2/10/12

Η Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησε στη Σύνοδο της ΚΣΣΕ για το θέμα των καλύτερων πρακτικών για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα πολιτικά κόμματα 02/10/2012

  Η  επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης, εκ μέρους της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για το θέμα των καλύτερων πρακτικών για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα πολιτικά κόμματα.


Στην ομιλία της η κα Κυριακίδου επισημαίνοντας πως η δημοκρατία θα παραμένει ελλιπής ενόσω δεν υπάρχει ίση εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ηγεσία, στις διαδικασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για την εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινοβούλια των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας ότι μόνο τέσσερα κοινοβούλια, από τα 47 των χωρών μελών της ΚΣΣΕ, καταγράφουν ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης άνω του 40%.


Συνεχίζοντας η Κύπρια Βουλευτής επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως, λαμβανομένου υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε πολιτικού συστήματος, των εσωκομματικών διαδικασιών αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζονται τα θέματα ισότητας σε κάθε χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινή φόρμουλα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων και ανισοτήτων που υφίστανται οι γυναίκες στην πολιτική ζωή. Ως εκ τούτου, ανέφερε, το πολυδιάστατο αυτό θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ολότητα του και πρωτίστως ως θέμα που δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Μόνο έτσι, είπε χαρακτηριστικά, θα δοθεί η δέουσα σημασία και ώθηση για την επίλυση θεμάτων όπως η εμπορία προσώπων και η βία που ασκείται εναντίον των γυναικών.


Παράλληλα, ανέφερε η κα Κυριακίδου, θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές και αλλαγή κουλτούρας, τόσο σε σχέση με το θέμα αυτό όσο και γενικότερα στα θέματα ισότητας, με στόχο να εκλείψουν αρνητικά στερεότυπα και συμπεριφορές που παρατηρούνται ήδη από τη σχολική ηλικία και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Καταλήγοντας, η κα Κυριακίδου κάλεσε τα κράτη μέλη του οργανισμού να εφαρμόσουν τις συστάσεις της ΚΣΣΕ επί του θέματος και να δράσουν αποτελεσματικά και με συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να υλοποιηθούν στο ακέραιο οι πιο πάνω στόχοι.


Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ, η κα Στέλλα Κυριακίδου ορίστηκε ομόφωνα από την Επιτροπή, Εισηγήτρια για το θέμα της καλύτερης αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.