8/11/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας 08/11/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Viktor Yanukovych, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ουκρανού Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 3 μ.μ. όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τις δέουσες τιμές. Μετά την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Αργότερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνέχεια υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν τα ακόλουθα:

Σύμβαση μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Ουκρανίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου. Τη Σύμβαση υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βάσος Σιαρλή και ο Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας κ. Yuriy Kolobov.

Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Ουκρανίας για την εμπορική ναυτιλία. Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Kostyantyn Gryshchenko.

Συμφωνία για Συνεργασία στους τομείς της δημόσιας υγείας και ιατρικής επιστήμης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Ουκρανίας. Τη Συμφωνία υπέγραψαν η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Kostyantyn Gryshchenko.

Αεροπορική Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Ουκρανίας. Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ουκρανίας κ. Anatoliy Kolisnyk.

Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας στον τομέα της γεωργίας. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σοφοκλής Αλετράρης και ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας κ. Mykola Prysyazhnyuk.

Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας στους τομείς της Φυσικής αγωγής και του αθλητισμού. Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Πάμπος Στυλιανού και ο Υπουργός Παιδείας και Επιστημών, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας κ. Dmytro Tabachnyk.

Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στην προώθηση επενδύσεων μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και της Κρατικής Υπηρεσίας Επενδύσεων και Εθνικών Έργων της Ουκρανίας. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και ο Πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Επενδύσεων και Εθνικών Έργων της Ουκρανίας κ. Vladyslav Kaskiv.

Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Κυπριακού Ινστιτούτου και του Ανώτατου Κρατικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος «Εθνικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο Ντονέτσκ». Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου, καθηγητής Κώστας Παπανικόλας και ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης καθηγητής Konstyantin Balabanov.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με αισθήματα χαράς καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Viktor Yanukovych και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει. Η επίσκεψη αποτελεί ανταπόδοση της δικής μου περσινής επίσκεψης στην Ουκρανία και πραγματοποιείται σε μια συμβολική ιστορική συγκυρία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ουκρανίας στην Κύπρο, τώρα που συμπληρώνονται 20 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ουκρανίας.

Με τον Πρόεδρο Yanukovych ανασκοπήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Ουκρανίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό τομέα, και θέσαμε επί τάπητος τους σχεδιασμούς μας για το μέλλον.

Πέρσι, όταν συναντηθήκαμε στο Κίεβο, είχαμε επαναλάβει την πολιτική μας δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Η υπογραφή σήμερα των οκτώ συμφωνιών, ως συνέχεια των πέντε συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Κίεβο, καλύπτει, όπως διαπιστώνετε, ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και αποδεικνύει τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες για να προσδώσουμε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην ανάπτυξη των σχέσεών μας.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της Σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης που είχαμε αναλάβει από κοινού με τον Πρόεδρο Yanukovych πέρσι στο Κίεβο. Είμαι σίγουρος ότι το θεσμικό αυτό πλαίσιο που δημιουργούμε θα αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Συζητήσαμε, επίσης, τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας. Η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης– Ουκρανίας, στη βάση των κοινών μας αξιών. Στο πλαίσιο αυτό εκφράσαμε την υποστήριξή μας προς την ευρωπαϊκή προσδοκία της Ουκρανίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη αυτού του στόχου, υλοποιώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Είναι καθοριστικής σημασίας να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι η Ουκρανία προωθεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και σέβεται και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Διαβεβαίωσα τον κ. Πρόεδρο ότι η Κύπρος θα στηρίξει με συνέπεια την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.
Επίσης, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Yanukovych για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και να εκφράσω την απογοήτευσή μου για τη στασιμότητα στην οποία περιήλθαν οι συνομιλίες ένεκα της στάσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Απρίλιο του 2010.
Επανέλαβα, παράλληλα, την ξεκάθαρη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Yanukovych για τη στήριξη της Ουκρανίας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση του Κυπριακού.
Ενημερώσαμε επίσης για τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Έρευνες που αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το διεθνές δίκαιο.
Οι συνομιλίες μας κάλυψαν, επίσης, τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εκφράσαμε την κοινή ανησυχία μας για την κλιμάκωση της έντασης και την ελπίδα να επικρατήσει η σύνεση και η λογική και να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή.
Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προτεραιότητες της Ουκρανίας εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη το 2013. Η Κύπρος υποστήριξε την υποψηφιότητα της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να συνδράμει τις προσπάθειές της για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και επίλυση των συγκρούσεων και διαιρέσεων στην ήπειρο μας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε: «Εκτιμούμε πολύ τη φιλοξενία των Κυπρίων. Με την Κύπρο έχουμε πνευματική και θρησκευτική εγγύτητα. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη φιλοξενία καθώς και για τις συνομιλίες οι οποίες έλαβαν χώρα σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα. Για μένα είναι μεγάλη τιμή και χαρά να πραγματοποιώ την πρώτη στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων επίσκεψη Ουκρανού Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Από σήμερα οι σχέσεις Κύπρου – Ουκρανίας λαμβάνουν μια νέα δυναμική. ΄Ωθηση στις σχέσεις αυτές έδωσε η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια πέρσι στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που υπογράψαμε στο Κίεβο έχουν αναπτυχθεί δυναμικά και σταθερά οι διμερείς σχέσεις.
Κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις έχουμε συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η εξεύρεση νέων τρόπων για την εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας, καθώς και θέματα συνεργασίας μας στο διεθνές πεδίο».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι σήμερα έχουν τεθεί θέματα περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στη λειτουργία Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ουκρανίας η οποία έχει συσταθεί πρόσφατα και θα μελετά θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.
Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η αποτελεσματική συνεργασία στους παραδοσιακούς τομείς όπως είναι ο τραπεζικός και ο επενδυτικός τομέας. Ενδιαφερόμαστε να έχουμε κυπριακές επενδύσεις, έχοντας ως στόχο την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων και σχεδίων, όπως είναι η ανάπτυξη σε τομείς όπως είναι οι συγκοινωνίες, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η βιομηχανία, η υγεία, το περιβάλλον και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων», είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπογραμμίζοντας τη σημασία της Συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας που υπογράφτηκε σήμερα. Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και του τομέα των επενδύσεων.
«Η Κύπρος ήταν και παραμένει ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για τους Ουκρανούς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Yanukovych, και ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση για το θέμα που αφορά τη θεώρηση διαβατηρίων για τους πολίτες της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στην Αεροπορική Συμφωνία, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι αυτή η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη καινούργιων αεροπορικών δρομολογίων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στην ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη στήριξη της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, ενώ αναφερόμενος στις προτεραιότητες της χώρας του ως προεδρεύουσας χώρας του ΟΑΣΕ το 2013 είπε ότι μια από αυτές τις προτεραιότητες αφορά τη συμβολή της Ουκρανίας στη διευθέτηση των λεγόμενων «παγωμένων συγκρούσεων».
Τέλος, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η χώρα του «στηρίζει τη δίκαιη και συνολική λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Στις συνομιλίες από κυπριακής πλευράς πήραν μέρος οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργων, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κίεβο κ. Ευαγόρας Βρυωνίδης, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.