5/10/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο του Κινήματος Χριστιανών Εργαζομένων Ιταλίας σε συνεργασία με τη ΔΕΟΚ με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020 και η Μεσογειακή Ευρώπη: Διαρθρωτικές Προκλήσεις για την Αγορά Εργασίας», στη Λευκωσία 05/10/2012

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στην Κύπρο τα μέλη του Κινήματος Χριστιανών Εργαζομένων Ιταλίας.
Αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας που επιλέξατε την Κύπρο για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου της ηγεσίας του Κινήματός σας, σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και καλή διαμονή στο νησί μας.

Συγχαίρω θερμά την ηγεσία της ΔΕΟΚ για την πρωτοβουλία της να στηρίξει οργανωτικά αυτό το σημαντικό σεμινάριο και παράλληλα να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων εργαζομένων.

Κεντρικό θέμα του σεμιναρίου αποτελούν οι στόχοι που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Στόχοι που δυστυχώς, στα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής της, δεν έγινε κατορθωτό να προσεγγιστούν ούτε στο ελάχιστο.

Η εφαρμογή αντι-κεϋνσιανών μεθόδων δημοσιονομικής εξυγίανσης, δηλαδή η επιβολή προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας, ακύρωσαν κάθε προοπτική ανάκαμψης. Μπροστά σε αυτή την αδιέξοδη πορεία, αντιτάσσουμε τη δύναμη της ιδεολογίας μας. Το όραμά μας για μια παγκόσμια κοινωνία της αρμονίας και της δικαιοσύνης.

Η παγκόσμια κρίση, την οποία βιώνουμε από το 2008 μέχρι και σήμερα, έχει αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι ένας είναι ο δρόμος: Ο δρόμος της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Μακριά από την ανάλγητη, ασύδοτη και άπληστη διαχείρισή της. Μια αγορά που να υπηρετεί, πρωτίστως, την κοινωνία και τις ανάγκες της. Που να υπόκειται σε εποπτεία, ελέγχους και ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Συνεισφέροντας στην ανάπτυξη, που με τη σειρά της θα δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Απέναντι στα φαινόμενα μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, εμείς αντιπαραβάλλουμε τον εξανθρωπισμό της. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δύναμη της γνώσης, τον διάλογο, τον πολιτισμό. Η δική μας προσέγγιση δεν συμβιβάζεται με μοντέλα ανάπτυξης που οδηγούν σε διακρίσεις, αδιέξοδα και προνόμια για τους λίγους. Δεν συμβιβάζεται με την ανεργία, με τις αναξιοπρεπείς συντάξεις, με την υποβάθμιση των πτυχίων, με την ομηρία των αγροτών στους μεσάζοντες, με την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Δεν συμβιβάζεται με το αναποτελεσματικό σύστημα υγείας, με την ανεξέλεγκτη βιομηχανική καταστροφή του περιβάλλοντος και με την παραβίαση των δικαιωμάτων των αναπήρων και των ατόμων με ειδικές ικανότητες.

Η δική μας προσέγγιση δίνει διεξόδους, ανοίγει δρόμους, προτείνει λύσεις, προχωρεί σε ανατροπές και αλλαγές. Στοχεύουμε σε κράτη που να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη και όχι των μεγάλων συμφερόντων. Επιδιώκουμε την απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας από τους συγκεντρωτικούς μηχανισμούς, τη γραφειοκρατία και τον πλούτο του οικονομικού κατεστημένου.

Πιστεύουμε στον ενεργό, χειραφετημένο και συνειδητοποιημένο πολίτη ως μια απάντηση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Εμπιστευόμαστε τους νέους και τις νέες, τους οποίους οφείλουμε να εξοπλίσουμε με γνώσεις και δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής. Επιλέγουμε την ανάπτυξη που στηρίζεται στη δημιουργική σχέση μεταξύ παραγωγικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, οικονομίας και γνώσης, τεχνολογίας και σεβασμού της παράδοσης και της ιστορίας μας.

Υιοθετούμε την ισορροπία μεταξύ αγοράς και ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους. Προβάλλουμε τη χρηστή διοίκηση, τον κοινωνικό έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία απέναντι στις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και την αυθαιρεσία της εξουσίας και την ασυδοσία των μέσων ενημέρωσης. Επιδιώκουμε τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, την ισότιμη κατανομή των βαρών, την προστασία των ασθενέστερων τμημάτων της κοινωνίας.

Και όλα αυτά μέσα από αγώνες τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εντός των οργανωμένων θεσμών, αλλά και μέσω συνεργασιών με κινήματα που έχουν παρόμοιες στοχεύσεις. Για την αντιμετώπιση της δυσχερούς αυτής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε έμπρακτα. Με δημοσιονομική εξυγίανση που θα εστιάζεται στη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας και όχι με εύκολες λύσεις, δηλαδή γενικές αυξήσεις φόρων και οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα μέτρων με κοινωνική διάσταση όπως η φορολόγηση του αδρανούς πλούτου και η ενθάρρυνση δράσεων που οδηγούν στην ανάπτυξη. Λέμε όχι στις δημόσιες σπατάλες, αλλά στηρίζουμε τις δημόσιες αναπτυξιακές δαπάνες που θα δώσουν ώθηση και στον ιδιωτικό τομέα για να ανακάμψει και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Γι’ αυτό, εν όψει και της διαπραγμάτευσης για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης, καθιστούμε σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε νέα μέτρα που θα φορτώσουν επιπρόσθετα βάρη στους ώμους των αδυνάτων και των μη προνομιούχων.

Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην Κύπρο υπενθυμίζοντας σας ότι για 38 ολόκληρα χρόνια το 37% της πατρίδας μας κατέχεται παράνομα από στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας. Παρά τα επανειλημμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, άλλων Διεθνών Οργανισμών και της ΕΕ, η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου επιμένοντας στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή και τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας. Από αυτή τη συνάντηση σας καλώ να ενώσετε μαζί μας τη φωνή σας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω ξανά στην Κύπρο και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου σας.

Είμαι βέβαιος ότι οι σαραντάχρονοι συνδικαλιστικοί αγώνες του Κινήματος Χριστιανών Εργαζομένων Ιταλίας αποτελούν το ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι μελλοντικές σας αξιέπαινες δραστηριότητες.