29/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στο 14ο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας, με θέμα «Μοτοσικλέτα - Οδηγούμε, δεν παίζουμε με τη ζωή μας», στη Λευκωσία 29/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο σεμινάριο οδικής ασφάλειας, που διοργανώνει για 14η συνεχή χρονιά το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με την ευγενή στήριξη της εταιρείας ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια. Τα σεμινάρια αυτά έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένα και αποτελεσματικά και για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί ως ένας μόνιμος θεσμός. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και ευχαριστίες στο Τμήμα Τροχαίας και στην εταιρεία ΕΚΟ, για τη σταθερή δέσμευση τους στη διοργάνωση.


Για ακόμη μια φορά, η επιλογή του θέματος του σεμιναρίου είναι ιδιαίτερα εύστοχη, «Μοτοσυκλέτα -Οδηγούμε, δεν παίζουμε με τη ζωή μας». Δυστυχώς στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ενώ τα θύματα σε οδικές συγκρούσεις, στο σύνολό τους, έχουν μειωθεί σημαντικά, οι αριθμοί των νεκρών μοτοσικλετιστών παραμένουν σταθερά ψηλοί.


Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας δεν περιορίστηκε στη διαπίστωση αυτών των ανησυχητικών φαινομένων. Μέτα από απόφαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, προωθήθηκε η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2012-2020, η οποία έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρά το γεγονός ότι οι χρήστες αυτοκινήτων αποτέλεσαν την πλειοψηφία θυμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία για το 2010, οι μοτοσικλετιστές (15,9%) και οι πεζοί (12%) αντιπροσωπεύουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό. Συγκεκριμένα, οι μοτοσικλετιστές ηλικίας 15-24 και 25-39 αντιπροσώπευαν το 13% του συνόλου των θυμάτων.


Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου τέθηκε η μείωση κατά 50% του συνολικού αριθμού θανάτων από οδικές συγκρούσεις μέχρι το 2020. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που προτείνονται επικεντρώνονται κυρίως στη μείωση των θυμάτων όλων των χρηστών αυτοκινήτου (για όλους τους τύπους δρόμων) καθώς και των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.


Το καλοκαίρι του 2010 κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δραστική μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ για τους αρχάριους οδηγούς, τους μοτοσικλετιστές και τους οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και ταξί, καθώς και νομοσχέδιο για τον οδικό έλεγχο της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, το γνωστό ως «νάρκοτεστ».


Το Νοέμβριο του 2011, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, διοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα την οδική ασφάλεια των μοτοσικλετιστών με σκοπό την άντληση από τη γνώση, την εμπειρία και τις πετυχημένες πρακτικές που εφαρμόζει το Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των οδικών συγκρούσεων των μοτοσικλετιστών.


Στις 25 Ιουλίου 2012, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, διεξήχθη πανευρωπαϊκό συνέδριο νέων με θέμα «Η ενεργός εμπλοκή των νέων στην οδική ασφάλεια», με συμμετέχοντες νέους και κρατικούς αξιωματούχους της ΕΕ, αρμόδιους λειτουργούς για την οδική ασφάλεια από κράτη μέλη, γειτονικές χώρες αλλά και εκπροσώπους των νέων.


Όμως το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων, όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από τους προκατόχους μου, είναι πολυδιάστατο και πολύπλοκο. Για τον λόγο αυτό, η αντιμετώπιση του απαιτεί οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες από ένα μεγάλο αριθμό κρατικών Υπηρεσιών, όλων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα και κοινωνικούς φορείς, στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού.


Οι έρευνες και οι επιστημονικές μελέτες διεθνώς έχουν καταδείξει ότι οι οδικές συγκρούσεις μπορούν να αποφεύγονται, αφού δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα, αλλά προϊόντα ανθρώπινης αμέλειας ή ανεύθυνης συμπεριφοράς. Για τον λόγο αυτό, εγκαταλείπεται πλέον ο όρος οδικό δυστύχημα και χρησιμοποιείται ο όρος σύγκρουση.


Επίσης για τον ίδιο λόγο προοδευτικά υιοθετείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το «Όραμα Μηδέν» της Σουηδίας, για μηδέν νεκρούς σε οδικές συγκρούσεις. Είμαι βέβαιος ότι με τη συνέχιση της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και φορέων, κάτω από την καθοδήγηση και στήριξη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, σύντομα θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε την Κύπρο, ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες στην οδική ασφάλεια.


Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου και στις προσπάθειες που καταβάλλετε όλ