5/10/12

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά για τον μήνα εκδηλώσεων για προώθηση του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο 05/10/2012

Θα ήθελα καταρχήν να σας καλωσορίσω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας. Η ανταπόκριση σας αποδεικνύει για άλλη μια φορά το αμέριστο ενδιαφέρον σας για άμεση και συνεχή ενημέρωση σε θέματα υγείας.

Η σημερινή συνέντευξη
έχει διπλό χαρακτήρα. Στοχεύει στην παρουσίαση της νεοσύστατης Εθνικής Επιτροπής Προστασίας, Προαγωγής και Υποστήριξης του Μητρικού Θηλασμού, αλλά και στην παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων για την προώθηση του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο, οι οποίες έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής και θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου.

Στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές
πηγές φροντίδας και υγείας, αν όχι και την πιο σημαντική. Αποτελεί το μέσο για την πλήρη φυσική διατροφή τους, για εξασφάλιση της ιδανικής αύξησης βάρους, καθώς και για ανάπτυξη και διασφάλιση της υγείας τους. Για τούτο και η προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού αποτελούν προτεραιότητα στις πολιτικές Δημόσιας Υγείας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτεταμένο
ερευνητικό έργο τεκμηριώνει σαφώς την ευεργετική επίδραση του μητρικού θηλασμού στην υγεία των παιδιών και των μητέρων, καθώς και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στην υγεία και στην κοινωνική ευημερία των ιδίων και των οικογενειών τους και στην κοινωνία γενικότερα, τα χαμηλά ποσοστά θηλασμού και η πρόωρη διακοπή του. Ο αρνητικός αυτός αντίκτυπος συμβάλλει στην αύξηση του κόστους στον τομέα της πρόληψης και αντίστοιχα στην αύξηση των ανισοτήτων υγείας.


Η
UNICEF θεωρεί ότι ο μητρικός θηλασμός είναι δυνατό να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών, περισσότερο από κάθε άλλο υγειονομικό μέτρο, υποστηρίζοντας ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο βρέφη κάθε έτος θα είχαν σωθεί αν θήλαζαν από την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Συνεπώς, το μητρικό γάλα αποτελεί μοναδικό θησαυρό ζωής, υγείας και ευεξίας, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι προσφέρεται δωρεάν και σε «ασφαλή συσκευασία».

Δυστυχώς
, παρά τις διεθνείς κινητοποιήσεις και τις εισηγήσεις των αρμόδιων διεθνών Οργανισμών και ειδικότερα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους τουλάχιστον μέχρι και τον έκτο μήνα ζωής, τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο μέσος όρος των βρεφών ηλικίας 0-6 μηνών που θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι και τον έκτο μήνα, είναι μικρότερος από 40%.

Όσον αφορά στην Κύπρο
, τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πρακτική του μητρικού θηλασμού, είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας που αφορούν στο έτος 2011 και έχουν συλλεχθεί και καταγραφεί από τα δημόσια μαιευτήρια σε συνολικό αριθμό 3,504 γεννήσεων, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του ποσοστού των νεογέννητων που θήλασαν αποκλειστικά κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τοκετό. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των νεογνών με αποκλειστικό θηλασμό ήταν 34,5% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης χρονιάς (2009) έφτανε μόλις το 20%.

Σημαντικός δείκτης επιτυχίας στην εφαρμογή της πολιτικής για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού σε μια χώρα αποτελεί επίσης η
χρονική διάρκεια της διατήρησης του μητρικού θηλασμού ως της βασικής διατροφής του βρέφους. Τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα της πρόσφατης παγκύπριας έρευνας που διεξήγαγαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, αποδεικνύουν ότι κατά το έτος 2012 ανάμεσα σε 420 παιδιά ηλικίας 17-24 μηνών που είχαν γεννηθεί τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, πέραν του ενός τρίτου από αυτά και συγκεκριμένα ποσοστό 35%, είχαν θηλάσει για διάστημα έξι μηνών ή περισσότερο. Το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης έρευνας που διεξήχθητε το 2009 ανήρχετο μόλις στο 27%. Ταυτόχρονα, σημαντικό ήταν και το ποσοστό των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει καθόλου το οποίο εντοπίζεται στο 19% για το 2012 ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 στο 23%.

