10/10/12

Ο Βουλευτής κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Επιτροπών 10/10/2012

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης Επιτροπών, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη μεταρρύθμιση του πλαισίου προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Ιωνάς Νικολάου.

Τις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης προσφώνησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και σε αυτή συμμετείχαν βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ, ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δικαστές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Εθνικές Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και εκπρόσωποι της Europol και Eurojust .


Κατά την πρώτη μέρα της Συνάντησης με θέμα «Η Μεταρρύθμιση του Πλαισίου Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ – Η Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης σε ένα Ψηφιακό και μία Παγκοσμιοποιημένη Υφήλιο», μεταξύ των κύριων ομιλητών ήταν ο Βουλευτής κ. Ιωνάς Νικολάου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Juan Fernando Lopez Aguilar.


Στην ομιλία του για το πιο πάνω θέμα ο κ. Νικολάου αφού αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους χρήζει αναθεώρησης η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, χαιρέτισε το νέο νομοθετικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των πολιτών όσο και της ενιαίας αγοράς να υιοθετηθούν σαφείς και ομοιόμορφοι κανόνες που να παρέχουν ασφάλεια δικαίου και να μειώνουν το διοικητικό κόστος, ώστε να καταστεί η ΕΕ κύριος συντελεστής στη σύγχρονη διεθνή ψηφιακή οικονομία.


Ο κ. Νικολάου στη συνέχεια, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν για να επιτευχθεί η υιοθέτηση ενός νομικού πλαισίου που να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ισορροπίες μεταξύ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ομαλής ρύθμισης της ενιαίας αγοράς, μέσω της ελεύθερης κυκλοφορίας των πληροφοριών.


Ο κ. Νικολάου αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική κρίση τόνισε ότι η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα τονώσει την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020 και το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη.


Τέλος, ο κ. Νικολάου απάντησε σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη Συνάντηση.