15/10/12

Άρχισαν οι εργασίες του 5ου Φόρουμ Κληρονομίας 15/10/2012

Άρχισαν σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» οι εργασίες του 5ου Φόρουμ Κληρονομιάς με τίτλο «Κληρονομιά και Επικοινωνία», που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς (ΕΗΚ). Τις εργασίες του Φόρουμ προσφώνησε ο Βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Συνέλευσης κ. Jean–Claude Mignon.
Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε τη σημασία του Φόρουμ Κληρονομιάς το οποίο, όπως επισήμανε, αντανακλά την ιδιαίτερα καλή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ στους τομείς του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομίας. Τόνισε ότι η συνεργασία αυτή καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου του ότι ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομία αποτελούν τα θεμέλια της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και μεταφέρουν το θετικό μήνυμα της αναγνώρισης της πολιτιστικής μας ποικιλομορφίας και αλληλοεπίδρασης. Σημειώνοντας δε ότι η ευρωπαϊκή κληρονομιά αντανακλά την ιδιαίτερα πλούσια ιστορία πολυπολιτισμικής αλληλοεπίδρασης τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μεσόγειο, ο κ. Νικολαΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο ως εξαίρετο παράδειγμα αυτής της αλληλεπίδρασης.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Κύπριος Βουλευτής σημείωσε τη μακρά πείρα του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο, μαζί με την UNESCO, προωθεί για περισσότερο από μισό αιώνα την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομίας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Περίγραμμα Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κοινωνία (“FARO Convention”), ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι η Σύμβαση εστιάζεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά όλων των ανθρώπων και εδράζεται στην ιδέα ότι η γνώση και χρήση της κληρονομιάς αποτελούν μέρος του βασικού δικαιώματος των πολιτών, όπως αυτό περιγράφεται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία των εννοιών αυτών στην προώθηση της συμφιλίωσης σε περιπτώσεις μεταπολεμικών συγκρούσεων. Σε πολλές τέτοιες καταστάσεις, ανέφερε, η πολιτιστική κληρονομία δυστυχώς θυματοποιήθηκε και δεν έτυχε του ανάλογου σεβασμού, όπως στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του Καυκάσου και της Κύπρου, αλλά και σε άλλα μέρη της σύγχρονης Ευρώπης. Ο κ. Νικολαΐδης κατέστησε παράλληλα σαφές ότι στην περίπτωση της Κύπρου οι θρησκευτικές ή/και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες ουδέποτε αποτέλεσαν πεδίο διαμάχης. Είναι καθήκον όλων μας, τόνισε, να διαφυλάττουμε και να προωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, κρατώντας την μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε όπως οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς» αποτελέσουν την πλατφόρμα διάδοσης ενός θετικού μηνύματος που θα αντανακλά μια πλούσια και ποικιλόμορφη ευρωπαϊκή κληρονομία η οποία θα συμβάλει στο να κτίσουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή ταυτότητα που θα εδράζεται στον σεβασμό της ποικιλομορφίας και τον αλληλοσεβασμό.