20/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην παρουσίαση έρευνας σχετικά με την ίδρυση βρεφικών και παιδικών σταθμών στους χώρους εργασίας, στη Λευκωσία 20/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στην παρουσίαση έρευνας σχετικά με την ίδρυση βρεφικών και παιδικών σταθμών στους χώρους εργασίας.


Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ την Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στη διεξαγωγή έρευνας για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η λειτουργία βρεφικών και παιδικών σταθμών στους χώρους εργασίας έχει ως στόχο να συμφιλιώσει την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή των νέων γονέων.


Η συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων και της προσωπικής ζωής του κάθε ατόμου, παρόλο που είναι ένα θέμα που βαραίνει κατ’ εξοχήν τις γυναίκες, αφορά και τους άνδρες αλλά και τα παιδιά, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της οικογενειακής ζωής. Στην περίπτωση των εργαζομένων γυναικών δεν μπορεί να παραβλέπονται οι αυξημένες ευθύνες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή.


Η έννοια της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αναδύεται και μέσω των αλλαγών που προέκυψαν στις εργασιακές σχέσεις και περιλαμβάνει διαστάσεις όπως είναι η στήριξη για τη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρίες, οι ειδικές άδειες, η διακοπή της εργασίας λόγω μητρότητας ή πατρότητας, η μερική απασχόληση και το ευέλικτο ωράριο εργασίας.


Η επίτευξη του στόχου της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής δεν αποτελεί θετική εξέλιξη μόνο για τις γυναίκες εργαζόμενες. Ωφελεί και τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, αφού ένας υπάλληλος ο οποίος αισθάνεται ασφάλεια, κατανόηση και σιγουριά στην εργασία του παρουσιάζει μεγαλύτερη αφοσίωση και καλύτερες επιδόσεις.


Η δημιουργία αποτελεσματικών δομών φροντίδας αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι ενέργειες μας αποσκοπούν στη διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού για ποιοτική αγωγή και φροντίδα. Η σημαντικότητα του θέματος αυτού προκύπτει και από την ανάγκη απασχόλησης και των δύο γονιών και το δικαίωμα τους να εμπιστευτούν ένα σωστά οργανωμένο περιβάλλον για να αφήσουν τα παιδιά τους στα πρώτα και πολύ σημαντικά χρόνια της ζωής τους.


Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που στηρίζουμε τη δημιουργία δομών φροντίδας και προστασίας παιδιών παρέχοντας οικονομική ενίσχυση μέσα από τα Σχέδια Επιχορήγησης που λειτουργούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο δίδονται πέραν των €3.000.000 σε εθελοντικές οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας. Ταυτόχρονα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας λειτουργούν παγκυπρίως δέκα κρατικούς παιδοκομικούς σταθμούς.


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ευαισθητοποιημένο και αναγνωρίζει ότι η αγωγή και η φροντίδα των παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Ως Υπουργείο προωθούμε την αναβάθμιση της σχετικής νομοθεσίας και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών, με στόχο την παροχή στο παιδί υψηλής, ποιοτικής φροντίδας που να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις όπως είναι η πολυπολιτισμικότητα, οι νέες τεχνολογίες και οι νέες μορφές οικογένειας. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε με κάθε σοβαρότητα τις διαδικασίες για εγγραφή και επιθεώρηση όλων των παιδοκομικών σταθμών που λειτουργούν. Σε παγκύπρια βάση λειτουργούν 60 εγκεκριμένοι παιδοκομικοί σταθμοί από εθελοντικές οργανώσεις ή Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 278 εγκεκριμένοι σταθμοί ιδιωτικής ιδιοκτησίας.


Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι φέτος υλοποιούμε το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Επιδότηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας στο Πλαίσιο Συμφιλίωσης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής». Πρόκειται για ένα έργο το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε απασχόληση οικονομικά αδρανών και άνεργων γυναικών που έχουν την ευθύνη φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας τους.


Ολοκληρώνοντας, συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της έρευνας και της σημερινής παρουσίασης και εύχομαι να συνεχίσετε την προσφορά σας με τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία.


-----------------

Σημ: Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α΄ κα Ειρήνη Παπαθεοδούλου.