12/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ημέρα Ανάμνησης 12/11/2012


Αποτελεί υποχρέωση, τόσο της εκάστοτε Κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας μας γενικότερα, να θυμάται και να τιμά του ανθρώπους που έδωσαν το υπέρτατο αγαθό, αυτό της ζωής, στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που συγχαίρω τους διοργανωτές για τη σημερινή εκδήλωση τιμής με την ευκαιρία της Ημέρας Ανάμνησης και την τήρηση δίλεπτης σιγής στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Όσα χρόνια και αν περάσουν, ιδιαίτερα η νίκη κατά του χιτλεροφασισμού θα αποτελεί πάντα ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Είναι μεγάλη η σημασία που αποδίδουμε στην προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανά στη μνήμη των λαών τα δεινά που επέφερε η άνοδος του φασισμού κατά την δεκαετία του '30, ως μια ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά των βετεράνων μας προς την πατρίδα μας αλλά και την ανθρωπότητα. Για να κρατηθεί ζωντανή η ανάμνηση των εκατομμυρίων θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων που χάθηκαν άδικα στα πλαίσια των ανταγωνισμών για επιρροή, οικονομική ισχύ και επεκτατισμό. Για να θυμόμαστε τον όλεθρο που γνώρισε η ανθρωπότητα σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και να προσπαθούμε να αποτρέπουμε παρόμοιους ολέθρους στο μέλλον. Είναι, ακόμα, σημαντικό να εμβολιάσουμε τους νέους ανθρώπους με αντισώματα ενάντια στην απλοϊκή και μισάνθρωπη ρητορική του επεκτατισμού και φασισμού.

Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια σε εύρος παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έχει οδηγήσει τις κοινωνίες των χωρών της Ευρώπης σε αδιέξοδα. Οι οικονομικές κρίσεις ιστορικά δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επέκταση του φασισμού και της μισαλλοδοξίας, διαβρώνοντας τον κοινωνικό ιστό και τα αντισώματα της κοινωνίας ενάντια στις ακραίες, φασιστικές αντιλήψεις. Η οικονομική κρίση θέτει σε κίνδυνο τις ανθρώπινες αξίες. Διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στο περιθώριο, την εξαθλίωση και εν τέλει την απαξίωση. Τα ψηλά ποσοστά ανεργίας, οι περικοπές στην παιδεία, στην υγεία και γενικότερα στο κοινωνικό κράτος καθώς και οι πολιτικές μονόπλευρης, αυστηρής λιτότητας οδηγούν τους λαούς στην απόγνωση. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο φασισμός και τα μισάνθρωπα επιχειρήματά του βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Ο ναζισμός - φασισμός βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημοκρατία, το μεγαλύτερο απόκτημα του ανθρώπου που γέννησε ο ίδιος ο ελληνικός πολιτισμός. Η άνοδος της φασιστικής ακροδεξιάς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης κτυπά το καμπανάκι του κινδύνου. Η Ευρώπη χρειάζεται μια άλλη πορεία με έμφαση στην ανάπτυξη, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας και όχι την ασυδοσία της αγοράς και του άνομου κέρδους.

Είναι υποχρέωση να μεταφέρουμε στους νέους μας τα ιδανικά της ειρήνης και της αντιφασιστικής νίκης για να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τις αξίες αυτές, οι οποίες διεκδικήθηκαν και αποκτήθηκαν με σκληρές μάχες και με πολλές θυσίες. Είναι υποχρέωση μας να πούμε στις νέες γενιές για την ιστορία, ώστε να μην χρειαστεί να ζήσουν ξανά τη φρίκη και να μην αναγκαστούν να δώσουν ξανά την αιματηρή μάχη για αυτά που σήμερα μπορεί να θεωρούμε ως δεδομένα.

Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα στεφάνι σε ένδειξη τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς να ζούμε σήμερα σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας. Τιμούμε επίσης και όλους εσάς, σεβαστοί βετεράνοι, που αγωνιστήκατε ενάντια στον φασισμό, που με αλτρουισμό δηλώσατε παρόντες σε μια από τις μεγαλύτερες για την ανθρωπότητα μάχες του 20ού αιώνα για επικράτηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ισότητας στον κόσμο.

Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Με τριάντα και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, η Κύπρος είναι συγκριτικά η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Αυτός ο αριθμός αποτελούσε το 10% του πληθυσμού, αφού τότε ο πληθυσμός της Κύπρου ανερχόταν στις 300 χιλιάδες. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής όμως, ήταν βαρύ. Περισσότεροι από 2.500 Κύπριοι αγωνιστές αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 οι νεκροί ήρωες μας, τα οστά των οποίων βρίσκονται θαμμένα σε 49 κοιμητήρια 18 διαφορετικών χωρών.

Η συμμετοχή των Κυπρίων στον αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού είχε χαρακτήρα αντιφασιστικό, είχε όμως και χαρακτήρα απελευθερωτικό. Αφορούσε, παράλληλα, στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας. Πρώτιστος στόχος ήταν ασφαλώς να νικηθεί το τέρας του φασισμού που απειλούσε με ολοκληρωτική καταστροφή τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ταυτόχρονα ο κυπριακός λαός ανέμενε ότι η νέα διεθνής κατάσταση που θα δημιουργείτο μετά την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων θα επέτρεπε και την απελευθέρωση της Κύπρου από τα δεσμά της αποικιοκρατίας. Τέλος, ο κυπριακός λαός προσδοκούσε ότι ο ήλιος της δικαιοσύνης ο οποίος θα ανέτελλε μέσα από τα σκοτάδια του φασισμού θα εξαφάνιζε την κοινωνική ανέχεια και τις ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις που κυριαρχούσαν στην κυπριακή κοινωνία της δεκαετίας του 1940.

Η μικρή Κύπρος δήλωσε παρούσα στο κάλεσμα για τον αγώνα ενάντια στον χιτλεροφασισμό. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η μάχη κατά του φασισμού κερδήθηκε. Σχεδόν επτά δεκαετίες μετά, ο λαός μας ακόμα αγωνίζεται για την εφαρμογή των αρχών της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας. Η Κύπρος, δυστυχώς, παραμένει υπό την ημικατοχή του τουρκικού στρατού, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και σωρείας ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τιμώντας σήμερα την ημέρα μνήμης των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους ως προσφορά στην πατρίδα μας αλλά και στην ανθρωπότητα γενικότερα. Σε εσάς τους βετεράνους δίνουμε λοιπόν, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την ανθρωπότητα, την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για την επανένωση και την απελευθέρωση της πατρίδας και του λαού μας. Δίνουμε την υπόσχεση για προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε όλο τον κόσμο.

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Γιώργος Ιακώβου.