26/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για τα 45 χρόνια του Πολιτιστικού Ομίλου «Βασιλιτζιά», στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας 26/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ομίλου «Βασιλιτζιά» να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετήσω την εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την ίδρυση της «Βασιλιτζιάς».

Οι δραστηριότητες πολιτιστικού και ιδιαίτερα λαογραφικού χαρακτήρα, καθώς και οι Όμιλοι και τα Σωματεία που είναι οι φορείς τους, αποκτούν στη σημερινή εποχή μια ιδιαίτερη σημασία. Τόσο από πλευράς λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος όσο και από πλευράς επιστημονικής έρευνας κλάδων όπως η Ανθρωπολογία και η Κοινωνιολογία. Λειτουργούν ως μορφές αντίστασης στην πολιτισμική αλλοτρίωση που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες ως μέσα μεταλαμπάδευσης της πολιτισμικής μας ταυτότητας στις επόμενες γενεές και ως μέσα προαγωγής του πολιτισμού της Κύπρου.


Σε μια εποχή κρίσης της οικονομίας αλλά και γενικής κρίσης αξιών της κοινωνίας και σε ένα πλαίσιο νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης όπου τείνουν να ισοπεδωθούν οι πολιτιστικές ταυτότητες των λαών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προέχει περισσότερο από ποτέ να διατηρήσουμε, να προβάλουμε και να αναδείξουμε αυτόν τον μοναδικό θησαυρό δημιουργίας που ονομάζουμε λαϊκή κυπριακή παράδοση.


Πεποίθηση της Κυβέρνησης είναι ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της κοινωνίας μας και ως τέτοιον θα πρέπει να τον αντικρίζουμε. Στο πλαίσιο αυτά έχουν ενταχθεί στις προτεραιότητές μας τα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του πολιτισμού και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Βασικός στόχος είναι η ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων που να καθιστούν την τέχνη και τον πολιτισμό προσβάσιμα στον απλό άνθρωπο.


Η παρούσα Κυβέρνηση έχει θέσει από την αρχή στις προτεραιότητές της τον πολιτισμό καθώς και τη δημιουργία υποδομών που βοηθούν στην ανάπτυξή του. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της η Κυβέρνησή μας με συγκεκριμένες ενέργειες έχει προσφέρει στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου. Έχουμε προωθήσει μια σειρά από υποδομές όπως είναι το πολύ πρόσφατο παράδειγμα της ολοκλήρωσης του νέου θεάτρου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Σημαντικά έργα ήταν επίσης η προώθηση της υλοποίησης της δημιουργίας Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα και των διαδικασιών για τη λειτουργία Προγράμματος Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων καθώς και η δημιουργία Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα. Επιπρόσθετα, έχει εγκριθεί το Αναθεωρημένο Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής. Κορωνίδα της πολιτικής μας στον τομέα του πολιτισμού ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα συντονίσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του πολιτισμού και τη διαφύλαξη της λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερα σημαντική για τη δημιουργία πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παιδείας είναι η λειτουργία των μουσικών Λυκείων, ενός θεσμού εξαιρετικά επιτυχημένου.


Ο λαϊκός πολιτισμός και η παράδοση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένα μουσειακό στοιχείο, αλλά μια ζωντανή πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει πολλές φορές πως μέσα απ’ αυτή την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση εμπνέεται και δημιουργεί μια νέα και σύγχρονη παράδοση. Ένα τέτοιο κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Βασιλιτζιά», που φέτος συμπληρώνει 45 χρόνια καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς.


Από την ίδρυσή του το 1967 στην Αμμόχωστο και στα 45 τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Όμιλος «Βασιλιτζιά» ανέπτυξε μια έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα σε τέτοια επίπεδα που τον έχουν αναδείξει σε ένα από τα καλύτερα καλλιτεχνικά συγκροτήματα του τόπου μας. Οφείλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας τόσο στους πρωτεργάτες συνδικαλιστές της ΠΕΟ όσο και στους σημερινούς στυλοβάτες και συνεχιστές της προσπάθειας. Με την προσφυγιά οι ίδιοι άνθρωποι έφεραν μαζί τους τη «Βασιλιτζιά» στη Λάρνακα μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντα και τις αναμνήσεις από την Αμμόχωστο. Ένα ακόμα προσφυγικό σωματείο ανάμεσα σε τόσα άλλα που κρατούν με την δράση τους άσβεστη την αγάπη για τους σκλαβωμένους τόπους μας. Οφείλουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΠΕΟ για την προσφορά της στον πολιτισμό.


Η «Βασιλιτζιά» συμβάλλει στην υγιή απασχόληση της νεολαίας και στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τόσο στον τομέα του χορού όσο και της μουσικής. Ταυτόχρονα στόχος παραμένει η παραπέρα μελέτη των τεχνών αυτών με βάση την παράδοση.


Σήμερα τα μέλη και τα στελέχη του Πολιτιστικού Ομίλου θα πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερα υπερήφανα γιατί μέσα από πολύ κόπο έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το Μουσικό Τμήμα, το Παιδικό Μουσικό Τμήμα, το Χορευτικό Τμήμα και τη Σχολή Χορού.


Ο Πολιτιστικός Όμιλος «Βασιλιτζιά» έχει στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις, αφού ταξίδεψε και εκπροσώπησε την Κύπρο στο εξωτερικό σε πάνω από 20 χώρες και έχει τιμηθεί και βραβευθεί κατ’ επανάληψη για το καλλιτεχνικό του έργο τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει ψηφιακούς δίσκους και έχει μελοποιήσει στίχους σημαντικών λαϊκών ποιητών της πατρίδας μας όπως είναι ο Παύλος Λιασίδης και ο Κυριάκος Καρνέρας.


Πιστεύω ότι ο λαϊκός μας πολιτισμός θα πρέπει να επαινείται και να παρουσιάζεται στις νέες γενιές, και όχι μόνο. Η παράδοση είναι δύναμη έμπνευσης και δημιουργίας για το σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραδοσιακή κρητική μουσική και ότι, στηριζόμενοι σ’ αυτήν, πολλοί καλλιτέχνες δημιουργούν σύγχρονα μουσικά και άλλα διαμάντια. Πρέπει, λοιπόν, να δίνεται κάθε στήριξη ούτως ώστε οι άνθρωποι που υπηρετούν τον λαϊκό πολιτισμό να προσφέρουν ακόμα περισσότερα. Η πολιτεία μέσα από τις επιχορηγήσεις που παραχωρούνται από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει έμπρακτα εκδηλώσεις φορέων που αναδεικνύουν και προωθούν τον λαϊκό μας πολιτισμό.


Είναι προς το συμφέρον της τέχνης αλλά ταυτόχρονα είναι και προς το συμφέρον της πολιτείας να θέτει τον πολιτισμό στις προτεραιότητες της, γιατί έτσι δημιουργεί ανθρώπους σκεπτόμενους, μορφωμένους, ευαίσθητους, ανθρώπους που έχουν κρίση και περιεχόμενο. Και όταν μια πολιτεία έχει τέτοιους ανθρώπους, τότε αυτή η πολιτεία είναι δημοκρατική και προοδευτική. Έχει ένα δημιουργικό μέλλον.


Θέλω να συγχαρώ ολόψυχα τον Πολιτιστικό Όμιλο «Βασιλιτζιά» για την προσφορά του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Να ευχηθώ και νέες μεγαλύτερες επιτυχίες. Εύχομαι τα χρόνια που έρχονται να είναι γόνιμα και δημιουργικά. Προσωπικά, θέλω να γνωρίζετε ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σας από όποιο μετερίζι και αν θα βρίσκομαι.