25/9/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά 25/09/2012

Στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για το Κυπριακό, την πορεία της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι μία δύσκολη ώρα για τον Ελληνισμό και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε συστράτευση όλων των ζωντανών δυνάμεων του Ελληνισμού. Επιβάλλεται εθνική ομοψυχία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη στενωπό και να μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής.

Βεβαίως, με πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ύφεση και τη στασιμότητα. Θα πρέπει, επιτέλους, να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι λαοί και οι κοινωνίες.

Αυτά τα συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό και δεν χρειάζεται να σας πω ότι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, δεν πρέπει να περνά κανενός από το μυαλό ότι εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπάρξουν εκπτώσεις ή θα γίνουμε ευεπίφοροι στις πιέσεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, για να αποδεχθούμε ελλειμματικές λύσεις στο Κυπριακό. Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση – και σε αυτό είμαστε σύμφωνοι με τον Πρωθυπουργό – ότι το Κυπριακό, το οποίο είναι κορυφαία προτεραιότητα του έθνους ως πρώτο θέμα και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, για να λυθεί θα πρέπει να τερματιστεί πραγματικά και ουσιαστικά η κατοχή, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδες ελευθερίες, όπως επιτάσσει το Διεθνές αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο , και η Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις αίολες απαιτήσεις της για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο και συνομοσπονδία. Ούτε θα περάσουν οι απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Τέλος, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την πορεία της Κυπριακής Προεδρίας για την οποία υπάρχουν πολύ θετικά σχόλια , και για την κοινοβουλευτική της διάσταση, γιατί και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου οργανώνει μία σειρά από κοινοβουλευτικά γεγονότα, και μείναμε σύμφωνοι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά, σκληρά για να διαφυλάξουμε και την εθνική ακεραιότητα του συνόλου του Ελληνισμού, αλλά και για να βγει και η Ελλάδα και η Κύπρος από την κρίση και να μπούμε ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Επίσης, για την πορεία των θεμάτων που αφορούν στο φυσικό αέριο, γιατί είναι ένα ζήτημα το ενεργειακό που συνδέει, πρέπει να συνδέσει την Κύπρο, την Ελλάδα σε θέματα στρατηγικών συμμαχιών στην περιοχή και είναι γεγονός ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία της, από επαχθές βάρος που ήταν και πηγή κακοδαιμονίας και κατοχών, μετατρέπεται σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό μπορούμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε».