15/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους σε εκδήλωση για τα 40χρονα του Δημοτικού Σχολείου NAPEK Λευκωσίας, προχθές 15/10/2012

Με αισθήματα σεβασμού, χαράς και συγκίνησης χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση της Εφορείας Αρμενικών Σχολείων NAPEK Κύπρου, η οποία συνεργαζόμενη με τη Διεύθυνση των Αρμενικών Σχολείων γιορτάζουν τα 40 χρόνια της ίδρυσης του Σχολείου NAPEΚ στη Λευκωσία.


Ήταν 12 Νοεμβρίου του 1972 η σημαδιακή μέρα, κατά την οποία ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μαζί με τον Αρμένιο Καθολικό της Κιλικίας Χορέν, τελούσαν τα εγκαίνια αυτού του λαμπρού και αξιόλογου πνευματικού φάρου ο οποίος στεγάζει και πραγματώνει τα όνειρα, τους πόθους και τις προσδοκίες ολόκληρης της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο. Μιας κοινότητας η οποία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας, αφού πρωτοστατεί σε έργα ειρηνικής, δημιουργικής και ευγενικής προσφοράς στην κοινή μας πατρίδα.


Παρέμειναν πάντα οι Αρμένιοι μια ευγενική κοινότητα με αξιοπρέπεια, στόχους, αξίες και δυναμισμό, μια κοινότητα που μπορούσε να ανασκουμπώνεται και να ανασυγκροτείται μέσα από τους κατατρεγμούς, τις κακουχίες και τις γενοκτονίες, πιο δυνατή, πιο συμπαγής και πιο πεισμωμένη.


Κατάφερε στο πέρασμα των χρόνων να λαμπρύνει με την παρουσία και τα έργα της την πολιτιστική, εμπορική, επιστημονική, κοινωνική και όχι μόνο ζωή του τόπου. Άνθρωποι απόφοιτοι αυτών των σχολείων διέπρεψαν και διαπρέπουν στη μουσική, τις καλές τέχνες, τα γράμματα, τη φιλανθρωπία, το ήθος και την αφοσίωση στη διάσωση και προβολή της ιστορίας και της κουλτούρας της αρμένικης τους καταγωγής. Ο σεβασμός τους στους θεσμούς και γενικότερα στην πολιτική ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε υποδειγματικός, αναδεικνύοντας πάντα δημοκρατικά τον εκπρόσωπό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και συνεργαζόμενοι άψογα στις διάφορες υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σεβόμενο πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας των Αρμενίων, ενισχύει και συμβάλλει στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που επιτρέπουν τη διατήρηση και ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών. Τα αρμένικα σχολεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου με την ποικιλότροπη αρωγή και στήριξη του κράτους, αποτελούν πρότυπα φυτώρια ολόπλευρης καλλιέργειας παιδιών και νέων.


Και τα τρία σχολεία ΝΑΡΕΚ, στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό εκφράζουν την πολυπολιτισμικότητα της πατρίδας μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γλώσσας, της ιστορίας, των παραδόσεων και γενικότερα της ταυτότητας των Αρμενίων.


Οι Αρμένιοι φυσικά, ίδρυσαν σχολεία από την δεκαετία του 1880 στην Κύπρο, καταδεικνύοντας έτσι τη μεγάλη τους έφεση στα γράμματα. Άλλαξαν διάφορες ονομασίες τα σχολεία αυτά, ώσπου κατέληξαν στην ονομασία ΝΑΡΕΚ πριν 40 χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εγκαινιάζοντας το σχολείο της Λευκωσίας τότε, ήθελε να τονίσει την έμπρακτη εκτίμηση και συμπαράστασή του στις προσπάθειες της αρμενικής κοινότητας για πρόοδο και προκοπή στη δεύτερή τους πατρίδα.


Με τη σκέψη στο ονομαστό, σκλαβωμένο από τα τουρκικά στρατεύματα Αρμενομονάστηρο που προσμένει λύτρωση, τη μνήμη στα εκατομμύρια των θυμάτων που καρτερούν δικαίωση αλλά και τον θαυμασμό στην τόσο αξιόλογη, προοδευτική και δημιουργική κοινότητα των Αρμενίων στην Κύπρο, συγχαίρω τη 40χρονη κι άξια κάθε επαίνου δραστηριότητα της Σχολικής Εφορείας Αρμενικών Σχολείων. Εκφράζω ακόμη την ευαρέσκειά μου στην ευπαίδευτη διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου, για τον ζήλο και την προσήλωση στο τόσο πολυσχιδές έργο τους όσο και για τα ιδιαίτερα αξιόλογα αποτελέσματα που διαχρονικά κατάφεραν.

Απονέμουμε φόρο τιμής σε όλη τη φιλόκαλη κοινότητα αλλά και στον καθένα ξεχωριστά, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι με το υστέρημα, κόπου, χρόνου και χρήματος ανέδειξαν τους Αρμένιους σε κόσμημα φιλοπρόοδης και ειρηνικής κοινότητας στη χώρα μας και την παρεχόμενη εκπαίδευση μέσα από τα σχολεία ΝΑPΕΚ, καύχημα.


Εύχομαι από καρδιάς κάθε καλό, ευγενικό και ανώτερο στην κοινότητα, στα παιδιά και στο Σχολείο σας. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίζει στην αρμένικη κοινότητα και προσδοκεί σε υψηλότερα επίπεδα συνεργασίας.


Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας και θα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο κάθε ευγενική σας προσπάθεια