24/9/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη 24/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στις εργασίες της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του, θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα το πρωί θα προσφωνήσει τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το Κράτος Δικαίου, ενώ την Τρίτη θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έφθασε στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια, συνοδεύουν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Αμέσως μετά την άφιξή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:


«Κατ’
αρχάς χαίρομαι που σας βλέπω και πάλι. Είναι η τελευταία μου παρουσία εδώ υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και να ευχηθώ κάθε επιτυχία σε όλους και στον τόπο μας βέβαια. Δυστυχώς και η φετινή χρονιά δεν φέρνει τίποτε το ευχάριστο για την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε στο Κυπριακό ούτε στα οικονομικο-κοινωνικά μας ούτε και στο εσωτερικό μας μέτωπο.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, η Τουρκία αλαζονικά επιμένει στην επεκτατική της πολιτική, παρόλο που το θέμα στο οποίο αφιερώνεται η 67η Γενική Συνέλευση είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες και η ανθρωπότητα. Η Τουρκία και αυτά τα τσαλαπατά και φρονώ ότι αύριο θα βγει ο κ. Γκιουλ να
το παίξει και φιλειρηνιστής.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό
, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε αδιέξοδο και θα το αντιμετωπίζουμε μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Τα Ηνωμένα Έθνη θα ετοιμάσουν ένα έγγραφο των μέχρι τώρα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, επιτευγμάτων στις συνομιλίες. Θα παρουσιάσουν τις συγκλίσεις, τις συγκλίσεις που είναι κοντά να κλείσουν και τις αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, για να τις χειριστεί και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όποιος και αν θα είναι αυτός. Είπα στον κ. Ντάουνερ ότι φρονώ ότι πρέπει να είναι αντικειμενική η παρουσίαση αυτή, και ως νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχω χειριστεί τα ζητήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, έχω το δικαίωμα, για να μην πω πρέπει να έχω και το προνόμιο, αυτό το χαρτί να το πάρω για να μπορώ να πω την άποψή μου και να το κρίνω.

Από εκεί και πέρα εμείς βρισκόμαστε στην Προεδρία του Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εκ περιτροπής Προεδρία, και είμαστε υποχρεωμένοι να χειριστούμε πάρα πολύ δύσκολα ζητήματα για ολόκληρη την Ένωση. Όταν μιλούμε για οικονομική κρίση δεν μπορούμε να μιλούμε μόνο για την Κύπρο. Η οικονομική κρίση στην Κύπρο είναι απότοκο ακριβώς της βαθιάς κρίσης του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα και της αδηφαγίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και προπάντων του τραπεζικού κεφαλαίου που πωλεί και αγοράζει χαρτιά. Είναι αξίωμα ότι τα χρήματα κόβονται και κυκλοφορούν με βάση το τι προσφέρει η πραγματική οικονομία, είτε σε εμπόρευμα είτε σε υπηρεσίες είτε σε οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς το σύστημα έχει περάσει σε μία νέα φάση και αυτή η νέα φάση είναι το εμπόριο του χαρτιού, το εμπόριο του χρήματος
, και εδώ εμφανίζονται οι λεγόμενες αγορές, με έναν αφηρημένο χαρακτήρα, ως από μηχανής θεοί και κατασπαράζουν τις οικονομίες των χωρών και ρίχνουν ολόκληρους λαούς στη φτώχεια και στη μιζέρια τον 21ο αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος υποφέρει από αυτήν ακριβώς την αρρώστια του συστήματος, και πρέπει να πω ότι δίνουμε τη μάχη ούτως ώστε να αποκαλυφθούν και οι πραγματικές αιτίες και [για να γίνει] μια σε βάθος ανάλυση της κρίσης και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κύπρο.

Στην Κύπρο ο καθένας βλέπει τα πράγματα με τον δικό του φακό ένεκα και των προεδρικών εκλογών. Δεν θα υπεισέρθω σε αυτό τώρα. Έχουμε μία πολυδιάσπαση στο εσωτερικό μας μέτωπο η οποία εμένα προσωπικά με θλίβει. Ξέρω ότι θα απαντήσουν διάφοροι ότι ο κύριος υπεύθυνος για την ενότητα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτήν την πεπατημένη την γνωρίζουμε, δεν θα προχωρήσω περαιτέρω.


Εδώ
, στη Γενική Συνέλευση, θα κάνω πολλές επαφές. Θα καταγγείλω ακόμη μία φορά την Τουρκία για την αλαζονική, σκληρή και άτεγκτη στάση της. Θα εκφράσω την πλήρη ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, με βάση και το τελευταίο Ψήφισμα 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας, να μπούμε σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης για να καταλήξουμε στις εσωτερικές πτυχές σε συμφωνία και τότε να συζητήσουμε για ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη. Βέβαια δεν είμαι αιθεροβάμων. Γνωρίζω πολύ καλά τη στάση του κ. Έρογλου, κύρια τη στάση της Άγκυρας, και δυστυχώς δεν μπορεί να είμαι αισιόδοξος ότι επί δικής μου Προεδρίας θα επαναρχίσει διάλογος. Από εκεί και πέρα και το Κυπριακό εξαρτάται από τις εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο ευρύτερα. Και οι εξελίξεις δεν θεωρώ ότι είναι θετικές, είναι περισσότερο αρνητικές γενικότερα στον κόσμο. Έχουμε και τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που συγκρατούν πολλά πράγματα, αλλά μετά τις εκλογές δεν θέλω να προβλέψω τι μπορεί να γίνει. Λοιπόν, είμαι εδώ γεμάτος δύναμη και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη για ακόμα μία φορά και θα τη δώσουμε για το καλό του τόπου μας».

Σε ερώτηση αν το έγγραφο που θα ετοιμάσουν τα Ηνωμένα Έθνη θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα δεσμεύει τις δύο πλευρές για τα όσα έχουν συμφωνηθεί
, και πώς απαντά στο ότι αυτό μπορεί να δεσμεύει τον επόμενο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν δεσμεύω κανένα και δεν νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας θα θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό το έγγραφο. Αυτό είναι έγγραφο εργασίας για τις περαιτέρω προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που θα καταθέσει ενώπιον των δύο πλευρών. Εν πάση περιπτώσει, αν το κάνει ο Γενικός Γραμματέας, εκείνοι που θα μείνουν εκτεθειμένοι είναι οι Τούρκοι, είναι η τουρκική πλευρά, διότι αυτοί έχουν αναιρέσει ήδη τη θέση και την υπόσχεση, τη δέσμευσή τους για να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Έχει θεωρηθεί μαζί με τον Γενικό Γραμματέα ως ένα, θα έλεγα, κεκτημένο, ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν αντιδράσεις. Αντιδράσεις υπάρχουν, εγώ έχω συνηθίσει. Στο τέλος όταν δεν υπάρχουν αντιδράσεις πιθανόν να μην νιώθω βολικά. Έχω μάθει να ζω με αυτές τις αντιδράσεις και με αυτόν τον κατατρεγμό. Αυτή είναι δυστυχώς η πολιτική κατάσταση στον τόπο μας, και θα το επαναλάβω και ας δεκτώ επίθεση, και η πολιτική ηθική και η πολιτική κουλτούρα στον τόπο μας. Λυπούμαι γι’ αυτό, αυτή θεωρώ ότι είναι η πραγματικότητα».