25/10/12

Συνήλθε η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας 24/10/2012

Μορατόριουμ στην παραχώρηση και ανανέωση αδειών εργασίας
σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας εισηγείται το Υπουργείο Εργασίας


Το μορατόριουμ στην παραχώρηση και ανανέωση αδειών εργασίας σε εργαζομένους από τρίτες χώρες που απασχολούνται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως και τα νέα Σχέδια στήριξης της απασχόλησης που έχουν τεθεί ενώπιων του Υπουργικού Συμβουλίου με σκοπό την άμεση εφαρμογή τους, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν σημερινή συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης που συνήλθε υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.


Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Χαραλάμπους είπε πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έθεσε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων την εισήγηση όπως υπάρξει μορατόριουμ στην παραχώρηση αδειών εργασίας για εργαζόμενους από τρίτες χώρες που απασχολούνται στην αρτοβιομηχανία και στα ζαχαροπλαστεία, στο χονδρικό εμπόριο, στα τυπογραφεία, στα τυροκομεία, στα γαλακτοκομεία, όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας.


«Είναι μια απόφαση την οποία εμείς θεωρούμε αναγκαία υπό τις σημερινές συνθήκες, όπου αυξάνεται η ανεργία και υπάρχει και ικανοποιητικός αριθμός ικανών και διαθέσιμων εγγεγραμμένων ανέργων από το ντόπιο και κοινοτικό προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Συγκεκριμένα, η εισήγηση μας αφορά στην υιοθέτηση μορατόριουμ στην απασχόληση στην αρτοβιομηχανία, στα ζαχαροπλαστεία, στο χονδρικό εμπόριο, στα τυπογραφεία, στα τυροκομεία, στα γαλακτοκομεία, όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Τομείς
όπου, με βάση τα δεδομένα σήμερα, υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων ώστε να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες», ανέφερε η κα Υπουργός.

Η διαδικασία αυτή θα έχει τον χαρακτήρα του σταδιακού, σημείωσε η κα Χαραλάμπους και εξήγησε:


«Το βασικό κριτήριο για να παραχωρείται άδεια σε εργαζόμενο από τρίτη χώρα, είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, δηλαδή τα ποσοστά της ανεργίας και αν υπάρχουν διαθέσιμοι Κύπριοι ή κοινοτικοί που με βάση τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες έχουν προτεραιότητα. Από την ώρα που υπάρχει αυτό το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στους συγκεκριμένους τομείς, που υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί εγγεγραμμένων ανέργων, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθεί μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας ούτως ώστε αυτές οι θέσεις να καταληφθούν από άτομα τα οποία είναι εγγραμμένοι άνεργοι».


Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν διαφωνία και επιφύλαξη επί της συγκεκριμένης εισήγησης.


Στη σημερινή συνάντηση έγινε, επίσης, ανασκόπηση της κατάστασης στην αγορά εργασίας και ενημέρωση πάνω στις πολιτικές που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζει για καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, όπως και για τα Σχέδια που το Υπουργείο
προτίθεται να εισαγάγει για στήριξη της απασχόλησης.

«Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες της αγοράς εργασίας, τα Σχέδια έχουν βοηθήσει στην τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα από το 2009 μέχρι το 2011, πέραν των 9.000 ανέργων ατόμων έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας μέσα από τα διάφορα Σχέδια του Υπουργείου», υπογράμμισε η κα Χαραλάμπους, και πρόσθεσε
ότι έγινε και εισήγηση προς τους κοινωνικούς εταίρους για νέα Σχέδια στήριξης της απασχόλησης.

«Αυτά τα Σχέδια έχουν, ήδη, τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Στόχος του Υπουργείου είναι άμεσα να τα θέσει σε εφαρμογή», ανέφερε η κα Υπουργός. Τα Σχέδια αφορούν στην επιδότηση της εργοδότησης ανέργων πτυχιούχων και θα συνδεθούν με τα Σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.


Έγινε
, επίσης, εισήγηση από πλευράς Υπουργείου για την εισαγωγή ενός νέου Σχεδίου, το οποίο θα βελτιώνει την απασχολησιμότητα και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας νέων ανέργων, ανέργων οι οποίοι είναι νεαρής ηλικίας και είτε εργάζονταν και έχασαν την εργασία τους, είτε δεν εργάζονταν. Τις επόμενες 15 ημέρες θα γίνει τελική επεξεργασία των Σχεδίων, τα οποία θα υποβληθούν για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το ύψος του προϋπολογισμού των Σχεδίων ανέρχεται στα €8,5 εκ., με ανοικτό το ενδεχόμενο απορρόφησης πρόσθετων πόρων από εξοικονομήσεις υφιστάμενων Σχεδίων, εάν η δυνατότητα αυτή προσφέρεται.