17/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στον «Χορό του Λεμονιού», στη Λευκωσία 17/11/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.



Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκληση σας να χαιρετίσω σήμερα τον 26ο ετήσιο «Χορό του Λεμονιού», που διοργανώνει το προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς».


Διακατέχομαι από αισθήματα χαράς γιατί βρίσκομαι μαζί σας σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση. Ωστόσο, ομολογώ ότι παράλληλα με διακατέχουν και αισθήματα μελαγχολίας, γιατί πραγματικά πιστεύω, όπως και όλοι μας εξάλλου, ότι η γιορτή αυτή δεν πραγματοποιείται στον φυσικό της χώρο, την πανέμορφη κωμόπολη του Καραβά, όπως αυτό συνέβαινε από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τα τραγικά γεγονότα του 1974.


Θα ήθελα όμως να απευθύνω τα συγχαρητήρια μου στους Καραβιώτες που τόσα χρόνια μετά συνεχίζουν να πραγματοποιούν την εκδήλωση αυτή στην προσφυγιά. Κάθε Σεπτέμβριο, αρχή του Φθινοπώρου, οι Καραβιώτες τιμούσαν το τοπικό τους προϊόν, η καλλιέργεια του οποίου δεν αποτελούσε απλώς μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος, αλλά συνέβαλλε και στον φυσικό πλούτο του τόπου. Τα λεμονόδεντρα της περιοχής τα οποία ποτίζονταν από το Κεφαλόβρυσο του Καραβά, ξεκινούσαν από τους πρόποδες της οροσειράς του Πενταδάκτυλου και έφταναν μέχρι τα καταγάλανα νερά της θάλασσας της Κερύνειας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολύ γνωστή ποικιλία λεμονιάς «Λαπήθου» που έχει την καταγωγή της από την περιοχή Καραβά – Λαπήθου είναι πασίγνωστη για την εξαιρετική ποιότητα των καρπών της αλλά και για το γεγονός ότι είναι η μοναδική ποικιλία λεμονιάς στον κόσμο που είναι ανθεκτική στη σοβαρή ασθένεια «κορυφοξήρα» και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές.


Ο Χορός του Λεμονιού γινόταν πάντοτε στον καταπράσινο κάμπο του Καραβά και περιλάμβανε μουσική, χορό και διασκέδαση. Σήμερα όμως, όπως και τα τελευταία 38 χρόνια, ο χορός δεν πραγματοποιείται στα παραλιακά κέντρα της Κωμόπολης του Καραβά και οι παρευρισκόμενοι δεν περιβάλλονται από τα όμορφα ευωδιαστά λεμονόδεντρα.


Σήμερα δεν αγναντεύουμε τον κατάφυτο από περβόλια κάμπο με τις ομορφιές των εσπεριδοειδών και τις μυρωδιές των ανθών. Η εκδήλωση δεν χαρακτηρίζεται μόνο από χορούς και διασκέδαση, αλλά φέρνει και συναισθήματα θλίψης και νοσταλγίας.


Παρόλα αυτά οι Καραβιώτες είναι εδώ, κρατώντας την παράδοση ζωντανή. Ο χρόνος περνά αλλά οι μνήμες και οι εικόνες παραμένουν άσβεστες. Οι όμορφες αναμνήσεις και τα βιώματα από την αγαπημένη αυτή γη φέρουν πάντα τα ίδια βαθιά συναισθήματα. Η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει ότι η νοσταλγία των Καραβιωτών μετατρέπεται σε μια προσπάθεια διατήρησης της μνήμης αυτής της μοναδικής Κωμόπολης στα δυτικά της Κερύνειας. Μιας θύμησης που τη μεταλαμπαδεύουν απείραχτη στα παιδιά τους, στις επόμενες γενιές. Μιας μνήμης που ενδυναμώνεται, θυμίζοντας στον καθένα από εμάς ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν λησμονούμε τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση μας.


Η εσπεριδοκαλλιέργεια της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η έλλειψη αρδευτικού νερού, το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και τα διάφορα προβλήματα εμπορίας λόγω του έντονου ανταγωνισμού, έχουν συντείνει στην υποβάθμιση της εσπεριδοκαλλιέργειας της Κύπρου.


Η πολιτεία, στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων αλλά και των προνοιών του κοινοτικού κεκτημένου, στηρίζει με διάφορους τρόπους τους εσπεριδοκαλλιεργητές ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα εσπεριδοειδή. Έτσι, μέσα από συγκεκριμένα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 - 2013, οι εσπεριδοκαλλιεργητές μπορούν να τύχουν στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος τους. Επιπρόσθετα, μέσω των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, παρέχεται η δυνατότητα στους εσπεριδοκαλλιεργητές να βελτιώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους ώστε να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις δύσκολες εμπορικές συνθήκες που δημιουργεί σήμερα ο έντονος ανταγωνισμός. Ας μην αγνοούμε όμως και το βασικό πλεονέκτημα της κυπριακής εσπεριδοκαλλιέργειας και γεωργίας γενικότερα, τις εδαφοκλιματικές μας συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν την παραγωγή εσπεριδοειδών άριστης ποιότητας, η οποία αποτελούσε και αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο των κυπριακών εσπεριδοειδών στις ξένες αγορές.


Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά το προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» που και φέτος διοργανώνει αυτήν την όμορφη εκδήλωση, μέσα από την οποία οι Καραβιώτες δηλώνουν το «παρών» τους στον αγώνα για επιστροφή.