Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αυστρίας κ. Karl Mueller.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρέσβης της Αυστρίας διαβίβασε στον Πρόεδρο Χριστόφια τις θερμές ευχές του Προέδρου της Αυστρίας κ. Heinz Fischer για ευημερία της Κύπρου και του ίδιου προσωπικά. Επίσης μετέφερε την ικανοποίηση του Προέδρου της Αυστρίας για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στην Βιέννη τον περασμένο Μάιο.
Ο κ. Mueller αναφέρθηκε επίσης στις μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη των επίσημων σχέσεων της Δημοκρατίας της Αυστρίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η φιλία, είπε, χρονολογείται από το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, και από αυτήν επωφελήθηκαν και οι δύο χώρες. Διαβεβαίωσε επίσης τον Πρόεδρο ότι η Αυστρία εκτιμά βαθιά την υποστήριξη και κατανόηση που επιδεικνύει η Κύπρος και παραμένει δεσμευμένη στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών.
Το γεγονός, είπε, ότι οι απόψεις μας συγκλίνουν στα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης. Στις διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε, η Κύπρος επέδειξε μια βαθιά κατανόηση των αυστριακών ευαισθησιών.
Ο κ. Mueller εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αυστρίας για την υποστήριξη της Κύπρου στην εκλογή της χώρας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2009-2010 και ευχαρίστησε την Κύπρο για την πολύτιμη υποστήριξή της προς την Αυστριακή υποψήφια κα Renate Winter στις προσεχείς εκλογές στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2012.
Όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, ο νέος Πρέσβης της Αυστρίας υπενθύμισε ότι η χώρα του ήταν από τις πρώτες που συμμετείχαν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με συνεχή παρουσία τα τελευταία 48 χρόνια. Περισσότεροι από 16.000 Αυστριακοί στρατιώτες υπηρέτησαν υπό την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανέφερε ο κ. Mueller, και υπενθύμισε ότι τρία άτομα πλήρωσαν το ύψιστο τίμημα για τη γενναιότητά τους το 1974.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο νέος Πρέσβης ανέφερε ότι η ειδική κατάσταση στην Κύπρο και η διαίρεση του όμορφου αυτού νησιού συνεχίζει να είναι θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος. Από τη σκοπιά της Αυστρίας, συνέχισε, η επανένωση του νησιού στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου το οποίο θα υποστηρίζεται σθεναρά και από τις δύο κοινότητες θα ήταν το ιδεώδες αποτέλεσμα, αφού θα έστελνε μήνυμα τεράστιας σημασίας στην Ευρώπη και πέραν αυτής, και θα μπορούσε να εμπνεύσει τον κόσμο αποδεικνύοντας ότι φαινομενικά δύσκολα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω σοβαρών διαπραγματεύσεων και της βούλησης για συμβιβασμό. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η Κύπρος κάποια μέρα θα μπορέσει να καταστεί εργαστήριο ειρήνης και συμφιλίωσης, αν όχι το παράδειγμα το οποίο έχει ανάγκη αυτή η ταραγμένη περιοχή. Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Mueller, έχει ήδη επιτύχει πάρα πολλά παρά τους περιορισμούς της διαίρεσης, και αν όλοι οι κάτοικοί της μπορούσαν να πεισθούν να ενωθούν ειρηνικά τότε οι ευκαιρίες θα ήταν τεράστιες.
Συνεχίζοντας, ο κ. Muller είπε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχίζεται, αναγκάζοντας όλους μας να αναθεωρήσουμε και να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας δομές και θέση. Ο Πρέσβης της Αυστρίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και την ετοιμότητα της Αυστρίας για βοήθεια προς την Κύπρο στο πλαίσιο της ΕΕ, σύμφωνα με τις συστάσεις της Τρόικας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο λόγω της άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ, αλλά έχει επίσης έναν ιδιαίτερο εξισορροπητικό ρόλο να διαδραματίσει με τις χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και των ιστορικών δεσμών. Η Αυστρία, σημείωσε, αναγνωρίζει τη μεγάλη συνεισφορά της Κύπρου στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Ο Αυστριακός Πρέσβης στη συνέχεια έκανε αναφορά στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας και στο ευρύ φάσμα των επαφών τους που επεκτείνονται σε όλα τα επίπεδα. Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν τουλάχιστον τετραπλασιαστεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Η ανανεώσιμη ενέργεια, η ενεργειακή απόδοση και η πράσινη τεχνολογία είναι τομείς που αξίζουν ιδιαίτερα να αναπτυχθούν, είπε.
