19/9/12

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Δια ανθύμησιν καιρού και τόπου, Λογοτεχνικές αποτυπώσεις του Κόσμου της Κύπρου», στις 6-9 Οκτωβρίου 19/09/2012

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διά ανθύμησιν καιρού και τόπου Λογοτεχνικές αποτυπώσεις του Κόσμου της Κύπρου» στη Λευκωσία, από 6 μέχρι 9 Οκτωβρίου. Το Συνέδριο θα αποτελεί την κεντρική εκδήλωση στον τομέα των Γραμμάτων με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας και θα έχει στόχο την ανάδειξη της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Κύπρου. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με την επιστημονική συμβολή τριών ευρωπαϊκών εδρών Νεοελληνικών Σπουδών: του Cambridge, του Montpellier και του Palermo και θα συμμετάσχουν οι πιο κάτω κορυφαίοι νεοελληνιστές, έγκριτοι μελετητές και διδάκτορες από 11 ευρωπαϊκές χώρες και 23 πανεπιστήμια:

Δημήτρης Αγγελάτος, Κώστας Αγγελόπουλος, Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Παντελής Βουτουρής, Maria Antonella Balsano, Martine Breuillot, Bentrand Bouvier, Joanna Byles, Gisèle Clément, Tudor Dinu, Gilles Grivaud, Fatima Eloeva, Gaia Zaccagni, Anna Zimbone, Hero Hokwerda, David Holton, Γιάννης Ιωάννου, Στέφανος Κακλαμάνης, Tάσος A. Καπλάνης, Κ. Γ. Κασίνης, Eρατοσθένης Καψωμένος, Κατερίνα Κωστίου, Σταματία Λαουμτζή, Renata Lavagnini, Αναστασία Μαρκομιχελάκη, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Matteo Miano, Μαριλίζα Μητσού, Μόσχος Μορφακίδης, Urlich Moennig, Ειρήνη Παπαδάκη, Μιχάλης Πιερής, Μαρίνος Πουργούρης, Vinzenzo Pecoraro, Gilles Polizzi, Μαρίνα Ροδοσθένους, Μαίρη Ρούσου-Σινκλαίρ, Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Νάντια Στυλιανού, Δημήτρης Τζιόβας, Isabelle Fabre, Olesia Fedina.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο , 6 Οκτωβρίου στις 6.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου «Αξιοθέα». Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης περιλαμβάνει:
6.00 μ.μ. Καλωσόρισμα/προλόγισμα:
Μιχάλης Πιερής, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Νάντια Στυλιανού, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής


Χαιρετισμοί:

κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

κα
Marie Paule Masson, Πανεπιστήμιο Montpellier
κ
. David Holton, Πανεπιστήμιο Cambridge
κα
Renata Lavagnini, Πανεπιστήμιο Palermo
κ. Παντελής Βουτουρής, Πρόεδρος Τμήματος ΒΝΕΣ, Πανεπιστήμιο Κύπρου


Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας
.

7.00
μ.μ. Ομιλία «Η “Σαλαμίνα” του Καβάφη και η “Σαλαμίνα” του Σεφέρη»
από το Δημήτρη Μαρωνίτη


7.30
μ.μ. Θεατρική παράσταση «Το άσμα του Γιοφυριού» από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

9.00 μ.μ. Δεξίωση


Παράλληλα, οι εργασίες του Συνεδρίου θα εμπλουτιστούν με δύο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (που θα λάβουν χώρα στην Καστελιώτισσα), οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο φιλολογικό ενδιαφέρον:
1) Το Πανεπιστήμιο του Palermo θα παρουσιάσει έργα του Σικελού μουσικού Martoretta, ο οποίος μελοποίησε μεγάλο αριθμό μαδριγαλίων, μεταξύ των οποίων και ένα μαδριγάλι της κυπριακής πετραρχικής ποίησης (Κυριακή, 7 Οκτωβρίου, στις 8.00 μ.μ., Καστελιώτισσα),
2) Το Πανεπιστήμιο του Montpellier θα παρουσιάσει ένα σύνθετο καλλιτεχνικό έργο στηριγμένο στο κυπριακό χειρόγραφο JII 9 του Τορίνο (Τρίτη, 9 Οκτωβρίου, στις 8.00 μ.μ., Καστελιώτισσα).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22809823, 22893870, 22894531.