Παρόλο
που η βελτίωση αυτή που καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία δημιουργεί μια εικόνα αισιοδοξίας στον τομέα αυτό, αναδεικνύει ταυτόχρονα και την ανάγκη για συνέχιση και εντατικοποίηση των σχετικών δράσεων.

Πολύχρονη εμπειρία διεθνώς έχει καταδείξει ότι ο μητρικός θηλασμός είναι δυνατό να προστατευτεί, να προαχθεί και να υποστηριχθεί, μόνο με συνδυασμένη και συντονισμένη δραστηριότητα όλων των εμπλεκομένων μερών,
συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας, άλλων παρεμφερή επαγγελματιών, των γονιών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας
, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του για προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και ενστερνιζόμενο τις εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη Στρατηγικής για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο.

Σκοπός της Στρατηγικής αυτής είναι η ανάπτυξη Εθνικής Πολιτικής στην Κύπρο
, για την επαναφορά του μητρικού θηλασμού ως του φυσιολογικού τρόπου διατροφής των βρεφών και ο καθορισμός επιτεύξιμων και μετρήσιμων στόχων επ’ αυτού. Βασίζεται στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή και παγκόσμια Στρατηγική, οι οποίες συστήνουν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους, καθώς επίσης και τη διατήρηση του θηλασμού για τα πρώτα δύο χρόνια ζωής των παιδιών μαζί με κατάλληλες και επαρκείς συμπληρωματικές τροφές.

Για την υλοποίηση της Στρατηγικής
αυτής, το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής αναλαμβάνοντας παράλληλα ρόλο συντονιστή. Πέρα από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και των εμπλεκομένων Τμημάτων του, στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο με συμμετέχοντες από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και τη Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου, από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών και εκ μέρους εθελοντικών / μη κερδοσκοπικών Οργανισμών συμμετέχει εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής».

Καθοριστικό στοιχείο επιτυχίας των πολιτικών που προωθούνται για προαγωγή του μητρικού θηλασμού
αποτελεί η κατάλληλη εκπαίδευση των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας αλλά και η σωστή ενημέρωση του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Επιτροπή, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου και θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Οκτωβρίου.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και η επαναφορά του μητρικού θηλασμού ως αποκλειστική τροφή του βρέφους για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής
. Ξεκινώντας από τις 6 Οκτωβρίου, η εκδήλωση για τον ταυτόχρονο θηλασμό, η οποία διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων του μήνα μητρικού θηλασμού.

Στις δραστηριότητες αυτές
περιλαμβάνονται επίσης σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας και γονείς. Συγκεκριμένα, στις 13 Οκτωβρίου, διοργανώνεται στη Λευκωσία εκπαιδευτική/ ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας και γονείς, η οποία συντονίζεται από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και τη Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου. Επίσης, κατά τη διάρκεια του μήνα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς σε όλες τις πόλεις, τα οποία θα συντονίζονται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού.

Κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού, το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα ενημέρωσης από ειδικούς στο θέμα του μητρικού θηλασμού
, μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ στους τηλεοπτικούς δέκτες των μεγάλων καναλιών της χώρας, θα εμφανίζεται σχετικό διαφημιστικό φιλμάκι, το οποίο έχει ετοιμαστεί από τους φοιτητές του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται σήμερα μαζί μας και τους ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς έχουν αναλάβει αφιλοκερδώς την προβολή του σύντομου αυτού διαφημιστικού φιλμ το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε πρώτη προβολή στο τέλος της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Ολοκληρώνοντας
, θα ήθελα να αναφερθώ στο σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων «Κατανοώντας το παρελθόν … κτίζουμε το μέλλον» το οποίο έχει οριστεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στον Θηλασμό με επίκεντρο τον εορτασμό των δέκα χρόνων της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF. Η Στρατηγική αυτή αφορά στη σίτιση των βρεφών και παιδιών και προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η επίτευξη του στόχου για επαναφορά του μητρικού θηλασμού ως της βασικής τροφής του βρέφους.

Τέλος
, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την εδώ παρουσία σας και να κηρύξω κλείνοντας την έναρξη των εκδηλώσεων του μήνα προαγωγής του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και αισιοδοξώ σε μια πλήρη αποδοχή των μηνυμάτων που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια αυτών.