Ο κ. Mueller διαβεβαίωσε ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας, επισημαίνοντας ότι από την εγκαθίδρυση της Αυστριακής πρεσβείας με έδρα τη Λευκωσία το 2005, έχουν ενδυναμωθεί οι σχέσεις των δύο χωρών.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον νέο Πρέσβη κάθε επιτυχία και τον διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θα του παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ανέφερε ότι η Κύπρος και η Αυστρία εγκαθίδρυσαν ουσιαστικές σχέσεις, με διάλογο εμπιστοσύνης, βασισμένες στις κοινές αξίες της δικαιοσύνης και της ειρήνης και στη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο. Αυτό, πρόσθεσε, είναι αδιαμφισβήτητα ένα στερεό θεμέλιο για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, τόσο διμερώς όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, στον ΟΑΣΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα διεθνή βήματα.
Με την ευκαιρία αυτή, σημείωσε, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου για τη συμμετοχή της Αυστρίας στην ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1964, κάτι το οποίο είναι απτή απόδειξη της γνήσιας βούλησης της Αυστρίας να συνεισφέρει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά στις σχέσεις των δυο χωρών ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις Αυστρίας και Κύπρου έχουν πρόσφατα επαναβεβαιωθεί με την επίσημη επίσκεψή μου στη Βιέννη τον Μάιο του 2012. Στις συναντήσεις μου με τον Πρόεδρο Heinz Fischer και τον Καγκελάριο Werner Faymann συζητήσαμε σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εξερευνήσαμε τρόπους για την περαιτέρω προαγωγή της παραγωγικής μας συνεργασίας, περιλαμβανομένων των τομέων του εμπορίου και της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η υπογραφή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της Συμφωνίας για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας θα βοηθήσει στην αύξηση των επιχειρηματικών δεσμών των χωρών μας».
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, ο τερματισμός της κατοχής και ο παράνομος εποικισμός και η επανένωση της πατρίδας μας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.
Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο συνομιλητής μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες και τον αργό ρυθμό. Αναμενόταν περισσότερη πρόοδος αλλά αυτό δεν πρέπει να μειώνει τη σημασία των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν εκείνη την περίοδο.
Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, με τις συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών να έχουν σταματήσει.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπό τη νέα της ηγεσία, απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών όπως και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ, παρά τη δέσμευση του κ. Έρογλου ότι θα δεσμευόταν από αυτές και ότι θα συνέχιζε τις συνομιλίες από το σημείο που τις αφήσαμε με τον κ. Ταλάτ.
Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και προωθούν την αναβάθμιση της παράνομης οντότητας, της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», και μια πολιτική λύσης δύο κρατών.
Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο με την τουρκοκυπριακή πλευρά να αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην πραγματικότητα να παραδέχεται ότι επιθυμεί τον τερματισμό της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί, περιλαμβανομένης και της αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθησή μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου».
Εξάλλου, αναφερόμενος στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Παρά τους εκφοβισμούς της Άγκυρας σχετικά με την Προεδρία, η Λευκωσία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να αξιολογήσει αντικειμενικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, να εξετάσει το ενδεχόμενο άνοιγμα διαθέσιμων κεφαλαίων και να συνεργαστεί εποικοδομητικά σύμφωνα με τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης. Εν όψει των ανωτέρω, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί ότι για να γίνει μέλος της Ένωσης πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της.
Σημαίνει επίσης εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ. Είναι, συνεπώς, λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο αναγνωρίζοντας και εξομαλύνοντας τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλοντας, με συγκεκριμένους τρόπους, στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Κύπρος υποστηρίζει την προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ. Όμως η θετική αυτή προσέγγιση δεν είναι άνευ όρων και η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και να ενεργήσει ανάλογα.
Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά τη δέσμευσή μου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, καθώς και την ετοιμότητά μου να συνεχίσω τις προσπάθειες και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν και οι δύο πλευρές στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις. Καλώ την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι και να συνεχίσει τον διάλογο. Να συμμεριστεί το όραμά μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.
Την 1η Ιουλίου 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία είναι τόσο μία πρόκληση όσο και μία ευκαιρία και η Κύπρος καλείται να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να βγει πιο δυνατή από την παρούσα οικονομική κρίση. Η Ένωση πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες της και να τους μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης. Με τον ενθουσιασμό κάποιου που αναλαμβάνει για πρώτη φορά, η Προεδρία εργάζεται ‘Για μια Καλύτερη Ευρώπη’, επιδιώκοντας την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, στη βάση της θεμελιώδους αρχής της ΕΕ για αλληλεγγύη, μέσα από πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει επίσης σε μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της με έμφαση στις νεότερες γενιές. Εργαζόμαστε επίσης για να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονές της, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της στη διεθνή σκηνή».
Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.