28/10/12

Έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων στις Βρυξέλλες 28/10/2012

Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων διοργανώνει στις Βρυξέλλες έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων με θέμα: «Αρχαία Κύπρος: Διάλογοι Πολιτισμών». Η έκθεση παρουσιάζει τον πολιτισμό της Κύπρου από την προϊστορική περίοδο μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν μοναδικά αντικείμενα από παλιές αλλά και νέες ανασκαφές σε θεματικές ενότητες που αφορούν: τη γεωλογία και τους πόρους του νησιού – σημαντικοί παράγοντες που ώθησαν στην εμπορική και πολιτισμική ανάπτυξη – όπως και το εμπόριο/επαφές με άλλους πολιτισμούς, τη θρησκεία, την καθημερινή ζωή και τον θάνατο, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταλλουργία και κυρίως την επεξεργασία του χαλκού, στη θάλασσα και τον ρόλο που διαδραμάτισε διαχρονικά, στους ανθρώπους του νησιού, ακόμη και τη φυσιογνωμία ή τον τρόπο που η τέχνη επέβαλλε την απεικόνιση τους, στους οικισμούς και την αστικοποίηση, τη γραφή κλπ. Στην έκθεση αυτή θα υπάρχει και ένα προοίμιο που θα αφηγείται την ιστορία και εξέλιξη των ανασκαφών και τον τρόπο που δημιουργήθηκαν οι συλλογές των μεγάλων μουσείων της Ευρώπης. Στην έκθεση θα συμπεριλαμβάνονται αρκετά σημαντικά αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο, το Ashmolean της Οξφόρδης και τα περισσότερα Βελγικά μουσεία. Θα υπάρχουν επίσης διαδραστικά εκπαιδευτικά βοηθήματα και ταινίες μικρού μήκους με μερικές από τις θεματικές ενότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.


Η έκθεση θα συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο στη γαλλική, ολλανδική και αγγλική γλώσσα, ο οποίος περιλαμβάνει λεπτομερείς περιγραφές των εκθεμάτων καθώς και εισαγωγικά κείμενα για διάφορες χρονολογικές περιόδους της αρχαιολογίας της Κύπρου από διακεκριμένους επιστήμονες από την Κύπρο, την Ευρώπη και την Αυστραλία.


Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας Cinquantenaire των Βρυξελλών, θα τελέσει στις 31 Οκτωβρίου ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης.