12/9/12

Ο Βουλευτής κ. Αδάμου μίλησε στις εργασίες της 7ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης 11/09/2012

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Μαυροβούνιο οι εργασίες της 7ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε ο Βουλευτής δρ Αδάμος Αδάμου εκ μέρους του Προέδρου του Κοινοβουλίου.


Κατά το σημερινό μέρος της Διάσκεψης ο δρ Αδάμου μίλησε για το θέμα: "Μικρά Κράτη και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες". Αναφερόμενος στην παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ο δρ Αδάμου αφού επισήμανε ότι η Κύπρος κατάφερε με αρκετή επιτυχία να καταστεί διεθνές οικονομικό κέντρο, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξάρτηση που δημιούργησε στην οικονομία της χώρας το υπερμέγεθες τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, διερχόμενο τώρα την πιο βαθιά κρίση στην ιστορία του, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και καθιστά τρωτή την κυπριακή οικονομία. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό, παράλληλα με την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των παροχών των χρηματοοικονομικών μας υπηρεσιών, ως μικρά κράτη, να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο θέσπισης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου. Ενός πλαισίου που, όπως ανέφερε, να ρυθμίζει τη λειτουργία των τραπεζών και να παρέχει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα σε εποπτικές αρχές να παρεμβαίνουν διορθωτικά προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την έγκριση σχετικής Διακήρυξης. Στη Διακήρυξη επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο σημαντικός και όλο και πιο αναβαθμισμένος ρόλος που διαδραματίζει η κοινοβουλευτική διπλωματία, που, όπως αναφέρεται, δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και αυξημένες ευθύνες στα μέλη των Κοινοβουλίων σε ό,τι αφορά στην προώθηση, μεταξύ άλλων, των αρχών και αξιών που οι μικρές χώρες πρεσβεύουν. Εκφράζεται επίσης η ομοφωνία όλων των κρατών μελών στην περαιτέρω ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας, για την επίτευξη ενός υγιούς οικουμενικού πολιτικού υπόβαθρου αλλά και τη δημιουργία καλύτερων οικονομικών σχέσεων τόσο μεταξύ των χωρών - μελών της Διάσκεψης όσο και άλλων χωρών. Με βασικό στόχο την ευημερία τόσο των ιδίων των κρατών όσο και της ποιότητας της ζωής των πολιτών τους.

Στη Διακήρυξη τονίζεται, επίσης, πως η διαφύλαξη της ασφάλειας κάθε χώρας είναι ζωτικής σημασίας, επισημαίνοντας όμως, παράλληλα, τους κινδύνους που εμπερικλείουν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Ως εκ τούτου, αναφέρεται στο κείμενο, τα συμμετέχοντα κράτη συμφωνούν ότι η άσκηση θεσμοθετημένου κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών τους και τη διατήρηση της σταθερότητας και της έννομης τάξης, τόσο σε εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο. Στη Διακήρυξη επισημαίνεται επίσης η σημασία του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις σχετικά ευάλωτες οικονομίες των μικρών κρατών, και τονίζεται η ανάγκη θέσπισης συγκεκριμένων ρυθμιστικών πλαισίων σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών αλλά και για την προστασία της σταθερότητας των οικονομιών των μικρών κρατών.

Σημειώνεται ότι η 8ηΔιάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Ισλανδία.