28/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο 16ο Ετήσιο Φεστιβάλ Φυστικιού, στα Μανδριά της Πάφου 28/09/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην κοινότητα σας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου να παραστώ σ’ αυτό το όμορφο Φεστιβάλ. Η κοινότητα Μανδριών της επαρχίας Πάφου είναι από τα χωριά τα οποία αγκάλιασαν πολλούς πρόσφυγες το 1974, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους εξαιτίας της εισβολής. Με την ευλογία των εύφορων εδαφών της περιοχής, αλλά και της ανάγκης και επιθυμίας για δουλεία, οι κάτοικοι ανέπτυξαν μέσα σε λίγα χρόνια την κτηνοτροφία και τη γεωργία του χωριού. Ανάμεσα στις άλλες καλλιέργειες που εγκατέστησαν στην κοινότητα είναι και αυτή της φυστικιάς.

Τον νόστιμο καρπό της θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε στο Φεστιβάλ που διοργανώνεται φέτος στην κοινότητα Μανδριών για 16η φορά. Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες όπως η σημερινή, δίνεται η ευκαιρία σε ξένους αλλά και σε ντόπιους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα παραδοσιακά προϊόντα και με τον πολιτισμό μας.

Ως ένα φυτό με σημαντικές απαιτήσεις σε νερό, η καλλιέργεια της φυστικιάς καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη για τους λιγοστούς παραγωγούς. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους της περιοχής να κρατήσουν ζωντανή την καλλιέργεια και να συνεχίσουν να προσφέρουν στους καταναλωτές αυτό το ξεχωριστό προϊόν. Η λιγοστή παραγωγή φυστικιών διασφαλίζεται επιπλέον από το αρδευτικό έργο Πάφου και το φράγμα του Ασπρόκρεμμου με τη βοήθεια του οποίου η κοινότητα μπορεί να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό δύσκολες περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας από τις οποίες ταλαιπωρείται συχνά το νησί μας.

Η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης εφαρμόζεται, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και βασίζεται στον εκσυγχρονισμό της κυπριακής γεωργίας. Στόχος της είναι η τόνωση της απασχόλησης και οι ίσες ευκαιρίες στις αγροτικές μας περιοχές, η ανταπόκριση στις αυξανόμενες απαιτήσεις για περισσότερη ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα και η βελτίωση της αγροτικής ευημερίας. Θέτει τις βάσεις για το μέλλον καλύπτοντας οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που της δίνονται από την ΕΕ και τη δημοσιονομική κατάσταση, στον αντίξοο αγώνα που διεξάγεται για την επιβίωση της φυστικοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας με τα εισαγόμενα φυστίκια. Σας καλώ να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που σας δίνονται μέσω των διάφορων μέτρων που προσφέρονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να προχωρήσετε σε διαρθρωτικές αλλαγές και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας.

Το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Γεωργίας, στηρίζουν πάντοτε όλους τους παραγωγούς, σε κάθε τους προσπάθεια, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε όλο τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε ότι το επάγγελμα σας είναι εξαιρετικά δύσκολο και επηρεάζεται έντονα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά μόνο εσείς θα μπορέσετε να κρατήσετε ζωντανές τις ρίζες μας και τις παραδόσεις μας, συνεχίζοντας να καλλιεργείτε τη γη και ταυτόχρονα, τον πολιτισμό μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του σημερινού Φεστιβάλ προτρέποντας τους να συνεχίσουν να μας χαρίζουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις που συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση της κυπριακής παράδοσης. Από την πλευρά μου, σας εύχομαι κάθε επιτυχία.