27/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση για παραχώρηση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 20 οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Αλάμπρας και 17 οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας 27/09/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
 
Φίλες - φίλοι,

Καλησπέρα σας,
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία αυτής της εκδήλωσης που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 37 οικοπέδων αυτοστέγασης σε ισάριθμες δικαιούχες οικογένειες προσφύγων στις κοινότητες Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας.


Οι γειτονικές κοινότητες Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας αποτελούν αξιόλογο παράδειγμα και πρότυπο συνεργασίας, αφού από κοινού προωθούν ένα μεγαλεπήβολο και σύνθετο σχέδιο διαχωρισμού 580 οικοπέδων σε κρατική γη, που βρίσκεται μεταξύ των δυο κοινοτήτων, το οποίο στοχεύει , μεταξύ άλλων, στην προώθηση της ανάπτυξης σε οργανωμένη περιφερειακή βάση. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει παράλληλα κοινοτικές Υπηρεσίες και έργα υποδομής, όπως γήπεδο, σχολεία, εμπορικά κέντρα που θα εξυπηρετούν και τις δυο κοινότητες, ενώ τα οικόπεδα που θα υλοποιηθούν κατά φάσεις, προορίζονται για τη στέγαση προσφύγων αλλά και άπορων οικογενειών των δυο κοινοτήτων.


Η παραχώρηση σήμερα των 37 οικοπέδων αυτοστέγασης είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου κατανοώντας τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σήμερα αποδεικνύεται , έναντι όλων σας, η ειλικρίνεια των προθέσεων και δεσμεύσεών μας. Αυτή η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας αναθεωρημένης στεγαστικής πολιτικής, μιας στεγαστικής πολιτικής η οποία θα αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή στον προσφυγικό κόσμο.


Αυτή η στροφή σε μια στεγαστική πολιτική με κοινωνικό χαρακτήρα είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Είναι επιλογή που εκπορεύεται από μια διαφορετική φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που τοποθετεί την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική πολιτική ως προτεραιότητες. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου με ρεαλισμό και ευαισθησία. Και βέβαια δεν μένουμε εώς εδώ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών δράσεων.


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τα προβλήματα που απορρέουν από τη σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση που δυστυχώς επηρέασε και τον τόπο μας και αναπόφευκτα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος αυτοστέγασης, καταφέραμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς εργασίας και να υπερβούμε χρονοβόρες διαδικασίες και προβλήματα του παρελθόντος, έτσι που η βοήθεια προς τους πρόσφυγες να φτάνει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα στον προορισμό της .


Ένα απλό παράδειγμα αυτής της αλλαγής, είναι η μείωση του χρόνου αναμονής των δικαιούχων για οικόπεδο αυτοστέγασης. Στο παρελθόν οι πρόσφυγες μας έπρεπε να περιμένουν τέσσερα έως και πέντε χρόνια, μέχρι να πάρουν εκείνο το οικόπεδο, το οποίο δικαιούνταν. Τώρα πια, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι πρόσφυγές μας παίρνουν οικόπεδο μέσα σε ένα χρόνο από τη στιγμή που εγκρίνεται η αίτησή τους, ενώ τους παρέχονται άμεσα όλες οι απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες (υψόμετρο , εμβαδόν οικοπέδου), ώστε ο ενδιάμεσος χρόνος αναμονής να αξιοποιείται για την ετοιμασία των σχεδίων της κατοικίας και την αδειοδότησή της.


Άλλωστε, οι αριθμοί σ αυτήν την περίπτωση μιλούν από μόνοι τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραχωρήσαμε γύρω στα 1900 οικόπεδα, από τα οποία ήδη διαχωρίζονται 1512 οικόπεδα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραχωρηθούν άλλα 498 νέα οικόπεδα και έχουν αρχίσει ή / θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες διαχωρισμού τους. Ταυτόχρονα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων, παγκύπρια, με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσοι θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.


Βέβαια, η παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :


· Την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ.. Εξασφαλίζουμε, δηλαδή, στέγη σε 760 νεαρά κυρίως ζευγάρια προσφύγων, καλύπτοντας έτσι μια βασική ανάγκη συμπατριωτών μας, οι οποίοι δεν έχουν άλλο τρόπο κάλυψης των στεγαστικών τους αναγκών. Ήδη, έχουν παραδοθεί σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 176 διαμερίσματα σε διάφορους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων.


· Την παραχώρηση 10.700 τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους.


· Την παραχώρηση οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε όσους πρόσφυγες μας διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες. Ήδη παραχωρήσαμε 579 τέτοια οικόπεδα σε δικαιούχους στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ο διαχωρισμός 199 οικοπέδων στη Λευκωσία. Παράλληλα, έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.005 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους.


· Την παραχώρηση Πιστοποιητικού Μίσθωσης στους δικαιούχους εκτοπισθέντες ως μιας ενδιάμεσης λύσης. Μέχρι σήμερα 1158 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης και επίκειται η παραχώρηση άλλων 1500 μέχρι το τέλος του 2012, με προοπτική σύντομα να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους.


Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης διορθώθηκε μια αδικία χρόνων. Αναγνωρίστηκαν οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες , οι οποίοι με απόφαση της Κυβέρνησης από την 1/1/2012 έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για στέγαση σε οικισμό, για αυτοστέγαση σε κρατικό οικόπεδο και για επιδότηση ενοικίου φοιτητών.


Αυτή η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αναγνωρίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής , επιδιώκουμε μέσα από την εφαρμογή ενός στρατηγικού και πολυεπίπεδου σχεδιασμού να αντιμετωπίσουμε τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, όχι μόνο δεν αφαιρεί αλλά ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη με στοχευόμενες κοινωνικές πολιτικές και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.


Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε και επίσημα τα οικόπεδα σας.