15/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στην εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια που θα περιληφθεί στο Guinness World Records 15/10/2012

Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια, ιδιαίτερα, δε, που σ’ αυτή συμμετέχουν τόσα πολλά παιδιά.


Θα ήθελα πρώτα να συγχαρώ το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, καθώς και τη Cyta, για την προσφορά των χιλίων κρανών που θα φορεθούν για την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες. Ευχαριστώ θερμά και τους δύο συνδιοργανωτές για τη συνολική προσφορά τους στον τομέα της οδικής ασφάλειας.


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επιδιώκει και εξασφαλίζει την άρτια συνεργασία του με την Αστυνομία και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία στις δράσεις για ουσιαστική μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και τη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης. Σκοπός μας είναι να γίνει καθημερινή πράξη η αμυντική και προσεκτική οδήγηση, ιδίως από άτομα νεαρής ηλικίας, που αποτελούν και τη θλιβερή πλειοψηφία των θυμάτων της ασφάλτου.


Ως Πολιτεία, οργανωμένα σύνολα, αλλά και ως γονείς, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την υγιή πολιτότητα, μέρος της οποίας είναι οι ευθύνες και υποχρεώσεις που πρέπει να έχουν στον δρόμο και η γνώση ότι η δική τους ανεύθυνη συμπεριφορά, όπως η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση, είναι δυνατό να αφαιρέσει τη ζωή άλλων ή και τη δική τους. Με τον τρόπο αυτό, όταν, ενήλικες πλέον, θα γίνουν προσοντούχοι οδηγοί, θα είναι συνειδητοποιημένοι και ευσυνείδητοι χρήστες των δρόμων, απαλλαγμένοι από συμπλέγματα και άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Η οδική συμπεριφορά είναι στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας και έχουμε υποχρέωση να την υιοθετήσουμε σαν αξία και να την καλλιεργήσουμε.


Αγαπητά μου παιδιά,


Εσείς είστε οι μελλοντικοί ηγέτες και η ελπίδα για το αύριο. Σήμερα λαμβάνετε μέρος σε μια διασκεδαστική και συνάμα ιστορική εκδήλωση: πρώτος στόχος είναι να θέσουμε ένα παγκόσμιο ρεκόρ στη χρήση κράνους, αλλά πιο σημαντικός στόχος είναι να κερδίσουμε το στοίχημα της οδικής ασφάλειας. Αυτό θα γίνει όταν κι εσείς προάγετε την οδική ασφάλεια ανάμεσα στους φίλους και στις οικογένειές σας, όταν χωρίς φόβο ή ντροπή ζητήσετε από τους μεγαλύτερους να δέσουν τη ζώνη τους, να οδηγούν προσεκτικά και να μην μιλούν στο τηλέφωνο καθώς οδηγούν.


Με αυτές τις λίγες σκέψεις, ευχαριστώ όσους συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση και εύχομαι κάθε επιτυχία.