26/9/12

Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών κας Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή στη Νέα Υόρκη 26/09/2012

Συνεχίζοντας τις επαφές της στη Νέα Υόρκη, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε χθες συναντήσεις με τους Υπουργούς Eξωτερικών του Μαυροβουνίου και της Γουατεμάλας κ.κ. Nebojsa Kaludjerovic και Harold Caballeros. Με τον Υπουργό του Μαυροβουνίου ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις καθώς και η ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου στην ΕΕ. Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουατεμάλας συζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων. Η κα Υπουργός εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για την στήριξη που παρέχει η Γουατεμάλα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την Κύπρο και απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Caballeros να επισκεφθεί την Κύπρο. Η κα Μαρκουλλή ενημέρωσε επίσης τους δύο ομολόγους της για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και για την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

Εξάλλου χθες το πρωί η κα Υπουργός μετείχε στην έναρξη των εργασιών της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε την έκθεση του για το έργο του Διεθνούς Οργανισμού κατά το προηγούμενο έτος και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Vuk Jeremic άνοιξε με την ομιλία του τη γενική συζήτηση με τις ομιλίες των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

To
απόγευμα η κα Υπουργός, συνοδευόμενη από τον Πολιτικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Ευριπίδη Ευρυβιάδη, συμμετείχε σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επίκεντρο της οποίας ήταν η Συρία και το Μεσανατολικό.

Η κα Μαρκουλλή το μεσημέρι έλαβε μέρος σε Υπουργική συνάντηση με θέμα « Νερό, ειρήνη και ασφάλεια»
, στην παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κας Hillary Clinton και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κας Catherine Ashton, την οποία διοργάνωσαν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Το βράδυ η Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε στο υπερατλαντικό δείπνο ΗΠΑ- ΕΕ
, κύρια θέματα στο οποίο ήταν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η Συρία και το Αφγανιστάν.