2/10/12

Προειδοποίηση της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών για τη διάθεση και χρήση των «Sky Lanterns (Ιπτάμενα φαναράκια)» 02/10/2012


Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με αφορμή το πρόσφατο ατυχές περιστατικό στη Λεμεσό, επιθυμεί να προειδοποιήσει ξανά τους οικονομικούς φορείς αλλά και τους καταναλωτές για τους κινδύνους που εμπεριέχει η χρήση των «Sky Lanterns». Τα «Sky Lanterns»«Chinese Lanterns») είναι αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί και φέρουν στο εσωτερικό τους κερί ή φιτίλι που όταν ανάψει αυτά ιπτάνται στον αέρα ανεξέλεγκτα. Το ύψος στο οποίο μπορεί να ανεβούν είναι περίπου 1000 μ. και η διάρκεια πτήσης τους είναι γύρω στα δέκα λεπτά.

Τα ιπτάμενα φαναράκια εισάγονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα ή μπορούν να αγοραστούν από τους καταναλωτές μέσω διαδικτύου. Οι κατασκευαστές των προϊόντων αυτών υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλή και φιλικά στο περιβάλλον. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη χρήση τους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν πυρκαγιές, τραυματισμοί, καταστροφές σε φάρμες, θάνατοι ζώων και σε μια περίπτωση ακόμα και θάνατος ανθρώπου. Προβλήματα, επίσης, μπορεί να παρουσιαστούν στους αυτοκινητόδρομους και στην εναέρια κυκλοφορία, αφού τα προϊόντα αυτά πετούν ανεξέλεγκτα και δεν μπορεί να προβλεφθεί ο χώρος προσγείωσής τους. Περαιτέρω έχουν αναφερθεί και χημικοί κίνδυνοι από την παρουσία αμιάντου στο φιτίλι. Στην Κύπρο, λόγω κυρίως των ιδιαίτερων κλιματολογικών και μορφολογικών συνθηκών, οι κίνδυνοι και τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα.


Η Υπηρεσία μας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, επισήμαναν τους πιο πάνω κινδύνους και κατέληξαν ότι δεν υπάρχει τρόπος ασφαλούς χρήσης των προϊόντων αυτών από τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τους περί της Γενικής Ασφάλειας των Προϊόντων Νόμους του 2004 έως 2010, τα ιπτάμενα φαναράκια δεν θεωρούνται ασφαλή για χρήση από τους καταναλωτές και αποσύρονται σε περίπτωση εντοπισμού τους στην αγορά
. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, που λήφθηκε τον Φεβρουάριο, διεξήχθησαν παγκύπριοι έλεγχοι σε υποστατικά, δημοσιεύτηκε ανακοίνωση σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενημερώθηκαν οργανωμένα σύνολα, σύνδεσμοι καταναλωτών και άλλες οργανώσεις καθώς και οι τελωνειακές Αρχές για απαγόρευση εισαγωγής τέτοιων προϊόντων. Σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό στη Λεμεσό, η Υπηρεσία βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΤΑΕ Λεμεσού και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Τέλος, η
Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών προτρέπει τους καταναλωτές, σε περίπτωση που εντοπίσουν τα προϊόντα αυτά στην αγορά, να την ενημερώσουν αμέσως και τους συμβουλεύει να αποφύγουν την αγορά ή χρήση τους. Επίσης, συμβουλεύει τους οικονομικούς φορείς να αποφύγουν την εισαγωγή και διάθεση αυτών των προϊόντων στην αγορά. Τους υπενθυμίζει ακόμη πως έχουν υποχρέωση να διαθέτουν στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα. Σε αντίθετη περίπτωση, και στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, τα προϊόντα θα αποσύρονται άμεσα και θα επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές.

Για πληροφορίες ή καταγγελία επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών στα πιο κάτω τηλέφωνα:

▪ Γραμμή Καταναλωτή 1429

▪ Κεντρικά Γραφεία Υπηρεσίας 22867
309
▪ Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150

▪ Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου 2481616
0
▪ Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 2
6804610