ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Βρυξέλλες, 12 Ιουλίου 2012 (16.07)
12526/12
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη βελτίωση της εξέτασης των ειδικών εκθέσεων που εκπονούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο1, η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων έδωσε εντολή στην ad hoc Ομάδα «Παρακολούθηση της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 2004 για την Κύπρο» να εξετάσει την προαναφερόμενη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (εγγρ.10707/12).
Κατά τη συνεδρίασή της στις 10 Ιουλίου 2012, η ad hoc Ομάδα κατέληξε σε συμφωνία όσον αφορά το κείμενο του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
Ως εκ τούτου προτείνεται στο Συμβούλιο, με την επιφύλαξη επιβεβαίωσης από την ΕΜΑ, να εγκρίνει το συνημμένο σχέδιο συμπερασμάτων.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την ειδική έκθεση αριθ. 6/2012 του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα»
1. Το Συμβούλιο εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την Ειδική Έκθεση αριθ. 6/2012 και λαμβάνει δεόντως υπόψη τα συμπεράσματα και τις συστάσεις που διατυπώνονται σε αυτή. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι στόχος του ελέγχου ήταν αξιολογήσει κατά πόσον η Επιτροπή διαχειρίζεται αποτελεσματικά το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα στις περιοχές εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο εστιάστηκε στο κατά πόσον η Επιτροπή κατάρτισε πρόγραμμα συνδρομής το οποίο να αντικατοπτρίζει τους στόχους του μέσου, θέσπισε κατάλληλες εκτελεστικές διατάξεις και κατά πόσον τα επιμέρους σχέδια επέτυχαν τα σκοπούμενα αποτελέσματα. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι ο έλεγχος δεν είχε ως στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον το πρόγραμμα συνέβαλε στον πολιτικό στόχο του μέσου για επανένωση.
2. Το Συμβούλιο χαιρετίζει το συμπέρασμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι παρά το δύσκολο πολιτικό πλαίσιο και το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα, η Επιτροπή κατόρθωσε να καταρτίσει ένα πρόγραμμα το οποίο να αντικατοπτρίζει τους στόχους του κανονισμού, καθώς και να συστήσει ταχέως γραφείο διαχείρισης του προγράμματος και να θεσπίσει τους κατάλληλους εκτελεστικούς μηχανισμούς. Το Συμβούλιο σημειώνει επίσης θετικά ότι το πρόγραμμα βοήθησε ένα μεγάλο αριθμό διαφόρων δικαιούχων και επιτεύχθηκαν ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα.
3. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο λαμβάνει υπό σημείωση τους τομείς όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο εντόπισε την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κυριότερες αδυναμίες προέκυψαν από το γεγονός ότι το γραφείο στήριξης του προγράμματος δεν λειτουργεί με περισσότερο αποκεντρωμένες διαδικασίες και ότι οι συμβάσεις του προσωπικού είναι υπερβολικά βραχείας διάρκειας ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα χρηματοδοτούμενα σχέδια από την αρχή μέχρι το τέλος. Επιπλέον, το Συμβούλιο σημειώνει ότι η σχεδιαζόμενη κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος, το μεγαλύτερο σχέδιο του προγράμματος, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, επιφέροντας σημαντική κάμψη του προγράμματος. Γενικότερα, το Συμβούλιο σημειώνει ότι η βιωσιμότητα των σχεδίων τίθεται συχνά εν αμφιβόλω, λόγω, μεταξύ άλλων, του περιορισμένου δυναμικού των δικαιούχων, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού 389/2006 της 27ης Φεβρουαρίου 2006.
4. To Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 389/2006 του Συμβουλίου, σημειώνει δεόντως τις ειδικές συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς την Επιτροπή στην παρούσα κατάσταση, όπου δεν έχει επιτευχθεί διευθέτηση της επανένωσης της Κύπρου. Οι συστάσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία μηχανισμού με πολυετή προοπτική ως τρόπο διασφάλισης καλύτερου σχεδιασμού, εφαρμογής και βιωσιμότητας, τη δέουσα ευελιξία κατά τη διάρκεια απασχόλησης του προσωπικού της Ειδικής Ομάδας, τον καθορισμό μελλοντικών συμφωνιών συνεισφοράς με τους οργανισμούς εταίρους, ιδίως με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, την ανάπτυξη επίσημων διαδικασιών για τη διασφάλιση καλύτερου συντονισμού μεταξύ της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία και της Ειδικής Ομάδας, καθώς και το να δοθεί προτεραιότητα στην προετοιμασία ενός νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της περιορισμένης προμήθειας ύδατος.
5. Το Συμβούλιο σημειώνει το συμπέρασμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι η αβεβαιότητα της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα συνδρομής της ΕΕ έχει αρνητικές συνέπειες επί της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητάς του. Το Συμβούλιο ευχαριστεί την Επιτροπή για τη συνημμένη στην ειδική έκθεση αριθ. 6/2012 απάντησή της και σημειώνει δεόντως τις διευκρινήσεις που δόθηκαν σε απάντηση των ειδικών παρατηρήσεων και συμπερασμάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του ιδιαίτερα για το γεγονός ότι έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν σημειωθεί βελτιώσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου κάποιου εξορθολογισμού μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, και ενθαρρύνει την Επιτροπή να εξετάσει μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της διαχείρισης και των αποτελεσμάτων της συνδρομής.