15/9/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Όλι Ρεν 15/09/2012

Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται πολύ εντατικά και βρίσκεται προς το τέλος της διαμόρφωσης του συνολικού προγράμματος που θα καταθέσει ενώπιον της Τρόικας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι συναντήσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προχθές με τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κριστίν Λαγκάρντ, χθες με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι και σήμερα με τον κ. Ρεν είχαν στόχο «να ενημερώσει ο Πρόεδρος για την πορεία των προετοιμασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη διαπραγμάτευση που θα έχουμε με την Τρόικα, για τα ζητήματα της στήριξης που θέλουμε να έχουμε από μέρους της ΕΕ για τα θέματα των τραπεζών και, ασφαλώς, της οικονομίας».


Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης: «Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε και το σκεπτικό με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυπριακή Κυβέρνηση προσεγγίζουν τα θέματα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης.


Ήδη, εδώ και καιρό, προετοιμαζόμαστε πολύ εντατικά και βρισκόμαστε προς το τέλος της διαμόρφωσης του συνολικού προγράμματος που θα καταθέσουμε ενώπιον της Τρόικας, για να διαπραγματευθούμε διότι η διαπραγμάτευση σημαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει τις δικές της τεκμηριωμένες θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι και που θα εξηγηθούν με στόχο να πετύχουμε ένα πρόγραμμα στήριξης που να στηρίζεται πάνω στους τρεις άξονες που το Συμβούλιο της ΕΕ έχει διαγράψει.

Ο πρώτος άξονας είναι η οικονομική εξυγίανση. Υπάρχουν προβλήματα και στρεβλώσεις στην οικονομία που έχουν συσσωρευθεί μέσα στα χρόνια. Έχουν εκτραχυνθεί αυτά ένεκα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις. Είχε αρχίσει μια πορεία διόρθωσης αυτών των προβλημάτων και στρεβλώσεων εδώ και μερικά χρόνια από την Κυβέρνηση και, ασφαλώς, αυτή η προσπάθεια θα εντατικοποιηθεί και θα συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη περισσότερο μέσα από το πρόγραμμα.


Ο δεύτερος άξονες έχει να κάνει με τα ζητήματα στήριξης της ανάπτυξης. Η όλη εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για αντιμετώπιση της ανεργίας, και αυτό το οποίο ο Πρόεδρος έχει εξηγήσει προς τους συνομιλητές του είναι ότι θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα να διαθέσουμε τους πόρους για να στηρίξουμε την ανάπτυξη στην Κύπρο.


Ο τρίτος άξονες έχει να κάνει με την κοινωνική συνοχή. Όλοι γνωρίζουν ότι με τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προγραμμάτων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργήθηκε μεγάλη κοινωνική αναταραχή που δεν βοηθά ούτε στην υιοθέτηση και υλοποίηση μέτρων ούτε την ίδια την οικονομία.


Στόχος μας είναι μέσα από αυτό το συνδυασμό των τριών αξόνων να έχουμε ένα πρόγραμμα που να δίνει προοπτική στην κυπριακή οικονομία και να τη θέτει στον ορθό δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής».


Σε ερώτηση αν προμηνύεται σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θα υπάρξει διαπραγμάτευση, το πόσο σκληρή θα είναι θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών. Υπάρχουν πράγματα με τα οποία εμείς διαφωνούμε, όμως η προσέγγιση της Κυβέρνησης δεν είναι να λες τι δεν θέλεις ή τι δεν μπορείς να αποδεχθείς. Θα πρέπει να καταθέτεις τις δικές σου τεκμηριωμένες προτάσεις για να δείξεις ότι μπορούν να υιοθετηθούν διαφορετικά μέτρα που να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα για την οικονομία, χωρίς να διαταράσσεις ισορροπίες, χωρίς να αφαιρείς δικαιώματα».


Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η Κυβέρνηση με το να λέει τι δεν αποδέχεται δεν λύνει το πρόβλημα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Αναστασιάδης προφανώς δεν ακούει τι λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εδώ και καιρό ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα με συγκεκριμένες θέσεις απορρίπτει αυτό τον ισχυρισμό του κ. Αναστασιάδη.


