25/9/12

Ο Υπουργός Εμπορίου μίλησε για το μέλλον της κυπριακής βιομηχανίας ενέργειας σε συνέδριο στη Λάρνακα 25/09/2012

«Η στρατηγική θέση της Κύπρου στη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην περιοχή και τους σχεδιασμούς για την εξαγωγή τους, μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη της χώρας μας σε έναν εναλλακτικό και πλήρως ευέλικτο διαμετακομιστικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου για την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε σε σημερινή ομιλία του, στη Λάρνακα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.
Θέμα της ομιλίας του κ. Συλικιώτη, την οποία απηύθυνε στο πλαίσιο του «European Mediterranean Oil & Gas Exploration & Production Summit», ήταν το μέλλον της κυπριακής βιομηχανίας ενέργειας.
Αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για την Κύπρο η αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτάρκεια της Κύπρου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Παράλληλα, εξήγησε, θα εντάξει τη χώρα μας στα μεγάλα διεθνή δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρέχοντας μια νέα πηγή ενέργειας για την ΕΕ, ενώ θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας.
Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε, επίσης, τις μελέτες που διεξάγονται σήμερα για την εγκατάσταση υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά των γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, για χρήση αρχικά στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και την ήδη ειλημμένη απόφαση για τη δημιουργία Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, «που μπορεί να αποτελέσει την αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς και για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας».
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι «ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα σε μια μεταβατική περίοδο, η οποία καθορίζεται από δύο παράγοντες: τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο για κάλυψη των εγχώριων αναγκών και την ολοκλήρωση της υποδομής για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτά τα δύο σημαντικά ορόσημα καθορίζουν τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου και μόλις ολοκληρωθούν θα παρέχουν ένα διαφοροποιημένο και ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό».
Τέλος, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης που εφαρμόζεται σήμερα για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της Κύπρου για αύξηση της συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 13% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι το 2020.