22/10/12

Η Βουλευτής κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά συμμετέχει στην 127η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στον Καναδά 22/10/2012



Άρχισαν χθες στην πόλη Κεμπέκ, στον Καναδά, οι εργασίες της 127ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η Βουλευτής κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, μιλώντας ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με θέμα «Η Χρήση των ΜΜΕ, Περιλαμβανομένων των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ως Μέσων Προαγωγής της Συμμετοχής των Πολιτών και της Δημοκρατίας», ανέφερε ότι η χρηστή διακυβέρνηση είναι έννοια συνώνυμη της συμμετοχικής δημοκρατίας, που συνεπάγεται τη συνεχή σχέση μεταξύ κοινωνίας των πολιτών και Κοινοβουλίων. Η εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, συνέχισε η κα Κουκουμά, δύναται να ενισχυθεί, δια της χρήσης είτε των παραδοσιακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), είτε των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Τα παραδοσιακά ΜΜΕ, λειτούργησαν για χρόνια ως βασικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Κοινοβουλίων και πολιτών, ανέφερε η Κύπρια Βουλευτής, πρακτική η οποία συνεχίζει να ακολουθείται σε μεγάλο βαθμό και στην Κύπρο. Μπορεί τα παραδοσιακά ΜΜΕ να απηχούν σε ένα ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας, παρόλ’ αυτά δεν ενέχουν το πλεονέκτημα της δημόσιας ανάδρασης και ανταπόκρισης που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως μέσα διαδραστικής επικοινωνίας, υποστήριξε η κα Κουκουμά. Στη σημερινή εποχή που η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αγγίξει όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της ζωής μας, αυτά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και βουλευτών, συμπλήρωσε η κα Κουκουμά.


Στη συνέχεια, η Κύπρια Βουλευτής απέδωσε στην ομιλία της τη σημασία της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και της προστασίας του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και δη τη Διεθνή Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε δε στην Κύπρο, όπου η ανεξαρτησία των ΜΜΕ διασφαλίζεται μέσω νομοθεσίας, ενώ όσον αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμισε το νομοθετικό κενό που υπάρχει τονίζοντας ότι πάρα τα πολλά πλεονεκτήματα, η χρήση των σύγχρονων αυτών μέσων επικοινωνίας ενέχει και πολλούς κινδύνους.


Η κα Κουκουμά κατέληξε ότι σε αυτό το νέο περιβάλλον, τα μέλη των ανά τον κόσμο Κοινοβουλίων πρέπει να ανταποκριθούν με όλες τους τις δυνάμεις στις νέες προκλήσεις, ενδυναμώνοντας τη σχέση μεταξύ Κοινοβουλίων και πολιτών, χωρίς να επιτρέπουν οποιαδήποτε έκπτωση από την προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας στην έκφραση, καθώς και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.