24/9/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη για το φυσικό αέριο 24/09/2012

Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble, στην έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, στην ανεύρεση φυσικού αερίου και στην προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Γιώργου Λιλλήκα σε σχέση με την αντίδραση της Κυβέρνησης στις απειλές της Τουρκίας για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Αυτή η Κυβέρνηση έχει καταγγείλει μερικές φορές σε όλα τα αρμόδια Σώματα διεθνώς, τη στάση και τις απειλές της Τουρκίας.

Σημειώνω, αλλά και ενημερώνω όσους προφανώς το ξεχνούν, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι παγοποιημένη λόγω, ακριβώς, της στάσης κυρίως της Κυπριακής Δημοκρατίας για πάνω από οκτώ μήνες. Κανένα νέο κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Και όχι μόνο η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα αυτές τις πιέσεις και αυτές τις δυσκολίες, αλλά αυτό γίνεται και από τους εταίρους μας στην ΕΕ και όχι μονομερώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι κανένας σήμερα δεν ασκεί πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αφαιρέσει τα όποια εμπόδια υπάρχουν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με δεδομένο ότι οι πάντες κατανοούν ότι η ίδια η Τουρκία φέρει την πρώτιστη ευθύνη για αυτή την κατάσταση.

Υπενθυμίζω ότι είναι η αποφασιστικότητα αυτής της Κυβέρνησης που έχει οδηγήσει και στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble και στην έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12εν μέσω μάλιστα τουρκικών πλοίων και αεροπλάνων και στην ανεύρεση φυσικού αερίου και στην προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Άρα, εκεί που υπάρχουν πράξεις που αποδεικνύουν ότι κάποια πράγματα υλοποιούνται, οι δηλώσεις και τα λόγια τα μεγάλα δεν έχουν ουσιαστικά οποιαδήποτε απήχηση. Χρειάζεται σοβαρότητα και στρατηγική για να εφαρμόσεις τις επιδιώξεις σου στην πράξη. Και είναι η αποφασιστικότητα αυτής της Κυβέρνησης που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική προοπτική για τον τόπο από τον καιρό της Ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα. Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να δίνει δικές του προεκτάσεις και να κάνει τις δικές του δηλώσεις, όμως, εκεί που μετρούν οι πράξεις, τα λόγια έρχονται σε δεύτερη μοίρα».