28/10/12

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας στην Κύπρο 28/10/2012

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Titus Corlăţean θα πραγματοποιήσει στις 30 Οκτωβρίου μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή. Η επίσκεψη του κ. Corlăţean εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρουμανίας με την οποία ενισχύεται και η συνεργασία των δύο χωρών ως στρατηγικών εταίρων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει εκτενείς διαβουλεύσεις με την ομόλογό του δρα Μαρκουλλή, κατά τις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Επίσης, η ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, η διεύρυνση της ΕΕ και οι εξελίξεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας για Συνεργασία στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης και θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η δρ Μαρκουλλή προς τιμήν του Ρουμάνου ομολόγου της.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Corlăţean θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.