Εάν λέγαμε απλώς ότι απορρίπτουμε το ένα ή το άλλο, θα ήταν εύκολο να το πούμε και να τελειώναμε με αυτή την ιστορία, ενώ εμείς επιλέξαμε τον δημιουργικότερο και εποικοδομητικότερο δρόμο που θα αποδώσει αποτελέσματα, δηλαδή να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να δεχθούμε από αυτά που προτείνει η Τρόικα και το τι εμείς αντιπροτείνουμε με συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένη κοστολόγηση, συγκεκριμένη τεκμηρίωση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε στη διαπραγμάτευση καλύτερα οπλισμένοι για να μπορέσουμε να πείσουμε αναφορικά με τις δικές μας θέσεις. Και αυτός θα είναι ο στόχος μας μέσα από τη διαπραγμάτευση».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Γιούνκερ χθες μίλησε για επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση επικρίνει την Κυβέρνηση για αναβλητικότητα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η αντιπολίτευση μάς κατηγορεί για όλα. Επαναλαμβάνω ότι η σύσκεψη των αρχηγών θα γίνει. Είχαμε δύο επιλογές μπροστά μας. Πρώτον, να καλέσουμε τα κόμματα και να τους πούμε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και πολύ πιθανόν η αντιπολίτευση να μας έλεγε γιατί δεν τις καταθέτουμε πρώτοι εμείς, και να μπούμε σε μια διελκυστίνδα κατηγοριών για το ποιος τις καταθέτει πρώτος, ποιος δεύτερος κ.ο.κ. Υπήρχε και ο κίνδυνος να μπούμε σε μια διελκυστίνδα πλειοδοσίας δηλώσεων αναφορικά με το τι δεχόμαστε και τι δεν δεχόμαστε.


Εμείς επιλέξαμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και τον δρόμο που, κατά την άποψή μας, θα αποδειχθεί και αποτελεσματικός, δηλαδή να ετοιμάσουμε το δικό μας ολοκληρωμένο πρόγραμμα, να το παρουσιάσουμε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων, με στόχο να έχουμε μια κοινή θέση, το συντομότερο, για να μπορέσουμε με ισχυρή διαπραγματευτική θέση – και αυτή μπορεί να δημιουργηθεί με μια κοινή θέση, με τη στήριξη και την υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων – να πείσουμε την Τρόικα σε διάφορα ζητήματα που εμείς θέλουμε να πείσουμε. Άρα δεν υπάρχει ούτε αναβλητικότητα ούτε καθυστέρηση. Εμείς εργαζόμαστε πολύ εντατικά και είναι αυτό για το οποίο διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους συνομιλητές του. Πολύ εντατικά εργαζόμαστε και πολύ εντατικά θα διαπραγματευθούμε και με την Τρόικα».


Ερωτηθείς αν υπάρχει ανάγκη για επιτάχυνση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έτσι και αλλιώς τα ζητήματα είναι πιεστικά, ο χρόνος δεν είναι πολύς γι’ αυτό και ‘ανεβάζουμε στροφές’ και συζητούμε πολύ εντατικά. Όμως, το πρώτο που θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας για να μπορέσουμε να διαγράψουμε και την προοπτική της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα είναι το ολοκληρωμένο δικό μας πακέτο».


Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος οι προεδρικές εκλογές να επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση ή η διαπραγμάτευση τις εκλογές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν ασχολούμαστε με τις εκλογές, ασχολούμαστε με τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα ενώπιον της Κύπρου σε μια προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τον δημόσιο συμφέρον, για τον λαό της Κύπρου και την οικονομία μας».


Κληθείς να πει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο στόχος είναι το συντομότερο. Από κει και πέρα θα δούμε στην πορεία πότε μπορεί να καταλήξει αυτό. Σίγουρα θα πρέπει να γίνει σύντομα». Πρόσθεσε επίσης ότι «λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα ορόσημα και συγκεκριμένες συνεδρίες και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».