28/10/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 28/10/2012

Αν επιδεικνύεται καλή θέληση και ευελιξία και από μέρους της Τρόικας τότε η συνάντηση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας μπορεί να γίνει πολύ σύντομα και έτσι μέσα από τη διαπραγμάτευση να καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς για το θέμα των επαφών της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είπε: «Είμαστε σε επαφή και διάλογο και με την Τρόικα, όχι μόνο με το ΔΝΤ, και αυτή η συζήτηση γίνεται στη βάση και των δικών μας προτάσεων. Ζητούνται διευκρινίσεις, δίνουμε αυτές τις διευκρινίσεις, τεκμηριώνουμε και τις δικές μας θέσεις έτσι όπως τις έχουμε επεξεργαστεί έπειτα από μια πολύ εντατική και προσεγμένη δουλειά.

Τις δικές μας θέσεις τις διαμορφώσαμε έχοντας ασφαλώς υπόψη τις προδιαγραφές που η Τρόικα έθεσε, αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε μετρήσει και ζητήματα που αφορούν τις ιδιομορφίες της κυπριακής οικονομίας και την ανάγκη που έχουμε - πέρα από την αντιμετώπιση των διαφόρων διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που έχουν συσσωρευθεί στην κυπριακή οικονομία για δεκαετίες - να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή.

Η συζήτηση και ο διάλογος με την Τρόικα συνεχίζεται και ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης θα κλείσει και η ημερομηνία για το πότε θα έρθει η Τρόικα στην Κύπρο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη για την ημερομηνία καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν μας έχουν πει ακόμη, θα αναμένουμε μέσα από τη συζήτηση να καθοριστεί ημερομηνία καθόδου της. Στόχος είναι να έρθει το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε ότι αν επιδεικνύεται καλή θέληση και ευελιξία και από μέρους τους αυτό το ραντεβού μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, και με τη διαπραγμάτευση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία να υπογραφεί και να προχωρήσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τρόικα απορρίπτει τις προτάσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν απορρίπτεις ένα πράγμα δεν το συζητάς κιόλας, και έχω πει ότι είμαστε σε διάλογο και συζήτηση με την Τρόικα. Αρα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί το Μνημόνιο να υπογραφεί πριν το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου, όταν δηλαδή θα συνέλθει το Eurogroup, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς εργαζόμαστε εντατικά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και ελπίζουμε ότι η εργασία που κάνουμε θα αποδώσει καρπούς».

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει στάση πληρωμών σε περίπτωση που δεν υπογραφεί Μνημόνιο μέχρι τις 12 Νοεμβρίου ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Την 12η Νοεμβρίου την είχαμε συνδέσει με την ευρωζώνη (συνέδριο Eurogroup) έχοντας υπόψη ότι και άλλες χώρες θα πήγαιναν στην ευρωζώνη. Τώρα τα πράγματα φαίνεται να διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά την Ισπανία. Όμως εμείς, έχοντας υπόψη την εργασία που έχουμε κάνει και τους στόχους που έχουμε θέσει, συνεχίζουμε τη συζήτηση με την Τρόικα για να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι θα ήταν καλύτερα η Τρόικα να βρισκόταν στην Κύπρο αντί να γίνονται τηλεδιασκέψεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Δεν είναι εμείς που επιλέξαμε την οδό των τηλεδιασκέψεων. Κάνουμε αυτή τη συζήτηση και τον διάλογο και είναι φανερό ότι η Τρόικα θέλει διευκρινίσεις σε διάφορα ζητήματα. Θέλουμε μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία (η Τρόικα) να έρθει στην Κύπρο. Δεν είναι εμείς δηλαδή που τους κρατούμε εκτός Κύπρου».