2/10/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 02/10/2012

Από το φυσικό αέριο μπορούν να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να επωφεληθεί και η Τουρκία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, αλλά αυτό προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας δηλώσεις αναφορικά με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είπε: «Αν κλείσουμε τα οδοφράγματα είναι τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς που θα βλάψουμε. Μια τέτοια ενέργεια αποστέλλει λανθασμένα και ζημιογόνα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Πρώτα απ όλα στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς τον διεθνή παράγοντα ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση, ενώ στην πραγματικότητα είναι η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, που παραβιάζει το δικαίωμα αυτό, για την οποία ενέργεια της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά την καταγγέλλει.

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων θα μας φέρει σε αντιπαράθεση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής τον οποίο εμείς συμφωνήσαμε με την Ένωση το 2004, την περίοδο δηλαδή της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου της οποίας ο κ. Γιώργος Λιλλήκας ήταν Υπουργός. Και συμφωνήσαμε αυτό τον κανονισμό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της μετατροπής της πράσινης γραμμής σε σκληρό σύνορο και να τονίζεται η πολιτική σημασία των θέσεων της ΕΕ ότι ολόκληρη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενταχθεί στην ΕΕ με προσωρινή αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές, λόγω μη αποτελεσματικού ελέγχου από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό λόγω της κατοχής.

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων θα στείλει λανθασμένα μηνύματα και προς τους Τουρκοκύπριους, ειδικά εκείνους τους Τουρκοκύπριους που κατηγορούν την Τουρκία για την κατάσταση της διαίρεσης που υπάρχει στην Κύπρο και της καταπίεσης που τυγχάνουν λόγω της τουρκικής κατοχής. Θα τους στείλει το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι, δεν θέλουν την προσέγγιση, την επαφή και τη συνεργασία μαζί τους που πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε σε μια προσπάθεια να κτίσουμε και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τον κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εναντίον της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης.

Η πολιτική του κλεισίματος των οδοφραγμάτων τελικά χύνει νερό στον μύλο της διχοτομικής πολιτικής της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας που θέλουν, επιδιώκουν και εργάζονται για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Σε σχέση με αναφορές για το φυσικό αέριο που έχουν να κάνουν με δηλώσεις που έγιναν για το θέμα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, σημειώνω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση πουθενά και σε κανέναν δεν δεσμεύθηκε ότι η προώθηση των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θα γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού. Ούτε και η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των ερευνών και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουμε εντοπίσει όπως το έχουμε ξεκαθαρίσει πλείστες τόσες φορές προς τον διεθνή παράγοντα. Άλλωστε τα ίδια τα γεγονότα και οι ενέργειες της Κυβέρνησης μιλούν από μόνα τους.

Η Κυβέρνηση Χριστόφια αποφασιστικά προχώρησε με το θέμα της ολοκλήρωσης της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση Χριστόφια αποφασιστικά προχώρησε με την ερευνητική γεώτρηση που οδήγησε στον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 12. Η Κυβέρνηση Χριστόφια προχωρεί αποφασιστικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, αλλά και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο τεμάχιο 12. Και αυτά όλα παρά τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας, έχοντας στο πλευρό της χώρας μας ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα που αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο. Αυτό διασφαλίστηκε με την ορθή, ολοκληρωμένη και διεκδικητική πολιτική του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου.

Τα έργα λοιπόν της Κυβέρνησης και τα αποτελέσματα που έχει η πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια στο θέμα του φυσικού αερίου καταρρίπτουν τους αυθαίρετους ισχυρισμούς όσων μιλούν για λανθασμένα μηνύματα ή για λανθασμένη πολιτική από μέρους της Κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ για τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε σήμερα για κρυφή ατζέντα του Υπουργού Εμπορίου. Νομιμοποιούμαστε και εμείς να διερωτηθούμε ποια είναι η κρυφή ατζέντα του κ. Νεοφύτου και όλων όσοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης αποφασιστικά να προωθήσει το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου που έχουμε εντοπίσει.

