28/10/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του νέου θεάτρου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου 28/10/2012

Με αισθήματα χαράς αλλά και περηφάνιας καλωσορίζω όλους εσάς απόψε στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Κρατικού Θεάτρου της Κύπρου. Η αποψινή βραδιά είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη θεατρική και πολιτιστική ιστορία του τόπου μας. Το όραμα 40 χρόνων του κόσμου του θεάτρου στον τόπο μας για ένα νέο, σύγχρονο, επαρκή και λειτουργικό θεατρικό χώρο, που να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί κάθε λογής παραστάσεις έχει επιτέλους υλοποιηθεί. Το νέο θέατρο του ΘΟΚ φιλοδοξούμε ότι θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεάτρου στην Κύπρο και θα προσφέρει υψηλού επιπέδου θεατρική παιδεία στον λαό μας.


Ο χρόνος της επίσημης έναρξης των εργασιών του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο νέο τούτο αξιόλογο κτήριο, συμπίπτει με την άσκηση της καθόλα επιτυχημένης Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της πλούσιας κυπριακής πολιτιστικής ζωής.


Μέχρι σήμερα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου δεν ευτύχησε, όπως άλλοι οργανισμοί θεάτρου στην Ευρώπη να έχει τη δική του ιδιόκτητη στέγη. Άλλωστε ο δρόμος για τη δημιουργία αυτού του Θεάτρου δεν ήταν εύκολος: μετρά σαράντα ένα χρόνια ιστορίας. Η κυβέρνηση Κληρίδη παραχώρησε τη γη, η κυβέρνηση Παπαδόπουλου εκπόνησε τον σχεδιασμό και προχώρησε μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και επί δικής μας διακυβέρνησης χτίστηκε το κτήριο και παραχωρείται στον ΘΟΚ και κατά προέκταση στην κοινωνία. Η παρούσα Κυβέρνηση στήριξε με όλες της τις δυνάμεις το έργο του Θεατρικού Οργανισμού, αποδεικνύοντας έμπρακτα την έμφαση που αποδίδει στις τέχνες και τα γράμματα.

Λέγεται συχνά και όχι άδικα ότι το θέατρο είναι η πιο ολοκληρωμένη μορφή τέχνης, αφού συνδυάζει λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, ερμηνεία και ασφαλώς τεχνολογία. Σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, ηθοποιοί και μουσικοί παρήγαγαν τέχνη κάτω από δύσκολες συνθήκες, δημιουργώντας μέσα σε αποθήκες ή ακατάλληλες αίθουσες. Σήμερα ανοίγουμε μια καινούρια σελίδα. Μια καινούρια σελίδα με απεριόριστες προοπτικές. Ευχόμαστε ολόψυχα αυτές οι προοπτικές να αξιοποιηθούν σωστά από τους ανθρώπους του θεάτρου και το κοινό.


Φίλες και φίλοι,


Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ο πολιτισμός αποτελεί μέσο για την αναχαίτιση της καλπάζουσας κρίσης των αξιών και της πνευματικής ζωής. Η θεατρική τέχνη, μέσω της οποίας φτάνει κανείς στην προσωπική τελείωση, συντελεί, όπως και κάθε μορφή ποιοτικής τέχνης, στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας πιο ηθικής, χωρίς μισαλλοδοξία, ανοικτής στη διαφορετικότητα.


Είναι πάγια θέση της παρούσας Κυβέρνησης η παροχή βοήθειας και στήριξης στους φορείς που εμπλέκονται με τις τέχνες. Μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες έχουμε στηρίξει πολύπλευρα τον πολιτισμό στον τόπο μας. Στα πέντε σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης μας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού. Τέθηκε σε λειτουργία το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα. Αποφασίστηκε η δημιουργία Μουσείου και Αρχείου Λογοτεχνίας. Θεσμοθετήσαμε το Πρόγραμμα Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων. Προωθήσαμε την υπογραφή Συμφωνίας με Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Europeana) και την έναρξη παροχής πολιτιστικής πληροφορίας. Εφαρμόσαμε το αναθεωρημένο Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής. Επίσης, έχει εγκριθεί το Νέο Σχέδιο επιχορήγησης εκδόσεων, ο νόμος για τα Μουσεία, ενώ αναθεωρήθηκε η νομοθεσία που αφορά στον εμπλουτισμό των δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης. Προωθήσαμε αποτελεσματικά τον θεσμό των Μουσικών Λυκείων. Συμφωνήθηκε, τέλος, με τον Δήμο Λευκωσίας η παραχώρηση του κτηρίου της Αγοράς του Αγίου Ανδρέα για δημιουργία στέγης σύγχρονου χορού στη Λευκωσία. Οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν στηριχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες παγκόσμια. Μόνο και μόνο ότι σήμερα μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες εγκαινιάζουμε ένα τέτοιο έργο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.


Την ολοκλήρωση αυτού του μοναδικού έργου την οραματιστήκαμε ως ένα νέο ξεκίνημα για το θέατρο και για τα πολιτιστικά δρώμενα στην Κύπρο. Η όλη κατασκευή του δημιούργησε ένα κτήριο που δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία που υπηρετεί, σε άμεση συνάρτηση με τον υπαίθριο χώρο που το περιβάλλει. Ευελπιστούμε ότι το επιβλητικό αυτό κτήριο θα αποτελέσει ένα είδος "ναού" του θεάτρου στο πολιτιστικό μέλλον του τόπου μας. Εδώ θα εργαστούν Κύπριοι και ξένοι καλλιτέχνες και θα ανεβάσουν επί σκηνής την κατάθεση της ψυχής τους όπως θα έλεγε ο μεγάλος θεατράνθρωπος Κάρολος Κουν. Εδώ θα μορφωθούν πολιτισμικά οι νέες γενιές των Κυπρίων.


Χαιρετίζοντας την αποψινή εκδήλωση, συγχαίρω θερμά όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση αυτού του τεράστιου έργου και εύχομαι σε όλα τα στελέχη του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου κάθε επιτυχία στο έργο τους.


Σήμερα ανοίγει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το κυπριακό θέατρο και τον πολιτισμό. Για να μετουσιωθεί η προοπτική σε πράξη θα χρειαστεί σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Ας εργαστούμε όλοι για να μετατρέψουμε το θέατρο σε επιλογή ζωής για το σύνολο του λαού μας. Για να ποιήσουμε ήθος και να φωτίσουμε τα σκοτάδια που μας απειλούν. Για μια σύγχρονη κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας, που θα έχει στο επίκεντρο τις υλικές και πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου.


Με αυτές τις σκέψεις σας αφήνω, ευχόμενος να απολαύσετε το υπόλοιπο της γιορτινής αυτής βραδιάς.