26/9/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη 26/09/2012

Με τη συνάντηση του χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μεϊμαράκη ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε δύσκολη την περίοδο που διανύουμε, και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να διαφυλάξουμε την εθνική ομοψυχία για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, γιατί χωρίς υγιείς οικονομικούς δείκτες, χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε απολύτως αποτελεσματικά τα μεγάλα εθνικά θέματα και το Κυπριακό».

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία ο κ. Ομήρου είπε: «Εξελίσσεται ομαλά, τα σχόλια είναι θετικά, οι προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί νομίζω ότι βρήκαν τη θετική ανταπόκριση των εταίρων μας», και πρόσθεσε: «Χρειάζεται μία καλύτερη Ευρώπη σήμερα, μια Ευρώπη που θα έχει αναπτυξιακές πολιτικές, συνεργασίες, αυτό είναι το ζητούμενο. Οι πολιτικές της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μονόπλευρης λιτότητας έχουν αποδείξει ότι δεν προχωρούν».

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στη Συρία είπε ότι δυστυχώς εξακολουθεί να εξελίσσεται μία ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ σημείωσε πως θέλουμε δημοκρατικές εξελίξεις και όχι απλώς μια αλλαγή που θα συνεχίσει με άλλο τρόπο τις ίδιες πολιτικές.

Ο κ. Ομήρου τόνισε πως «για τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, θέλουμε επίλυση και του Μεσανατολικού και του Κυπριακού, όπου η τουρκική αδιαλλαξία συνεχίζεται και οξύνεται». Ειδικότερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είπε ότι η κατάσταση είναι στάσιμη.
Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της και τόνισε ότι είναι μία ευκαιρία να δοθεί ένα μήνυμα και η ΕΕ να πάρει θέση. Η αντίδραση της ΕΕ, είπε, είναι θέμα αξιοπιστίας απέναντι στα συνεχή ραπίσματα που δέχεται από την Άγκυρα.
Υπενθυμίζοντας την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν πιο ισχυρά μηνύματα και πρόσθεσε πως η Τουρκία επιμένει σε διεθνή διάσκεψη πριν καταλήξουν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
Τέλος, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και υπογράμμισε τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όταν η Ελλάδα αρνήθηκε να επικυρώσει την ένταξη των άλλων εννέα χωρών εάν η Κύπρος δε γινόταν δεκτή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από την πλευρά του υπογράμμισε την καλή επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το κυπριακό ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει λύση ουσιαστική και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να υπάρξει ομαλότητα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ούτε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας. Σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου που ψήφισαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ νιώθουν ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια που σήμερα έχει την Προεδρία της ΕΕ και που την ασκεί με επιτυχία.
Ο κ. Μεϊμαράκης εξήρε τη σημασία των διμερών συναντήσεων λέγοντας ότι μέσω αυτών «προάγεται ο διάλογος ο δημιουργικός, βρίσκουμε τις λύσεις, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ο Ελληνισμός είναι ενωμένος και είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη για τη λύση που πρέπει να υπάρχει».
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι αυτή είναι μία σοβαρή περίοδος αποφάσεων για το μέλλον της Ελλάδας, καθώς γίνονται συναντήσεις και διαπραγματεύσεις «επί της ουσίας για τα ζητήματα που έχουμε και για τις αποφάσεις που πρέπει ως Βουλή των Ελλήνων να εκπληρώσουμε».
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Μεϊμαράκης.
Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Αλέξη Τσίπρα. Είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παναγιώτη Καμμένο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παρακάθισε επίσης σε γεύματα που του παρέθεσαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Τραγάκης και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στις συναντήσεις του τον κ. Ομήρου συνόδευσαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής κ. Σωκράτης Σωκράτους, ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Αντώνης Κουταλιανός και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κα Εύη Χατζηγιάννη.