26/11/12

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Οικονομικών των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ 26/11/2012

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών την οποία φιλοξένησε, στις 25 και 26 Νοεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της Διάσκεψης προήδρευσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και σε αυτήν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Πρόεδροι και εκπρόσωποι αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινοβουλίων της ΕΕ, εκπρόσωποι Κοινοβουλίων υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Παπαδόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η οικονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για παράλληλη υιοθέτηση τόσο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και μέτρων για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη η οποία θα οδηγήσει στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης πρωτίστως για τους νέους.

Κατά την πρώτη ενότητα της Διάσκεψης συζητήθηκε το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 και οι εξελίξεις γύρω από αυτό. Ειδικότερα, σε ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργίου ενημέρωσε τη Διάσκεψη σε σχέση με τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που σημειώθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής σύγκλισης. Όπως επισήμανε, στο παρόν στάδιο το όλο θέμα τυγχάνει χειρισμού από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy. Τέλος, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την προσδοκία ότι το όλο θέμα θα ολοκληρωθεί θετικά στα πλαίσια της Ιρλανδικής Προεδρίας έτσι ώστε το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ακολούθησε η συζήτηση της δεύτερης ενότητας η οποία επικεντρώθηκε στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις. H κα Kristin Schreiber, Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου για την Ενιαία Αγορά και τις Υπηρεσίες κ. Michel Barnier, σε ομιλία της αναφέρθηκε στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, στους στόχους τους οποίους η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου επιδιώκει να επιτύχει και στις θετικές επιδράσεις που η εν λόγω αναθεώρηση θα επιφέρει σε όλους τους τομείς της ενιαίας αγοράς και στην ανάπτυξη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία που η αναθεώρηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις θα έχει για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο συμβολαίων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών περί δημοσίων συμβάσεων.

Οι εργασίες της Διάσκεψης συνεχίστηκαν με την τρίτη ενότητα η οποία είχε ως θέμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων. Στην ενότητα αυτή, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Stolojan Dumitru Theodor ανέλυσε τους στόχους και τις επιδιώξεις που καλείται να επιτελέσει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και αναφέρθηκε ειδικότερα σε συγκεκριμένες εισηγήσεις με τις οποίες τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να αναπτύξουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο και συμμετοχή στην όλη διαδικασία συζήτησης και διαμόρφωσης των εθνικών προγραμμάτων σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων. Η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στην όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα έτσι ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή τους σε όλες τις συζητήσεις του προγράμματος σταθερότητας και η σύγκλιση της χώρας τους πριν αυτό υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στα επόμενα στάδια όταν υποβληθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις επί του εθνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέλος, τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να έχουν την αναγκαία ενημέρωση και τη δυνατότητα να αξιολογούν κατά πόσον έχουν ληφθεί υπόψη οι εισηγήσεις που αφορούν τη χώρα τους κατά τον καταρτισμό του εθνικού προϋπολογισμού. Όλα αυτά τα βήματα θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τον κ. Stolojan, στη δημοκρατική νομιμοποίηση της όλης διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σε όλες τις ενότητες ακολούθησαν σχόλια και ερωτήσεις από τους συνέδρους, στα οποία απάντησαν, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, όλοι οι ομιλητές.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχόλιο αναφορικά με την προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ανέφερε ότι η λύση στην κρίση που παρατηρείται στην ευρωζώνη πρέπει να αναζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ πέρα από τα οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται από τα ίδια τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πρέπει να δοθεί μια ευρωπαϊκή λύση, και μάλιστα σύντομα, τόνισε.