15/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδρομή του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορμακίτη για τους εγκλωβισμένους συνταξιούχους της κοινότητας 15/09/2012

Mε ιδιαίτερα αισθήματα χαράς αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορμακίτη κ. Ηλία Κατσιολούδη να χαιρετίσω στη θρησκευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην Παναγία του Κύκκου, που πραγματοποιεί το Κοινοτικό Συμβούλιο για τους εγκλωβισμένους συνταξιούχους της κοινότητας. Δυστυχώς, λόγω άλλων υποχρεώσεων, δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας. Συγχαίρω το Κοινοτικό Συμβούλιο Κορμακίτη και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγμάτωση αυτής της όμορφης πρωτοβουλίας, η οποία αποτελεί ουσιώδη παρέμβαση του Κοινοτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση της κοινωνικής στήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ηλικιωμένων εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων του Κορμακίτη.


Επιτρέψετε μου με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης να εκφράσω το σεβασμό και την εκτίμησή μου στο πρόσωπό σας για την πολύτιμη προσφορά σας στην υπόθεση της Κύπρου μας. Η παρουσία σας και η επιλογή σας για παραμονή ή επανεγκατάσταση στον Κορμακίτη στέλλει δυνατό το μήνυμα της επιμονής για συνέχιση του αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση του τόπου μας.

Η Πολιτεία αναγνωρίζει την αντοχή και γενναιότητα που εσείς καθημερινά επιδεικνύετε ζώντας σε συνθήκες αντίξοες και με διάφορα μέτρα στηρίζει τους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας. Η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, υλοποιώντας της δεσμεύσεις της προς τους εγκλωβισμένους, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από αποφάσεις για στήριξή τους. Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί η παραχώρηση ολόκληρου του δημοσίου βοηθήματος σε συνταξιούχους εγκλωβισμένους και έχουν δοθεί κίνητρα για επανεγκατάσταση εγκλωβισμένων στα χωριά τους - μέτρο που έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τα Μαρωνίτικα χωριά. Επιπλέον, πολύ πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει και τη βελτίωση του σχεδίου στήριξης των εγκλωβισμένων φοιτητών. Στόχος των αποφάσεων μας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και πολυεπίπεδη στήριξη της μεγάλης απόφασης των εγκλωβισμένων μας να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Από την ημέρα εκλογής του στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εργάζεται ακούραστα παραμένοντας πλήρως δεσμευμένος για την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών. Αυτή είναι και η μόνη λύση που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Για μια τέτοια Κύπρο είναι που αγωνιζόμαστε για 38 χρόνια. Είναι σαφές ότι η μη επίτευξη λύσης οδηγεί στην εδραίωση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης που είναι καταστροφική για τον τόπο. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε μία λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Λύση η οποία θα καθιστά τον λαό μας αφέντη στον τόπο του και που θα του επιτρέπει να ασκεί το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του. Λύση που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας που δοκιμάζεται σκληρά και από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ενότητα είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης. Είναι η ώρα της ευθύνης, της μεθοδικότητας, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας. Μόνο με σοβαρότητα, αξιοπιστία και συγκεκριμένους στόχους θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε Κυπριακό και οικονομία

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω την αταλάντευτη δέσμευση της Κυβέρνησης για αδιάλειπτη στήριξη προς τους εγκλωβισμένους μας. Εύχομαι δύναμη στον αγώνα που δίνετε καθημερινά στα κατεχόμενα χωριά σας και σύντομα οι καμπάνες της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου να κτυπήσουν χαρμόσυνα τον ήχο της λευτεριάς.



Σημείωση: Το χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκπρόσωπος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορμακίτη.