οικονομικής κρίσης στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο δρ Παρασκευά τόνισε ότι οι πολιτικές που προωθούνται με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρέπει να καταστρατηγούν τα δικαιώματα οποιασδήποτε ομάδας του πληθυσμού και οφείλουν να συνάδουν με την υποχρέωση του κάθε κράτους να διασφαλίζει την ευημερία των πολιτών του.