30/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελετή παρουσίασης του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου 30/11/2012

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην τελετή για την παρουσίαση του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος». Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ θερμά για την πρωτοβουλία τους τόσο τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου όσο και τους εταίρους του στο σημαντικό αυτό έργο, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης και τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης».

Σημαντικό στοιχείο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκ ευρώ, είναι ότι συγχρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή συνεισφορά αφορά το 80% του προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από τους εταίρους.

Ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» είναι μια αξιόλογη δράση που στοχεύει στην ψηφιοποίηση για τη διάσωση, ανάδειξη και προβολή οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού από τη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, για το ΡΙΚ, που είναι ο επικεφαλής εταίρος για την υλοποίηση του έργου, ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» περιλαμβάνει τη δημιουργία σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής για την ψηφιοποίηση του αναλογικού βίντεο από την περίοδο 1990 και εντεύθεν και την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αρχειακού υλικού και μεταδιδόμενων εκπομπών.
Περιλαμβάνει, επίσης, τη συντήρηση και ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου σε φιλμ, καλύπτοντας το πιο σημαντικό από ιστορικής άποψης αρχείο, που αφορά την περίοδο 1974-1978.

Σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μας παράδοσης, «παντρεύονται» με τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν μια σύγχρονη «βιβλιοθήκη» με πολύτιμες πληροφορίες.

Με τη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης «Ψηφιακός Ηρόδοτος», το αρχείο ΡΙΚ θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Υπάρχει παράλληλα ειδική μέριμνα για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στο ψηφιοποιημένο υλικό.

Με την υλοποίηση αυτού του έργου το ΡΙΚ δημιουργεί την υποδομή για την ψηφιοποίηση και του υπόλοιπου αρχείου του. Είναι σημαντικό ότι την επόμενη διετία θα οργανωθούν από τους εταίρους ειδικές εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες για την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση αρχειακού υλικού και την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το όλο έργο μπορεί να μοιάζει «τεχνικό», στην πραγματικότητα όμως είναι βαθιά πολιτιστικό και πολιτικό, καθώς αφορά από τη μια τη δυνατότητα των πολιτών στην πρόσβαση, ακόμη και την επαναχρησιμοποίηση του πνευματικού κεφαλαίου μας και από την άλλη, τη δυνατότητα των πολιτών να ανατρέχουν το ιστορικό παρελθόν της χώρας. Γιατί, δημοκρατική κοινωνία, σημαίνει ο πολίτης να έχει κατοχυρωμένο το θεμελιώδες δικαίωμα της πληροφόρησης και η δημοκρατική διαδικασία απαιτεί ενημερωμένους πολίτες. Και ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» είναι βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω την υποστήριξη της Κυβέρνησης σε τέτοιες δράσεις και εύχομαι να έχουν συνέχεια.