19/9/12

Συζητήσεις ορόσημο για τον αθλητισμό, την υγεία και τους στημένους αγώνες

Η Κύπρος θα βρίσκεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Αθλητισμού το τριήμερο 19 - 21 Σεπτεμβρίου 2012 με τα σημαντικά θέματα των «στημένων αγώνων», του ντόπινγκ, της ενεργού γήρανσης, του ευρωπαϊκού κοινωνικού διάλογου και της ανάπτυξης αρχών  καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό. Τα θέματα θα συζητηθούν κατά το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Φόρουμ και την Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Αθλητισμού που θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίσημο πρόγραμμα των δύο αυτών συναντήσεων περιλαμβάνονται θέματα τα οποία απασχολούν έντονα τον Ευρωπαϊκό Αθλητισμό, όπως οι Στημένοι Αγώνες και η Φαρμακοδιέγερση (ντόπινγκ). Επιπλέον θα καταβληθεί προσπάθεια εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας να αναδειχθεί η Ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προωθώντας θέματα όπως «αθλητισμός και υγεία» και «οικονομική διάσταση του αθλητισμού».
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην προσπάθεια έκδοσης  μίας κοινής διακήρυξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αθλητικού κινήματος για τους «στημένους αγώνες».  Διακήρυξη που θα παραμείνει καταγεγραμμένη στην Ευρωπαϊκή αθλητική ατζέντα  και θα αποτελέσει την πυξίδα για τις αποφάσεις και κινήσεις, στην καταπολέμηση της μάστιγας αυτής η οποία απειλεί την αξιοπιστία και την ακεραιότητα ολόκληρου του αθλητικού οικοδομήματος.
Τις εργασίες τόσο του Αθλητικού Φόρουμ, όσο και της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Αθλητισμού θα τιμήσει με την παρουσία της η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, αρμόδια και για θέματα Αθλητισμού, κα Ανδρούλλα Βασιλείου. Την ευθύνη των δύο διοργανώσεων έχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δια μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Ευρωπαϊκό Αθλητικό Φόρουμ

Το ετήσιο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Φόρουμ θα φιλοξενήσει πέραν των 300 ανθρώπων από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και το Αθλητικό Κίνημα, στους οποίους περιλαμβάνονται ηγετικά στελέχη από τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Το Φόρουμ, που θεσμοθετήθηκε ως ετήσια εκδήλωση το 2007, αποτελεί την ευρύτερη πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων για θέματα αθλητισμού στην ΕΕ, με πρόθεσή του την παροχή πιο αποτελεσματικών δομών στον αθλητισμό σε επίπεδο ΕΕ. Οι εργασίες του Φόρουμ θα αρχίσουν σήμερα το απόγευμα  και θα  ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης, 20 Σεπτεμβρίου. Βασικά θέματα στις συζητήσεις, θα είναι ο ευρωπαϊκός κοινωνικός διάλογος στον τομέα του αθλητισμού και η ανάπτυξη αρχών  καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό.
Το θέμα της συνεισφοράς του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της συνεισφοράς τους στη βελτίωση της οικονομίας της Ευρώπης, καθώς και το μεγάλο θέμα των «στημένων αγώνων» θα συζητηθούν στην παρουσία και των αρμόδιων υπουργών για θέματα αθλητισμού των κρατών μελών της ΕΕ, σε κοινή συνεδρία με τους αθλητικούς φορείς, την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου. Η Κυπριακή προεδρία θα επιδιώξει στην κοινή αυτή συνάντηση την υιοθέτηση διακήρυξης για την καταπολέμηση του προβλήματος των «στημένων αγώνων».

Άτυπη Συνάντηση Υπουργών για τον Αθλητισμό

Η Άτυπη Σύνοδος Υπουργών Αθλητισμού θα αρχίσει το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου, με κοινή συνεδρία των υπουργών και των συμμετεχόντων στο Αθλητικό Φόρουμ.
Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, και στο επίσημο πρόγραμμα των Υπουργών Αθλητισμού των κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβάνεται το θέμα της ενεργού γήρανσης και του ρόλου του αθλητισμού στη δημιουργία πιο ενεργών και υγιών πολιτών. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη βάση εγγράφου που ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία για το θέμα, ενώ για να μεταφέρει την παγκόσμια εμπειρία και διάσταση, έχει κληθεί ειδικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα παρουσιάσει το ρόλο του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη ενεργού γήρανσης στη Βόρεια Αμερική.