27/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο Συμπόσιο του Μουσείου - Εργαστηρίου Αρτοδημιουργίας «Το Πλουμιστό ψωμί», στη Λευκωσία 27/09/2012


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση για τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Μουσείο Αρτοδημιουργίας «Το πλουμιστό ψωμί», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως η σημερινή δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε από κοντά και να αναδείξουμε σημαντικά και συνάμα όμορφα κομμάτια της κυπριακής παράδοσης και πολιτισμού που μέχρι τώρα δεν είχαμε αγγίξει. Επίσης, το Συμπόσιο αυτό δίνει την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν τη θέση του ψωμιού στη διατροφή μας αλλά και στη θεολογία.

Το ψωμί κατέχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και τη χριστιανική θρησκεία και είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής αλλά και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Ενώ σήμερα η προμήθεια του ψωμιού είναι πανεύκολη από τον φούρνο της γειτονιάς μας και υπάρχει σε άπειρες παραλλαγές, στην εποχή των γονιών και των προγόνων μας χρειαζόταν επίπονη προσπάθεια και χρόνος για να φτάσει στο τραπέζι της οικογένειας. Η παρασκευή του κυπριακού ψωμιού γινόταν πάντα με περίσσια τέχνη και αγάπη και κατάφερε να συνδεθεί άρρηκτα με την κυπριακή λαογραφία. Ιδιαίτερα τη δημιουργία του πλουμιστού ψωμιού, που είναι ένα αξιοθαύμαστο γεγονός, δεν τη συναντά κανείς εύκολα. Πέρα όμως από την ιστορία, ως σύμβολο και πηγή δύναμης το ψωμί συνδέθηκε με την έννοια του άρτου στη χριστιανική πίστη. Μέσα από το νόημα αυτό, το ψωμί πήρε άλλη διάσταση και αποτελεί πλέον τροφή της ψυχής κάθε Χριστιανού μέσα από τη Θεία Κοινωνία.

Η Ευρώπη ενώνει τους λαούς των κρατών μελών της με στόχο την ανάπτυξη και ευημερία τους, σεβόμενη την παράδοση και ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας. Η Κύπρος από την 1η Ιουλίου ανέλαβε το τιμόνι της ΕΕ και στη διάρκεια αυτών των έξι μηνών έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το μεγάλο πλούτο από την ιστορία και την παράδοση της στους Ευρωπαίους συμπολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, εκδηλώσεις όπως η σημερινή αναδεικνύουν τη μοναδικότητα και την ποικιλία των παραδόσεων του τόπου μας.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει στο μέτρο του δυνατού την προσπάθεια ενδυνάμωσης και αναβάθμισης της υπαίθρου και στήριξης του αγρότη, ιδιαίτερα στις μέρες μας, ώστε να έχει τη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικού σιταριού για την παρασκευή ψωμιού.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της όμορφης πολιτιστικής εκδήλωσης με την οποία οι μεγαλύτεροι θυμούνται και οι νέοι μαθαίνουν την παράδοση μας. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα είναι πάντοτε συμπαραστάτης σε τέτοιες εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο τη διατήρηση της παράδοσης. Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση σας να συμμετάσχω στην εκδήλωση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συμπόσιο αυτό.