2/10/12

Μήνυμα της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την 1η Οκτωβρίου 02/10/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κα Χίλαρι Κλίντον, με την ευκαιρία της 52ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, απηύθυνε προς τον κυπριακό λαό, την περασμένη Παρασκευή, το ακόλουθο μήνυμα:


«Εκ μέρους του Προέδρου Ομπάμα και του αμερικανικού λαού, σας απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου για την εθνική ημέρα της 1ης Οκτωβρίου.

Χιλιάδες Αμερικανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Κύπρο για να εξερευνήσουν τις φυσικές ομορφιές και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πενταετή παράταση της συμφωνίας μας για διαφύλαξη των αρχαιολογικών και ιστορικών έργων τέχνης της Κύπρου, που θα συμβάλει στη διατήρηση της πλούσιας κληρονομιάς σας για τις μελλοντικές γενεές.

Η φετινή χρονιά επιδεικνύει επίσης την κυπριακή ηγεσία στην παγκόσμια σκηνή με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμούμε το έργο που κάνει η Κύπρος για την προώθηση των κοινών προτεραιοτήτων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Οι δύο μας χώρες προωθούν από κοινού την ειρήνη και διευρύνουν τις ευκαιρίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειές σας για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης που να επανενώνει το νησί ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να προβούν στους αναγκαίους σκληρούς συμβιβασμούς για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης».

Καταλήγοντας, η κα Κλίντον ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών καθώς οικοδομούν μαζί ένα μέλλον ειρήνης και προόδου.