7/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο Συνέδριο της Ολομέλειας του DEFNET 07/11/2012

Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας διοργανώνει το 17ο Συνέδριο της Ολομέλειας του DEFNET (Defence Environmental Network) στη Λάρνακα.

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο και εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες, μέλη του DEFNET των κρατών μελών της ΕΕ, τους παρατηρητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους φιλοξενούμενους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια παραγωγική και ευχάριστη παραμονή στο νησί μας.


Τα Υπουργεία Άμυνας μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημιουργία του DEFNET αποδεικνύει έμπρακτα ότι η κοινή μας βούληση για συνεργασία, κοινά προγράμματα, πληροφόρηση, κοινές δραστηριότητες και εμπειρίες πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με τις στρατιωτικές δραστηριότητες είναι μια θετική εξέλιξη.


Η Κύπρος συμμετέχει ανελλιπώς στα συνέδρια τόσο της Γραμματείας όσο και της Ολομέλειας του DEFNET από το 2007. Η ενεργός συμμετοχή μας συμβάλλει στην υλοποίηση των προγραμμάτων που άπτονται της προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.


H περιβαλλοντική πολιτική του Υπουργείου Άμυνας αποτελεί το μέσο για την αναδιοργάνωση και εξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων ώστε να μετασχηματίζονται και να προσαρμόζονται στις διάφορες συνθήκες του σύγχρονου περιβαλλοντικού στρες. Σε αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες

περιβαλλοντικές συνθήκες, που απαιτούν την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, πρέπει να προβούμε σε ενέργειες ώστε να εγγυηθούμε την ποιότητα ζωής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.


Η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων είναι η προστασία του κράτους από εξωτερικές απειλές. Για μας όμως στην Κύπρο οι ένοπλες δυνάμεις είναι ακόμη πιο σημαντικές, καθώς το βόρειο τμήμα του νησιού μας εξακολουθεί να κατέχεται παράνομα από τα τουρκικά στρατεύματα.


Παρ’ όλα αυτά, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των διαθέσιμων φυσικών πόρων είναι μια απειλή που επιβάλλει τη συνεργασία και συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπισή της. Η αποτελεσματική δράση των ενόπλων δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση θα αναβαθμίσει την εικόνα τους στην κοινωνία και θα δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς εμπιστοσύνης. Δεν αρκεί μόνο η συμμόρφωση με τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται μια αλλαγή νοοτροπίας που θα ενσωματώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και θα αλλάζει τον τρόπο που αυτές σκέφτονται, αποφασίζουν και δρουν.


Οι περιβαλλοντικές πολιτικές των ενόπλων δυνάμεων είναι ένα όραμα που πρέπει να μεταφραστεί σε ένα στρατηγικό σχέδιο και να υλοποιηθεί από ένα σύνολο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων.


Τα στρατόπεδα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα πειθαρχημένων κοινωνιών, όπου η περιβαλλοντική προστασία και η διαχείριση μπορούν να διδαχθούν και να εφαρμοστούν με επιτυχία. Η εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης είναι ένας προσιτός στόχος με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον. Αυτή η εξέλιξη είναι υψηλής σημασίας για τη δημιουργία περιβαλλοντικής ευαισθησίας και την ενίσχυση αυτής σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό.


Τα φιλοπεριβαλλοντικά στρατόπεδα, τα «Πράσινα Στρατόπεδα», θα αποτελέσουν καινοτομία για τις ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης και θεωρούμε τιμή μας που ένα κυπριακό στρατόπεδο είναι το πρώτο πιστοποιημένο ευρωπαϊκό στρατόπεδο που εφαρμόζει το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία, τα στελέχη και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς για τη συνεργασία τους και τη συμβολή τους γι΄ αυτό το επίτευγμα.


Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη βαθιά εκτίμησή μου στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Άμυνας για το εξαιρετικό τους έργο τόσο σε κυπριακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.


Οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένα ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας με την οποία μοιράζονται κοινά προβλήματα και κοινά οράματα. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, να συνεργάζονται και να συντονίζονται με άλλες κυβερνητικές Υπηρεσίες και την κοινωνία των πολιτών σε μια κοινή προσπάθεια να βοηθήσουμε την κοινωνία να προχωρήσει μπροστά.


Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που εκφράζω τη μεγάλη μου εκτίμηση για το έργο και τη συνδρομή του DEFNET, σε πνεύμα συνεργασίας και κοινής αντίληψης, που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε για ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον.


Τέλος, εύχομαι για ακόμη μια φορά καλή επιτυχία στο Συνέδριο σας και ευχάριστη παραμονή στο νησί μας.