Ο Υπουργός Εμπορίου, με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενημερώνει τακτικά τα κόμματα για τις πολιτικές αποφάσεις και τις ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ενημερώθηκαν αρκετές βδομάδες πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση εταιρείας ιδιωτικού δικαίου για τους υδρογονάνθρακες. Μάλιστα έγινε συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας. Μετά το άνοιγμα της Βουλής, η αντιπολίτευση αποφάσισε να καταθέσει πρόταση νόμου που να απαγορεύει τη σύσταση εταιρείας από μέρους της Κυβέρνησης μέχρι να ετοιμάσει η Βουλή σχετική πρόταση Νόμου. Πέρα από την καθυστέρηση που προσπαθεί να προκαλέσει η αντιπολίτευση είναι πρωτάκουστο να γίνεται προσπάθεια να απαγορευθεί ένα τέτοιο δικαίωμα που έχει η Κυβέρνηση μέσα από μια πρόταση Νόμου.

Όχι πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα, η αντιπολίτευση κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι τάχα καθυστερεί στο θέμα του φυσικού αερίου και ότι δήθεν δεν δείχνει την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Τώρα η αντιπολίτευση προσπαθεί να καθυστερήσει την Κυβέρνηση όταν μάλιστα όλοι δηλώνουν – ακόμη και σήμερα έχουν γίνει τέτοιες δηλώσεις – πως για το θέμα των υδρογονανθράκων πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά εν όψει και των προκλήσεων και των προσπαθειών της Τουρκίας να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στο θέμα του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά άλλο σημείο των δηλώσεων του κ. Νεοφύτου, υπογραμμίζω ότι η Κυβέρνηση δεν εργοδότησε και δεν πρόσφερε παχυλά συμβόλαια σε κανέναν σε σχέση με την εταιρεία υδρογονανθράκων».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Στεφάνου είπε: «Και εμείς θεωρούμε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και αυτό είναι κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και το έχει πει και πάρα πολλές φορές ότι από το φυσικό αέριο μπορούν να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι, μπορεί να επωφεληθεί και η Τουρκία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή. Αλλά αυτό προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος και γι’ αυτό καλούμε την Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης, διότι θα έχει να ωφεληθεί και αυτή.

Οι ίδιες οι ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ότι με πολλή αποφασιστικότητα προχωρούμε. Και συνεχίζουμε να προχωρούμε. Αν η Τουρκία δεν συναινεί και δεν συνεργάζεται για λύση στο Κυπριακό κακό του κεφαλιού της, αυτή κάνει ζημιά στα δικά της συμφέροντα. Όχι κάποιοι να το μεταφράζουν αυτό ή έτσι θέλουν να το μεταφράζουν ότι τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προχωρεί - διότι επιχειρείται αυτή η διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού – και να ρίχνουν το φταίξιμο στην Κυπριακή Κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία με τουρκική εταιρεία θα προχωρήσει σε υπεράκτιες γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι παράνομη αυτή η ενέργεια και είναι συνέχιση της παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσπαθεί η Τουρκία μέσα από αυτές τις ενέργειες να αναβαθμίσει μια παράνομη οντότητα η οποία έχει καταδικαστεί από ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναφέρομαι στην αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας να ανακηρύξει κράτος στις κατεχόμενες περιοχές το 1983. Θα συνεχίσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ασφαλώς να καταγγέλλουμε την Τουρκία για τη συνέχιση των αποσχιστικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το κλείσιμο του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, σήμερα, από πολίτες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί με έναν τρόπο που δυσκολεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και που προκαλεί προβλήματα. Αυτά τα ζητήματα τα διαχειρίζεται η εκάστοτε Κυβέρνηση, η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία και δεν μπορεί ορισμένοι να ενθαρρύνονται κιόλας να πηγαίνουν να κλείνουν τα οδοφράγματα».