2/10/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Π. Γεωργίου 02/10/2012

Γιορτάσαμε χθες την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεσούσης της άσκησης της Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος συμπλήρωσε 52 χρόνια ζωής ως ανεξάρτητο κράτος και, όπως κάθε χρόνο, τιμούμε την επέτειο της Ανεξαρτησίας με περηφάνια για τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα του λαού μας. Ταυτόχρονα δεν ξεχνούμε το πρόβλημα της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και διαίρεσης που ταλανίζει τον τόπο μας για 38 χρόνια. Είναι δηλαδή ταυτόχρονα περίοδος αγώνα και περισυλλογής.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κόσμος ολόκληρος και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά και ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με εμβληματικό σύνθημα «Προς μια καλύτερη Ευρώπη» εργαζόμαστε συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή, για να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στοχεύουμε σε μια Ευρώπη που θα βρίσκεται πιο κοντά στον απλό άνθρωπο, όπου οι πολίτες θα βρίσκονται στην καρδιά και το επίκεντρο της πολιτείας και της κοινωνίας. Προς μια Ευρώπη που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Όσον αφορά στον πολιτιστικό τομέα, η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να αναδείξουμε τον κυπριακό πολιτισμό. Στο πλαίσιο του προγράμματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που οργανώνονται κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας γίνεται προσπάθεια για προβολή της μακραίωνης ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, αλλά και του σύγχρονου ευρωπαϊκού της προσώπου.

Η σύγχρονη κυπριακή εικαστική δημιουργία, οι παραστατικές τέχνες, η μουσική και όλες οι μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης εξελίσσονται δυναμικά και σταθερά, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο με την παράδοση. Προτείνουν παράλληλα το δικό τους ιδίωμα και διεκδικούν τη δική τους θέση, αναγνώριση και καταξίωση στο στερέωμα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι σύγχρονοι Κύπριοι ζωγράφοι συνεχίζουν μια μακρά και αξιόλογη παράδοση, με παρακαταθήκη την κληρονομιά των παλαιότερων μεγάλων καλλιτεχνών μας, εμπλουτίζοντας με το έργο τους την σύγχρονη ζωγραφική έκφραση.

Με τη σημερινή παρουσία μου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του αγαπητού φίλου Γιώργου Γεωργίου θέλω ακριβώς να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μας στους Κύπριους καλλιτέχνες που θαρρετά διεκδικούν τη θέση τους στην καλλιτεχνική ζωή και επωμίζονται το βάρος της συνέχειας.

Ο Γεώργιος Γεωργίου γεννήθηκε στο Καμερούν της Κεντρικής Αφρικής, είναι δηλαδή ένας Κύπριος που φέρει το βαθύ αίσθημα του νόστου, κάτι που ασφαλώς προσθέτει ευαισθησία και προοπτική στη ματιά με την οποία βλέπει την Κύπρο, τα πάθη και την ιστορία της. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και σκηνογραφία κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, τον Δημήτρη Μυταρά, τον Ευθύμιο Πανουργιά και τον Γιώργο Ζιάκα, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Από το 1997 έως και σήμερα έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Τα έργα του, άλλοτε περισσότερο παραστατικά και νατουραλιστικά, άλλοτε πιο σχηματικά, εσωτερικά και αλληγορικά, με επίκεντρο τον άνθρωπο, δείχνουν έναν ευαίσθητο καλλιτέχνη που ανησυχεί, συμπάσχει, βλέπει και διαισθάνεται πέρα από την απτή πραγματικότητα. Ένα τέτοιο έργο του Γιώργου κοσμεί και την είσοδο του γραφείου μου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Γεώργιος Γεωργίου δεν είναι ένας εσωστρεφής καλλιτέχνης. Θέλει να μοιραστεί την Τέχνη του - και αυτό το βλέπουμε στα έργα του - αλλά θέλει να μοιραστεί και τη γνώση του, κοινωνώντας μιαν άλλη αισθητική πρόσληψη και αντίληψη του κόσμου. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει από το 1997 και το Εργαστήρι Τέχνης στο οποίο μαθητές όλων των ηλικιών έρχονται σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες, μυούνται και μοιράζονται την χαρά της δημιουργίας, αλλά και την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η τέχνη και η συμμετοχικότητα.

Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα στο φιλόξενο Σπίτι της Κύπρου φέρει τον τίτλο «Η Κύπρος στους δρόμους της ελληνικής οικουμενικότητας» και είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης δουλειάς τριών χρόνων. Σε αυτά τα τρία χρόνια ο καλλιτέχνης, μέσα από τη συστηματική μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, επιχείρησε να καταδείξει τις εικαστικές γέφυρες που ενώνουν τον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Μια άποψη που ευθέως συνδέει την Ελλάδα και την Κύπρο με την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Άλλωστε η ελληνικότητα δεν είναι κάτι τοπικό και περιορισμένο, αλλά είναι μια έννοια με ευρεία διάσταση, σαφώς ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια.

Τα σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο, κυρίως η οικονομική κρίση με τα αρνητικά αποτελέσματα της, δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν τη δουλειά του καλλιτέχνη, αλλά η ίδια η τέχνη, ως αυταξία, αποτελεί έρεισμα για τον άνθρωπο και πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας. Και νομίζω ότι, όποιος σταθεί με προσοχή μπροστά στα έργα που είναι γύρω μας, θα μπορέσει να αντλήσει αυτό το μήνυμα, όπως και τον προβληματισμό και την αισθητική απόλαυση που πάντοτε προσφέρει η αληθινή τέχνη.

Η Κύπρος είναι ένας τόπος μικρός αλλά η κατάθεσή της στον πολιτισμό είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της. Αυτή η αλήθεια, για την οποία όλοι δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι, είναι ταυτόχρονα και μια βαριά ευθύνη. Για την Κυβέρνηση και για μένα προσωπικά ο πολιτισμός ήταν και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Πεποίθηση και πίστη μας είναι ότι ένας λαός που είναι αναγκασμένος διαρκώς να αγωνίζεται πρέπει και διαρκώς να δημιουργεί, γιατί έτσι αντλεί δυνάμεις για να συνεχίσει τους αγώνες του και να απαντά στις προσπάθειες αλλοτρίωσης της φυσιογνωμίας και της ταυτότητάς του.

Μέσα από τη δημιουργική του πορεία ο Γεώργιος Γεωργίου, αποδεικνύει ότι και ο ίδιος εμφορείται από τις ίδιες αρχές και αξίες. Χαιρόμαστε που η έκθεση του εγκαινιάζει το νέο εικαστικό πρόγραμμα του Σπιτιού της Κύπρου καθώς, όπως με έχει ενημερώσει ο φίλος Πρέσβης κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, είναι η πρώτη έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενεί στους νέους σύγχρονους και όμορφους χώρους της Κυπριακής Πρεσβείας. Είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν πολλές και το Σπίτι της Κύπρου θα συνεχίσει την επιτυχημένη πολιτιστική του παρέμβαση, όπως πράττει εδώ και 25 χρόνια. Το Σπίτι της Κύπρου υπήρξε από την αρχή της δημιουργίας του ένας πόλος έλξης των πνευματικών ανθρώπων από την Ελλάδα και την Κύπρο και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει ακόμη εντονότερα τον σημαντικό αυτό ρόλο.

Με αυτές τις σκέψεις τελώ απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Γεωργίου, τον οποίο συγχαίρω για τη δύναμη της εικαστικής έκφρασης της νέας δουλειάς του που έχουμε σήμερα τη χαρά να απολαύσουμε.