28/9/12

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας 28/09/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian και ακολούθως τον συνόδευσε κατά την αναχώρηση του από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπου οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο κ.
Ηλιάδης ανέφερε: «Ύστερα από ένα επιτυχημένο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε την ευκαιρία για μια μακρά συνάντηση και συνεργασία με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας κ. Le Drian. Συζητήσαμε ξανά και διαπιστώσαμε, και κατά τη Συνάντηση των Υπουργών και ύστερα, τις κοινές μας απόψεις για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αρμοδιότητας τον δικό μας που αποβλέπει στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, ως παράγοντα ομαλότητας και σταθερότητας τόσο για την ήπειρο μας όσο και για τις παγκόσμιες εξελίξεις όπου η ΕΕ είναι ένας σημαντικός διεθνής παράγοντας.

Στο επίπεδο των διμερών σχέσεων αναφερθήκαμε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου σε όλους τους τομείς. Όσον αφορά τον τομέα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων μας επαναβεβαιώσαμε την εξαίρετη συνεργασία η οποία αναπτύσσεται και η οποία είναι αποτελεσματική και αποβλέπει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία μας στη βάση του διεθνούς δικαίου.


Στο κυπριακό πρόβλημα οι απόψεις συμπίπτουν για λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής
, και θα ήθελα ξανά να εκφράσω βαθύτατη ικανοποίηση και εκτίμηση για τις διαχρονικές θέσεις αρχών της Γαλλίας. Η Γαλλία ήταν και παραμένει πάντοτε ένας αξιόπιστος φίλος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με τα καλύτερα φιλικά αισθήματα υποδέχθηκα αλλά και αποχαιρετώ τον φίλο μου Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jean-Yves Le Drian».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας ευχαρίστησε τον κ. Ηλιάδη για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Ανέφερε ότι οι δύο τους έδωσαν συνέχεια στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας
, με τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα. Όπως ανέφερε, συνάντησε και την ομάδα των Γάλλων που είναι εδώ στην Κύπρο και διευκρίνισε ότι οι Γάλλοι στρατιώτες, επαναπατριζόμενοι από το Αφγανιστάν, περνούν τρεις μέρες στην Κύπρο με σκοπό να νιώσουν καλύτερα, να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να επανενταχθούν στην καθημερινότητα.

Και πρόσθεσε: «Διαπίστωσα τη σημασία αυτής της διαδικασίας και τα καλά αποτελέσματά της και αυτό το θέμα εμπίπτει στη μακρά συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας.


Όσον αφορά την πολιτική συνεργασία αλλά και τη διμερή συνεργασία, αυτό το απόγευμα ανταλλάξαμε απόψεις και θα ήθελα να προσθέσω σε αυτά που είπε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου ότι η σημερινή μας συνάντηση ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική.


Η Συνάντηση των Υπουργών δεν ήταν μια συνάντηση αποφάσεων καθότι άτυπη, αλλά προετοιμάζει τις αποφάσεις που τυχόν θα ληφθούν πριν από το τέλος του χρόνου. Εξετάσαμε πάρα πολλά θέματα και μιλήσαμε με μεγάλη ειλικρίνεια. Αυτή η Συνάντηση επέτρεψε στην
Ευρώπη της Άμυνας να νιώσει πιο δυνατή και να είναι ένας πόλος ασφάλειας και ειρήνης στον κόσμο.

Ευχαριστώ τον φίλο μου κ. Δημήτρη Ηλιάδη για την υποδοχή και τη φιλοξενία, γι’ αυτό το απόγευμα που περάσαμε
, καθώς και για τη διοργάνωση της Συνάντησης».