27/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, στη Λευκωσία 27/10/2012

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου.

Η
σημασία του τομέα της αγοράς ακινήτων σε πολλές εθνικές οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι προφανής, και τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και προβληθεί με ιδιαίτερα έντονο και συγκεκριμένο τρόπο. Εξίσου εξαιρετική σημασία έχει η αγορά ακινήτων και ο ορθός και αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας της και στην οικονομία της Κύπρου.

Τα
τελευταία χρόνια η κυπριακή αγορά ακινήτων παρουσίασε σημαντική κάμψη η οποία αποτυπώθηκε στις μειωμένες τιμές των ακινήτων, στις σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια συναλλαγές, στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και στην πενιχρή κατασκευαστική δραστηριότητα. Η γενεσιουργός αιτία της αρνητικής εικόνας αποδίδεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία απεικονίζεται στους σχετικούς οικονομικούς δείκτες πολλών χωρών, ευρωπαϊκών και μη. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον τομέα της ανάπτυξης γης και ακινήτων στο νησί μας να αισθάνονται έντονα τις επιπτώσεις αυτές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χωρών που αποτελούν παραδοσιακούς χώρους προέλευσης πελατών της κυπριακής κτηματαγοράς.

Εν
όψει των σοβαρών προβλημάτων που επηρεάζουν τη βιομηχανία και την αγορά γενικότερα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν αναλάβει σειρά νομοθετικών και θεσμικών πρωτοβουλιών, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η προώθηση και υιοθέτηση καινοτόμων ρυθμίσεων του νομικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση έργων ανάπτυξης και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα σε οικοδομές. Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος με στόχο όχι μόνο να προστατέψουμε και να κατοχυρώσουμε τους αγοραστές, αλλά και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του καλού ονόματος της κτηματαγοράς της Κύπρου στο εξωτερικό, προσφέροντας σε κάθε αγοραστή ασφάλεια και προοπτική. Υιοθετώντας το νέο αυτό νομικό καθεστώς, δώσαμε λύσεις στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων οικοδομών και αναπτύξεων και, γι’ αυτή την κατηγορία οικοδομών, ευελπιστούμε πως θα επιλύσουμε αδιέξοδα και θα διασφαλίσουμε την έκδοση εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας.

Η
προσπάθεια εκσυγχρονισμού των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης δεν περιορίστηκε στις νομοθετικές τροποποιήσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε σε Τμήματα και Υπηρεσίες όπως το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και οι Δήμοι που διαχειρίζονται θέματα αδειοδότησης και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, μηχανισμούς καλύτερου συντονισμού και επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, έγκρισης και εγγραφής των ακινήτων.

Παράλληλα
κινηθήκαμε και σε άλλα επίπεδα. Η προοπτική ανοίγματος καινούργιων αγορών που διαγνώσαμε, και με τη βοήθεια πολλών προσώπων και οργανωμένων συνόλων που ασχολούνται με την ανάπτυξη και εμπορία ακινήτων, μας οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών μέτρων πολιτικής που αφορούν στις διαδικασίες και τα κριτήρια παραχώρησης υπηκοότητας ή άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών. Ενεργήσαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, πιστεύω, και αναμένω πως και ο Σύνδεσμός σας θα συμμετάσχει, καθόσον αφορά τα μέλη σας, στη βέλτιστη αξιοποίηση των νέων μέτρων, αλλά με σωφροσύνη, προσοχή και έγνοια για το μεσοπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα.

Πρέπει
να παραδεχθούμε ότι η καλή φήμη της Κύπρου ως προορισμού για επενδύσεις στα ακίνητα έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια από κάκιστες πρακτικές προσώπων και επιχειρήσεων, που εκτιμώ πως είναι περιορισμένες σε αριθμό, που άφησαν την κυπριακή Πολιτεία εκτεθειμένη σε αγορές που είναι εξαιρετικά σημαντικές. Πιστεύω πως ο Σύνδεσμος σας μπορεί και πρέπει να ενεργοποιηθεί, όχι μόνο προς το κράτος ή τρίτους, αλλά και προς τα μέλη σας ώστε να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η καλή φήμη κτίζεται με πολύ κόπο από πολλούς για πολλά χρόνια, αλλά χάνεται εύκολα από πολύ λίγους και πολύ σύντομα.

Παρά
την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η αγορά λόγω του αναπόφευκτου επηρεασμού της από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Κύπρος εξακολουθεί να προσφέρει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα άριστο δίκτυο υπηρεσιών που την καθιστούν σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Η αξιοποίηση όμως των χαρακτηριστικών αυτών απαιτεί σκληρή δουλειά και υπευθυνότητα από όλους μας.

Κλείνοντας
, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και επαναλαμβάνω με έμφαση πως οι προσπάθειες όλων μας θα συνεχίσουν να είναι συνεχείς, με σταθερό και διαρκή στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της οικονομίας.