26/9/12

Συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 26/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγος του παρέστησαν χθες το πρωί σε δεξίωση στην έδρα του ΟΗΕ που παρέθεσαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon και η σύζυγος του προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος στις εργασίας της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας έλαβε μέρος στην έναρξη της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης. Εναρκτήριες ομιλίες έγιναν από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κ. Vuk Jeremić και ακολούθησαν οι ομιλίες της Προέδρου της Βραζιλίας κας Dilma Rousseff και του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Barack Obama. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφώνησε την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης στη διάρκεια της πρωϊνής Συνόδου.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Ο κ. Χριστόφιας είχε επίσης χωριστές συναντήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κ. Vuk Jeremić και τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία κ. Lakhdar Brahimi.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, πατρίδας του κ. Jeremić. Συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στην Συρία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε επίσης για την κατάσταση στο Κυπριακό και για την στασιμότητα στις συνομιλίες για την οποία ευθύνεται η τουρκική πλευρά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης να χρησιμοποιήσει το κύρος και την επιρροή του προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να υιοθετήσει μια προσέγγιση συνεργασίας που να επιτρέψει αναθέρμανση της προσπάθειας για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Κατά την συνάντηση με τον κ. Brahimi, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα πολιτική λύση στο πρόβλημα. Εκφράστηκε κοινή ανησυχία και αγωνία για την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Συρία, με τις συνέπειες και τους κινδύνους που η συνεχιζόμενη αστάθεια εγκυμονεί για την ευρύτερη περιοχή. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης να βοηθήσει τον κ. Brahimi στην αποστολή του με όποιο τρόπο μπορεί να φανεί χρήσιμη. Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Brahimi για το Κυπριακό και την αδιάλλακτη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου και της Τουρκίας στις συνομιλίες, οι οποίες έχουν παγώσει ένεκα της τουρκικής στάσης.

Στις συναντήσεις τον Πρόεδρο Χριστόφια συνόδευαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου.