24/9/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη 24/09/2012


Η καταγραφή συγκλίσεων και αποκλίσεων είναι μια πρακτική την οποία εφαρμόζουν τα Ηνωμένα Έθνη από την πρώτη στιγμή των συνομιλιών, σε μια προσπάθεια να υπάρχει σαφής εικόνα των συνομιλιών και δεν τίθεται θέμα δέσμευσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «δυστυχώς, έχει ξεκινήσει πάλι μια έντονη κινδυνολογία, σε σχέση με τη δήλωση του Προέδρου για την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να καταγράψουν το τι έχει παραχθεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια στις συνομιλίες. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν, δυστυχώς, πολλές τέτοιες κινδυνολογίες: μπορούμε να θυμηθούμε πόσες φορές προέβλεψαν κάποιοι με βεβαιότητα τη σύναψη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης ή τον καθορισμό δημοψηφισμάτων για το κλείσιμο τάχατες του Κυπριακού. Πόσες φορές πρόβλεψαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια μια κακή λύση του Κυπριακού; Πάμπολλες φορές. Βέβαια ποτέ τίποτα από αυτές τις κινδυνολογίες δεν έγινε πραγματικότητα και τίποτα από αυτές τις προβλέψεις δεν βγήκε αληθινό. Η ένταση και η κινδυνολογία χρησιμεύουν για να εκπληρούνται οι πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις αυτών που κινδυνολογούν συνεχώς στο Κυπριακό. Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει και σήμερα.


Επί της ουσίας του ζητήματος: Η καταγραφή συγκλίσεων και αποκλίσεων είναι μια πρακτική την οποία εφαρμόζουν τα Ηνωμένα Έθνη από την πρώτη στιγμή των συνομιλιών σε μια προσπάθεια να υπάρχει σαφής εικόνα των συνομιλιών. Όπως σε μερικές περιπτώσεις τόσο εμείς όσο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκαθαρίσει, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Μάλιστα αυτή η αρχή έχει ακριβώς κατοχυρωθεί από τη δική μας πλευρά.


Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα παρουσιαστεί στον νέο Πρόεδρο για να κρίνει αν θέλει και πώς να το αξιοποιήσει. Η δική μας πλευρά, προληπτικά και με διαφάνεια τόσο στη συνάντηση με τον κ
. Ντάουνερ όσο και δημόσια, ζήτησε όπως έχει άποψη γι’ αυτό το κείμενο, δεδομένου ότι παρόμοια καταγραφή γίνεται και από τη δική μας πλευρά και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το όποιο κείμενο θα απηχεί την πραγματικότητα. Υπενθυμίζω ότι ούτως ή άλλως ο κ. Έρογλου με τη στάση του έχει ουσιαστικά ακυρώσει μια σειρά από συγκλίσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν τίθεται κανένα θέμα ούτε ασφαλώς ενδιάμεσης συμφωνίας ούτε δέσμευσης του νέου Προέδρου. Τέτοιες προεκτάσεις είναι εκτός πραγματικότητας».

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον το έγγραφο του ΟΗΕ θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν θα είναι δεσμευτικού χαρακτήρα για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «ασφαλώς και δεν θα είναι δεσμευτικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για δύο πολύ απλούς λόγους: ότι στη διαπραγμάτευση βασική αρχή είναι πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και το ότι ο όποιος νέος Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να κάνει τις δικές του επιλογές.


Από κει και πέρα έχουμε πει μερικές φορές, και έχουμε κατηγορηθεί ότι έγινε μια προσπάθεια να μετακυλιστούν ευθύνες σε προηγούμενους Προέδρους, ότι η διαπραγμάτευση ακολουθεί μια πορεία
, και, όπως είπε κάποτε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, το προϊόν αυτής της διαπραγμάτευσης δεν εξαφανίζεται ως δια μαγείας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υπάρχει οτιδήποτε δεσμευτικό για τον νέο Πρόεδρο. Όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος έπρεπε να λάβει υπόψη του το προϊόν της διαπραγμάτευσης επί Γλαύκου Κληρίδη, που ήταν το σχέδιο Ανάν, και όπως ο Δημήτρης Χριστόφιας έπρεπε να λάβει υπόψη του το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας Τάσσου Παπαδόπουλου, έτσι προφανώς ο όποιος νέος Πρόεδρος θα πρέπει να αξιολογήσει και να σταθμίσει τα δεδομένα, όπως ο ίδιος θέλει, για το τι έχει παραχθεί και το τι έχει γίνει αυτή την πενταετία. Και σίγουρα δεν υπάρχει καμιά δέσμευση».