15/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τον κ. Όλι Ρεν 15/09/2012


Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, είπε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Κύπρο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ρεν είπε: «Είχαμε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και θυμήθηκα τις εποχές που εργαζόμασταν μαζί για το κυπριακό πρόβλημα. Συζητήσαμε φυσικά την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στενά και εποικοδομητικά με την Κυπριακή Κυβέρνηση, έτσι ώστε να ξεπεράσει τις προκλήσεις που η Κύπρος αντιμετωπίζει τώρα».

Κληθείς να πει πότε θεωρεί πως Τρόικα και Κύπρος θα υπογράψουν το Μνημόνιο για τη διάσωση (bailout) της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Ρεν είπε: «Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη διάσωση. Όμως, συζητήσαμε για το πώς καλύτερα μπορούν να ξεπεραστούν οι οικονομικές προκλήσεις της Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Κύπρου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και βρισκόμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το πώς να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος».


Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό το Μνημόνιο θα βοηθήσει στην προστασία της κοινωνικής συνοχής, κάτι που επιθυμεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Ρεν είπε ότι «πιστεύουμε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια πολύ σημαντική αρχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια κύρια ευρωπαϊκή αρχή. Καθώς η Κύπρος αντιμετωπίζει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια σημαντική αρχή σε αυτή τη διαδικασία».

Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Όλι Ρεν παρίσταντο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης.