17/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 16ο Παγκύπριο Συνέδριο Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού με θέμα «Τα Παιδιά Μεγαλώνουν Γρήγορα – Σταματήστε τη Φτώχεια Τώρα», στον Αγρό 17/11/2012

Αγαπητοί σύνεδροι,


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να προσφωνήσω αυτό το συνέδριο , που η κυπριακή Παιδοβουλή επέλεξε να έχει ως θέμα του τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού. Θα ήθελα να συγχαρώ την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου και για την ενεργό της δράση προς την κατεύθυνση της προώθησης των δικαιωμάτων του παιδιού.


Το θέμα της παιδικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της παιδικής ευζωίας , αποτελεί τόσο προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», μέσα από τον πυλώνα μείωσης της φτώχειας και αύξησης της απασχόλησης. Από τα 100 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη, το 20,5% βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, το 9,6% δεν έχει σημαντικά υλικά αγαθά και το 12,4% του παιδικού πληθυσμού στην ΕΕ βρίσκεται σε παρατεταμένο κίνδυνο φτώχειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.


Ως Κύπρος , έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας σε χαμηλά επίπεδα. Οι λόγοι αυτού του επιτεύγματος, σχετίζονται με τα κοινωνικά πρότυπα που έχουμε ως κοινωνία, όπως είναι ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η οικογένεια με την ευρύτερη έννοια της, αλλά και με συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές και δράσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και την επίλυση κοινωνικών θεμάτων σε τοπικό επίπεδο. Ενδεικτικά, αναφέρω το Σχέδιο Επιδότησης προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις. Τα προγράμματα φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ευάλωτων ομάδων συμβάλλουν στην ευζωία τόσο των ίδιων των παιδιών, όσο και των γονιών τους, και ταυτόχρονα δημιουργούν θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Σε αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλουν και οι κοινωνικές παροχές. Πρόσθετα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, είτε μέσω της ενδυνάμωσης τομέων που σχετίζονται με την παιδική ευζωία όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια, η άθληση και η ψυχαγωγία, είτε μέσω οικονομικών μέτρων όπως είναι η διατήρηση των προϋπολογισμών για τους παραπάνω τομείς στα περσινά επίπεδα, ώστε να διατηρηθεί η παιδική φτώχεια σε χαμηλά επίπεδα.


Η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και η προώθηση της ευζωίας των παιδιών , αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό στόχο. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στα οποία καταλήξαμε στις αρχές Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της ευζωίας των παιδιών, τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένης και ολιστικής προσέγγισης και η ανάγκη διασφάλισης επαρκών και βιώσιμων επενδύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επισημάνθηκε, πρόσθετα, η ανάγκη ανάπτυξης δεδομένων και δεικτών, η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η ενσωμάτωση της καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και της ευζωίας των παιδιών, σε όλες τις σχετικές πολιτικές.


Η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ και ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, αποδίδει μεγάλη σημασία στα θέματα που αφορούν στα παιδιά. Σταχυολογώντας, αναφέρω ότι σε Συνέδριο της Προεδρίας που διοργανώσαμε στις 18 και 19 Οκτωβρίου με θέμα «Επένδυση στα παιδιά: Πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, προώθηση της ευζωίας των παιδιών», καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα σε ό,τι αφορά πολιτικές και προγράμματα:


- Επένδυση στην πρόληψη,

- Προώθηση της παιδικής ευζωίας, με επίκεντρο τα δικαιώματα του παιδιού,

- Ολιστική προσέγγιση σε όλο το φάσμα της παιδικής ζωής όπως εκπαίδευση, υγεία, στέγαση, περιβάλλον, ψυχαγωγία, άθληση, πολιτισμός, και

- Συμμετοχή των παιδιών σε κέντρα λήψης αποφάσεων.


Ολοκληρώνοντας , επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι τα παιδιά και η προώθηση των δικαιωμάτων τους παραμένουν υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε καιρούς οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι υψίστης σημασίας ούτως ώστε τα μέτρα οικονομικής λιτότητας να μην επηρεάσουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι μακροχρόνια επιβλαβείς για τον κοινωνικό ιστό.


Αγαπητοί σύνεδροι,


Θα ήθελα και πάλι να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου και την επιλογή του επίκαιρου αυτού θέματος. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.


Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κα Χαρά Ταπανίδου, Α’ Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.