8/11/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας 08/11/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Viktor Yanukovych, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον κ. Yanukovych συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Kostyantyn Gryshchenko, καθώς και οι Σύμβουλοι του Προέδρου κ.κ. Andrii Goncharuk και Yuriy Ladnyi. Τον Ουκρανό Πρόεδρο συνόδευαν επίσης ο Πρέσβης της Ουκρανίας στη Λευκωσία κ. Borys Humeniuk και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο κ. Ευαγόρας Βρυωνίδης.

Καλωσορίζοντας τον κ. Yanukovych, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ των Κοινοβουλίων της Κύπρου και της Ουκρανίας και έθεσε τα θεμέλια για επιπλέον ενδυνάμωση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων. Η παρούσα επίσκεψη, συνέχισε ο κ. Ομήρου, ενισχύει σε όλα τα επίπεδα τις ήδη στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Yanukovych για τη σταθερή θέση αρχών που τηρεί η Ουκρανία υπέρ επίλυσης του προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Η Κύπρος, από πλευράς της, ανέφερε ο κ. Ομήρου, τόσο ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ένωσης, στηρίζει την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίσκεψή του στην Κύπρο, θεωρώντας την σημαντικό βήμα στην πορεία ενίσχυσης της φιλίας μεταξύ των δύο κρατών. Η διακοινοβουλευτική συνεργασία, ανέφερε ο κ. Yanukovych, αποτελεί ισχυρό εργαλείο σε αυτές τις προσπάθειες. Η Ουκρανία, τόνισε περαιτέρω ο κ. Yanukovych, βρίσκεται σε μια πορεία μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης. Σε αυτή την προσπάθεια, η Κύπρος αποτελεί θετικό παράδειγμα, επεσήμανε, και μπορεί να διδάξει πολλά στην Ουκρανία.

Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε τις προσπάθειες μεταρρύθμισης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

Οι κ.κ. Ομήρου και Yanukovych αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για την τρέχουσα οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη και για τους τρόπους αντιμετώπισής της από την ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων πέραν της πολιτικής λιτότητας, που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να διαφυλαχθεί το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική συνοχή εντός των κρατών μελών, αλλά και εντός της Ένωσης ως συνόλου.